Anpassad sökning

lördag, juni 22, 2024

2018 Melville Syrah Estate


2018 Melville Syrah Estate

Jag tog inga anteckningar när vi drack detta vin från Melville Winery i Sta. Rita Hills. Men vinet var så himla bra just nu att jag kände att jag var tvungen att få ner några rader om det. Vinet inhandlades på Sb i november 2022. Då kostade det 519 kr. 

Vinet finns kvar i beställningssortiment och kostar nu 559 kr. Det är en hel del pengar men vill man njuta av en riktigt bra kalifornisk Syrah, är det inget att tveka om. För att komma upp i denna kvalitetsnivå brukar man få betala minst tre eller fyra gånger så mycket.

Vi drack vinet till grillad flap steak med rökig, het rub som vi lade på varsin grillad levainmacka med majskräm och grillad spetskål. Supergott!


lördag, juni 15, 2024

2021 Fox Run Riesling

 
2021 Fox Run Riesling

Jag är verkligen inte expert på vin från Finger Lakes i den västra delen av staten New York. Men jag har provat Riesling från några olika firmor. Har dock aldrig blivit imponerad. Snarare tvärtom. 

Men jag är glad att jag inte givit upp utan att jag gav denna tillfälliga nyhet på SB en ärlig chans. Vinet släpptes 22 mars. Tyvärr finns det i skrivande stund bara kvar i ett litet antal butiker. Priset ligger på 229 kr.

Området Finger Lakes i staten New York har fått sitt namn efter de elva långsmala sjöarna som breder ut sig i nord-sydlig riktning strax söder om Lake Ontario. Seneca Lake är både störst och djupast av de elva sjöarna. 

Runt Seneca Lake ligger över 60 vinerier. Fox Run är ett av dessa och ligger på sjöns västra sida. Det var en mjölkgård i över etthundra år innan de första vinstockarna planterades 1984. Några år senare gjordes gårdens mejeri om till ett vineri. 2023 blev Fox Run certifierat "sustainable" av New York Wine & Grape Foundation.

Vi dricker vinet till en sparrisrisotto med vit sparris, gröna ärtor och pistagenötter. Det fungerade alldeles utmärkt! 

Vinet doftar tropisk frukt, melon och citrus. Vi hittar också en aningen rökig doft och toner från kemtek-hyllan. Citrus återkommer i smaken som också innehåller honung, vanilj och mineral. Vinet är torrt men har börjat röra sig mot det sötare hållet.


Sparrisrisotto med gröna ärtor och pistagenötter.

lördag, juni 08, 2024

2014 El Corazon Find it in Your Heart


2014 El Corazon Find it in Your Heart

Find It In Your Heart har den kanske mest udda framsidesetiketten jag sett på ett vin. Det är helt enkelt bara en bit tejp! Kanske är det ett tecken på den lekfullhet som tycks råda hos El Corazon Winery i Walla Walla, Washington State.

Men trots att man är skojfrisk och håller på med en del trams, på hemsidan kan man köpa karaffer formade som penisar, är El Corazon ytterst seriösa med sina viner. Tro inget annat! 

Tejp istället för etikett.

Det finns ingen information om Find It In Your Heart på hemsidan men jag har varit i kontakt med El Corazon och fick beskedet att 2014 bestod druvblandningen av 50% Malbec, 25% Cabernet Franc och 25% Petit Verdot. Resultatet har blivit ett stort, fruktigt vin som nu, tio år senare, fortfarande har kvar några torra tanniner.

I doften finns en hel del björnbär och blåbär tillsammans med läder och en blodig ton med järn. Lite salmiak kryddar till det hela. Som jag var inne på ovan är det mycket smak och även om de torra tanninerna finns där är de ganska mjuka. Massor av mörka bär har pressats ner i flaskan. Det handlar främst om svarta vinbär och körsbär. Vi hittar också lite mjölkchoklad. Ett väldigt bra vin och jag önskar vi hade fler flaskor.

Vi dricker det härliga vinet till varsin riktigt fin sörmländsk entrecôte med café de Paris-smör, potatis mille feuille och haricots verts.


Café de Paris-smör

200 g smör
2 msk chilisås
Några stänk Franks Red Hot (eller tabasco)
2 tsk curry
3 tsk worcestersås
2 klyftor vitlök, riven
0,5 msk torkad oregano
0,5 msk torkad dragon
1 msk dijonsenap
2 tsk paprikapulver
1 msk cognac
1 schalottenlök
salt

Rör ihop alla ingredienser. Forma till rullar och kyl om smöret inte ska användas direkt.

Smöret eller såsen kommer från Café de Paris i Genève som endast serverar entrecôte med restaurangens eget smör. Receptet är hemligt. Vi lagade Stefans Ekengrens variant med den lilla skillnaden att vi stänkte i lite Franks Red Hot chilisås.

Entrecôte, Café de Paris-smör, potatis mille feuille och haricots verts

lördag, juni 01, 2024

2021 Shannon Ridge Vineyard Cabernet Sauvignon High Elevation Collection

 
2021 Shannon Ridge Vineyard Cabernet
Sauvignon High Elevation Collection

Tydligen har har Penne alla Vodka varit den näst mest googlade italienska pastarätten (efter bolognese) på senare år. Men historien bakom rätten sträcker sig lite längre tillbaka i tiden än så. 1974 förekommer vodka i en pastarätt första gången och 2016 när värdspastadagen skulle firas i Moskva, blev rätten en symbol för vänskapen mellan Ryssland och Italien.  Det var den italienska pastaföreningen som tog detta strålande initiativ. Det kanske inte är någonting som Barilla och de andra storproducenterna av pasta framhåller speciellt ofta i dag.

Av det jag sett om Penne alla Vodka på internet tycker jag att avsnitt 159 av Basics with Babish varit det mest intressanta. Babish, eller Andrew Rea som han egentligen heter, provar vad vodka smakar efter att all alkoholen kokat bort. Inte mycket visar det sig. "The best way I could describe it would be water that at some point had been in the same room as a potato". Det är alltså viktigt att avbryta kokningen i god tid för att bevara etanolen i rätten. Det den som förhöjer och balanserar smaken av bl a tomat och grädde.


Vilken vodka man använder i rätten tror jag inte har speciellt stor betydelse. Men det har självklart pastan. Vi har flera favoriter och en av dem är Rustichella d'Abruzzo. Den använder vi i dag!

Penne alla Vodka smakar utmärkt på egen hand men kan också kompletteras på en hel massa olika sätt. Vanligt är t ex salsiccia, pancetta, bacon, kyckling eller räkor. Vi lägger till varsin lyxig burrata och det sitter som en sportmössa!


Jag valde att servera pastan till en fruktig Cabernet från Shannon Ridge i Lake County, en bit norr om Napa Valley. Eftersom området är varmare än t ex Sonoma eller Napa är det bra att druvorna växt på minst 700 meters höjd. Där är det aningen svalare.

Shannon Ridge Vineyard Cabernet Sauvignon High Elevation Collection doftar fruktigt med vinbär, plommon och körsbär. Men här finns också toner av läder, choklad och viol. I munnen är vinet mycket mjukt och har smak av vinbär, björnbär, blåbär och choklad. Vi hittar också en liten kryddighet och en del spår av fatlagringen. 

På det hela taget var Shannon Ridge Cabernet en positiv överraskning. Det är inget mästerverk men någon bättre, fruktig cab för 169 kr tror jag blir svårt att hitta. Ett hett tips för sommarens grillkvällar.

Penne alla Vodka med burrata (och lite chili från
Espellette på toppen).