Failla är en ganska ung producent med vineri nära Howell Mountain i Napa Valley. Just nu handlar det mesta hos Failla, och alla andra i denna del av Kalifornien, om de fruktansvärda bränderna som fortfarande rasar och som i skrivande stund (söndag förmiddag svensk tid) dödat minst 40 människor och förstört närmare 7000 byggnader. Jag har ingen direktkontakt med Kalifornien utan förlitar mig på lokal press. En fullständig summering och vad förstörelsen innebär för vinnäringen i stort och för enskilda producenter och vingårdar, återstår fortfarande att se.
2014 Chardonnay Sonoma Coast är gjort på druvor från de tre vingårdarna Olivet, Keefer Ranch och Flood Gate. Vinet har legat nio månader på den naturliga jästen i en mix av betongägg, nya och begagnade franska ekfat och rostfria fat. Sammanlagt gjordes 3000 lådor av vinet. 840 flaskor släpptes på Sb den 6 oktober för 349 kr styck. Det finns fortfarande ganska gott om flaskor kvar.
Nedan finns en kort film om ett besök på Failla från flitiga vloggaren Sommvivant. Så vackert var det hos Failla, åtminstone före bränderna...
Fastän Failla har rykte om sig att vara mer nya- än gamla världen, tycker både Jen och jag att detta är en ganska klassist kalifornienchardonnay. I den något blommiga doften hittar vi fat, champinjoner, lime, apelsin, päron och persika. Smaken är smörig med bra syra, äpple, ek, marsipan och lakritsrot. Mycket bra och vi återkommer gärna till 2014 Failla Chardonnay Sonoma Coast.
Vi drack vinet till små kroppkakor och stekta kantareller. Galet gott!
För den som vill hjälpa de drabbade av bränderna i Kalifornien finns t ex Redwood Empire Food Bank.
Stekta kantareller och små kroppkakor som vi serverade med smält smör och lingonsylt. |