lördag, juni 29, 2024
2017 The Paring Syrah
lördag, juni 22, 2024
2018 Melville Syrah Estate
lördag, juni 15, 2024
2021 Fox Run Riesling
Jag är verkligen inte expert på vin från Finger Lakes i den västra delen av staten New York. Men jag har provat Riesling från några olika firmor. Har dock aldrig blivit imponerad. Snarare tvärtom.
Men jag är glad att jag inte givit upp utan att jag gav denna tillfälliga nyhet på SB en ärlig chans. Vinet släpptes 22 mars. Tyvärr finns det i skrivande stund bara kvar i ett litet antal butiker. Priset ligger på 229 kr.
Området Finger Lakes i staten New York har fått sitt namn efter de elva långsmala sjöarna som breder ut sig i nord-sydlig riktning strax söder om Lake Ontario. Seneca Lake är både störst och djupast av de elva sjöarna.
Runt Seneca Lake ligger över 60 vinerier. Fox Run är ett av dessa och ligger på sjöns västra sida. Det var en mjölkgård i över etthundra år innan de första vinstockarna planterades 1984. Några år senare gjordes gårdens mejeri om till ett vineri. 2023 blev Fox Run certifierat "sustainable" av New York Wine & Grape Foundation.
Vi dricker vinet till en sparrisrisotto med vit sparris, gröna ärtor och pistagenötter. Det fungerade alldeles utmärkt!
Vinet doftar tropisk frukt, melon och citrus. Vi hittar också en aningen rökig doft och toner från kemtek-hyllan. Citrus återkommer i smaken som också innehåller honung, vanilj och mineral. Vinet är torrt men har börjat röra sig mot det sötare hållet.
lördag, juni 08, 2024
2014 El Corazon Find it in Your Heart
Find It In Your Heart har den kanske mest udda framsidesetiketten jag sett på ett vin. Det är helt enkelt bara en bit tejp! Kanske är det ett tecken på den lekfullhet som tycks råda hos El Corazon Winery i Walla Walla, Washington State.
Men trots att man är skojfrisk och håller på med en del trams, på hemsidan kan man köpa karaffer formade som penisar, är El Corazon ytterst seriösa med sina viner. Tro inget annat!
Tejp istället för etikett. |
Det finns ingen information om Find It In Your Heart på hemsidan men jag har varit i kontakt med El Corazon och fick beskedet att 2014 bestod druvblandningen av 50% Malbec, 25% Cabernet Franc och 25% Petit Verdot. Resultatet har blivit ett stort, fruktigt vin som nu, tio år senare, fortfarande har kvar några torra tanniner.
I doften finns en hel del björnbär och blåbär tillsammans med läder och en blodig ton med järn. Lite salmiak kryddar till det hela. Som jag var inne på ovan är det mycket smak och även om de torra tanninerna finns där är de ganska mjuka. Massor av mörka bär har pressats ner i flaskan. Det handlar främst om svarta vinbär och körsbär. Vi hittar också lite mjölkchoklad. Ett väldigt bra vin och jag önskar vi hade fler flaskor.
Vi dricker det härliga vinet till varsin riktigt fin sörmländsk entrecôte med café de Paris-smör, potatis mille feuille och haricots verts.
Café de Paris-smör
200 g smör
2 msk chilisås
Några stänk Franks Red Hot (eller tabasco)
2 tsk curry
3 tsk worcestersås
2 klyftor vitlök, riven
0,5 msk torkad oregano
0,5 msk torkad dragon
1 msk dijonsenap
2 tsk paprikapulver
1 msk cognac
1 schalottenlök
salt
Rör ihop alla ingredienser. Forma till rullar och kyl om smöret inte ska användas direkt.
Smöret eller såsen kommer från Café de Paris i Genève som endast serverar entrecôte med restaurangens eget smör. Receptet är hemligt. Vi lagade Stefans Ekengrens variant med den lilla skillnaden att vi stänkte i lite Franks Red Hot chilisås.
Entrecôte, Café de Paris-smör, potatis mille feuille och haricots verts |
lördag, juni 01, 2024
2021 Shannon Ridge Vineyard Cabernet Sauvignon High Elevation Collection
2021 Shannon Ridge Vineyard Cabernet
Sauvignon High Elevation Collection
Tydligen har har Penne alla Vodka varit den näst mest googlade italienska pastarätten (efter bolognese) på senare år. Men historien bakom rätten sträcker sig lite längre tillbaka i tiden än så. 1974 förekommer vodka i en pastarätt första gången och 2016 när värdspastadagen skulle firas i Moskva, blev rätten en symbol för vänskapen mellan Ryssland och Italien. Det var den italienska pastaföreningen som tog detta strålande initiativ. Det kanske inte är någonting som Barilla och de andra storproducenterna av pasta framhåller speciellt ofta i dag.
Av det jag sett om Penne alla Vodka på internet tycker jag att avsnitt 159 av Basics with Babish varit det mest intressanta. Babish, eller Andrew Rea som han egentligen heter, provar vad vodka smakar efter att all alkoholen kokat bort. Inte mycket visar det sig. "The best way I could describe it would be water that at some point had been in the same room as a potato". Det är alltså viktigt att avbryta kokningen i god tid för att bevara etanolen i rätten. Det den som förhöjer och balanserar smaken av bl a tomat och grädde.