Anpassad sökning

onsdag, december 30, 2009

2007 Kings Ridge Pinot Noir


En enkel och lättdrucken Pinot helt utan vassa kanter men inte helt utan charm. Hör finns både röda (hallon, körsbär) och mörkare (plommon, vinbär) bär och frukter tillsammans med en del kryddor och örter i både doft och smak. Lite för saftig i smaken dock och inte mycket komplexitet.

Tyvärr har jag tappat bort mina anteckningar så mycket mer blir det inte skrivet om detta vin från Oregon som legat 9 månader på franska ekfat där 18% var nya. Kings Ridge har flera kontrakterade odlare av Pinot Noir från Willamette och Umpqua Valleys.

Kings Ridge Pinot Noir ska finnas i Sb:s sortiment åtminstone tills hösten 2010. Vi dricker det i dag till stekt fasan.

torsdag, december 24, 2009

2007 Fernand & Laurent Pillot Chassagne-Montrachet


Till årets traditionsenliga kokta jultorsk med senapssås, potatis, kokta gröna ärtor och smulat knaprigt bacon (recept i listan till höger) dricker vi vin från Bourgogne och far och son Pillot i Chassagne-Montrachet. Släkten Pillot har sysslat med druvodling sedan 1800-talet och egendomen utökades 1992 och 2001. I dag förfogar man över sammanlagt 14,6 ha druvodling.

Största delen av Chardonnaydruvorna till detta vin kommer från de två vingårdarna la Bergerie och le Chene strax utanför byn Chassagne-Montrachet. Vinet har lagrats i upp till ett år på fransk ek varav 25% av faten var nya.

Vinet som fungerar mycket bra till torsken doftar ganska mycket våt sten och här finns gott om frukt som ananas och vit persika. Ekdoften framträder också tydligt.

I smaken finns det en hel fruktskål fylld av päron, exotiska frukter och en och annan grapefrukt. Också i munnen är fatlagringen framträdande liksom mineral. Det finns gott om syra i vinet som samtidigt är runt och mjukt. Det smakar mycket bra men jag tror inte att matkombinationen alls varit lika bra om vi hade hoppat över baconsmulorna. Jag skulle också gärna vilja prova detta vin till ost vilket jag skulle tro är rena himmelriket.

söndag, december 20, 2009

2008 Qupé Bien Nacido Cuvée

Robert N. Lindquists 2008 Qupé Bien Nacido Cuvée är en blend bestående av 50% Viognier och 50% Chardonnay, till största delen från vingården Bien Nacido där också vineriet som Qupé delar med Au Bon Climat ligger. Den nästan 250 ha stora Bien Nacido Vineyard levererar också druvor till flera andra välkända vinfirmor bland annat Ojai och Sine Qua Non för att nämna några.

Viognierdruvorna i detta vin plockades supermogna medan Chardonnaydruvorna tvärtom var precis i början av mogningsfasen. Allt för att få till bra balans, rätt syra och alkoholhalt. Gott blir det hur som helst!

Qupé själva rekomenderar vinet till asiatiska smaker och jag letar upp ett recept på en rätt utan massor av hetta från Minh Du Alnengs spännande men dåligt korrekturlästa kokbok "Äta ris - Maten och livet i Vietnam". Det fungerar riktigt bra och vinets ganska markerade syra harmonierar fint med syran i maten.

Doften i Bien Nacido Cuvée är fruktig med gula äpplen, ananas och grape men här finns också en hel del mineral. I munnen är vinet ganska oljigt och smakmässigt återkommer mineralen tillsammans med grape och något kemiskt, kanske parafin? Vinet har en frisk och fräsch syra och lång eftersmak. Det har legat 5 månader på neutrala franska ekfat. Sammanlagt gjordes 1765 lådor.


Entrecôte i Ananasfundue (Bo nhúg thom)

2 pers

3 vitlöksklyftor, finhackade
1 liten röd asiatisk chili, finhackad (kärnor och mellanväggar borttagna)
1 stjälk citrongräs, finhackad
3 msk matolja
1 ananas, skalad och skuren i bitar
1 lime, saften
1 msk fisksås
1 dl vatten
2 tunna skivor av entrecôte, strimlade
1 gul lök, strimlad

TILLBEHÖR

1 carambole, skivad (vi lyckades inte få tag på någon och gjorde helt om. Hemma hade vi mogen avocado och tog det istället.)
1/3 gurka, skuren i ca 3 cm långa stavar
1 stort knippe Holy Basil, grovhackad
1 stort knippe koriander, grovhackad
rispapper
ananassås (se nedan)

Bryn vitlök, chili och citrongräs i en kastrull. Pressa med handen saften ur ananasen ner i kastrullen. Tillsätt limesaften, fisksås och vatten. Koka upp. Tillsätt kött och lök och sjud någon minut tills köttet är klart.

Serveras inrulladt i rispapper med tillbehören.

Enligt Minh Du Alneng ska köttet tillagas i fonduegryta på bordet men vi har ingen sådan och gör det helt enkelt i kastrull på spisen vilket fungerar jättebra.


Ananssås (Mam thom)

100 g krossad ananas på burk
1/2 röd asiatisk chili, finhackad (utan kärnor och mellanväggar)
1 vitlöksklyfta
1 msk socker
3 msk fisksås
1 tsk limesaft

Kör allt i mixer. Klart!

Båda recepten är hämtade från boken "Äta ris - Maten och livet i Vietnam" av Minh Du Alneng.

lördag, december 19, 2009

2007 EOS Chardonnay Estate Bottled


EOS Estate Winery i Paso Robles ligger långt fram inom ekologiskt jordbruk och tidigare ägaren Sapphire Wines satsade för några år sedan stora pengar för att bygga en ultramodern anläggning som idag driver både vineri och tasting room helt på solenergi.

Det är första gången vi provar vin från EOS som döpts efter den grekiska gryningsgudinnan. Vi dricker denna enkla Chardonnay till lättlagade klassikern Pulled Pork som endast kräver tid och inte mycket arbete.

EOS Chardonnay doftar ganska mycket päron men bakom finns också smör, gula blommor, tropisk frukt och citrus.

Smaken är enkel och frisk och även här dominerar päronen som tillsammans med lime och kiwi ger ett friskt och trevligt vin som fungerar förträffligt till maten.

söndag, december 13, 2009

2006 Landmark Chardonnay Overlook

Medan Jen är i Arizona och skickar hem mobilbilder med små fluffiga moln på roar jag mig med att dricka Chardonnay från Kalifornien och laga kycklingfilé.

Landmark Vineyards i Kenwood, Sonoma har rötter i Illinois och det var tack vare traktormannen John Deere eller snarare förmögenheten han byggde upp på 1800-talet som familjen 1989 flyttade till Kalifornien och startade Landmark.

Jag har tidigare skrivit om Landmaks utmärkta 2006 Chardonnay Damaris Reserve men i dag är det alltså en något enklare Overlook med druvor från Sonoma, Santa Barbara och Monterey som gäller.

Vinet har en påtaglig fatdoft med vanilj och kokos men också mycket frukt i form av äpple och ananas. Det senare närmast i konserverad form. Smör och nötter går också att förnimma men jag är inte helt säker på om det är pistagen som jag panerar kycklingen i som lurar mig.

Nötterna återkommer i alla fall i smaken och får sällskap av smör, mineral, äpple och grape. Overlook blir dock aldrig jolmig eftersom syran är så pass frisk.

Det här är precis den stil jag vill ha på Chardonnay även om detta inte är det elegantaste jag smakat. Massor av frukt, en hel del fat och smörighet men tillräckligt med syra för att hålla allt på fötter.


Pistagepanerad kycklingfilé med champinjonsås

1 pers

1 kycklingfilé
1 dl pistagenötkärnor, hackade
1 ägg
2 msk mjölk
vetemjöl
salt
svartpeppar
2 msk olivolja
2 msk smör
4 champinjoner, halverade och skivade
50 g babyspenat
1 dl vitt vin
2 dl matlagningsgrädde
(1 msk idealmjöl)

Vispa ägget med mjölken. Doppa kycklingfilén först i mjöl, därefter i äggmixen och sist i de hackade nötterna. Stek i olivolja några minuter på varje sida. Salta och peppra. Ta ur filén men spara fettet i stekpannan. Lått filén gå färdigt i ugn (innertemperatur 70ºC).

Tillsätt smöret och stek svampen. Häll på vinet och grädden. Tillsätt spenaten Koka upp och låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar. Gör en toppredningmed idealmjöl om såsen är för tunn.

Servera med pennepasta och nyriven parmesan.



"We lived in Arizona and the skies always had little fluffy clouds..."

The Orb "Little Fluffy Clouds" 1990

onsdag, december 09, 2009

Great Divide Brewing Co Fresh Hop


Vännen Jacob med restaurangförflutet tittar förbi med allt som behövs för att fixa till varsin burgare med chipotlechili och massor av både tänkbara och otänkbara tillbehör som han med säker hand får att fungera tillsammans.

Till maten dricker vi Seghesios hyllade bas-Zinfandel från 2007 men innan vi kommit så långt korkar vi upp en intressant ölnyhet från Denver som fortfarande finns kvar på i flera av Sb:s butiker runt om i landet. Denna ale smakar mycket bra på egen hand men det är inte utan att jag längtar efter att använda den som måltidsdryck, gärna till någon fet husmanskost.

Great Divide Brewing Co startades 1994 av Brian Dunn. Bryggeriet har vunnit flera priser för sina öl och 2008 erhöll man en sjunde plats i Beer Advocates "All-Time Top Breweries on Planet Earth." I dag brygger Great Divide runt tjugo ölsorter varav över hälften är säsongsöl.

Fresh hop har en fräsch och fyllig doft med honung, aningen citrus, gräs, örter och humle. Smaken har beska från pommerans och friskhet från ingefära och citrus. Humle och gräs är påtagligt även här.

tisdag, december 08, 2009

2007 Domaine Maillard Père et Fils Chorey-les-Beaune Blanc


Det åtminstone i Sverige ganska välkända vinhuset Maillard från Chorey-les-Beaune, norr om staden Beaune är en pålitlig leverantör av Chardonnay av god klass utan att prislappen är galen.

På ungefär hälften av Maillards 18 Ha druvodlingar som är spridda mellan Mersault och Corton odlas Chardonnay och resten är givetvis Pinot Noir. Jag har dock ingen som helst erfarenhet av firmans röda viner.

Släkten Maillards förflutna inom druvodling sträcker sig tillbaka till till 1700-talet men det var först 1952 som Daniel Maillard skapade vinhuset Maillard och borjade göra vin kommersiellt. I dag är det sönerna Pascal och Alain som driver företaget och kvalitén på vinerna sägs ha ökat avsevärt sedan början av 1990-talet.

Deras 2007 Chorey-les-Beaune Blanc är OK men inget jag tänker köpa fler flaskor av. Jag finner det helt enkellt inte tillräckligt intressant och alltför endimensionellt. I doften hittar vi burkchampinjoner, aningen aprikos och äpplen - både gröna och gula.

Smaken innehåller cirtus och svamp och det är här jag blir besviken. Var detta allt?

Vi dricker vinet till laxburgare vi gör av kokt filéad lax som jag mosar med gaffel och blandar med ägg, ströbröd och kryddor. Burgarna placeras efter stekning på surdegsbröd och serveras med sallad, cornichons, syltlök, tomat och en gräddfilssås med dill och stenbitsrom. Lite nyfriterade pommes saknas såklart inte. Kanske inte typisk vintermat med oj så gott!

lördag, december 05, 2009

2006 Dutton-Goldfield Pinot Noir Dutton Ranch

PC-krasch och återupplivning av en gammal Mac gör att Blogger just nu beter sig konstigt och jag vet inte om eller hur detta ska gå men jag skriver vidare och så får vi se vad som händer.

Senast vi drack vin från Dutton-Goldfield i Russian River Valley var det Syrah från Cherry Ridge Vineyard som vi tyckte mycket om och bestämde då att vi helt enkellt måste prova den Pinot Noir som för närvarande också finns på Sb. Lika exalterade som vi blev då eller av den Chardonnay som vi tidigare också provat är vi dock inte av dagens Pinot Noir. Det är definitivt inget dåligt vin men både Jen och jag föredrar de stora, kryddiga viner på druvan som Kalifornien ibland gör så bra! Dutton-Goldfields variant är betydligt mycket slankare och saknar det där lilla extra som vi lärt oss älska i Pinot Noir från Kalifornien.

Doften är ganska klassisk med hallon, jordgubbar och körsbär, gräs och fat.

I smaken finns det vid mindre av jordgubbarna och mer av syrliga röda vinbär och mörka bär. Lite krydda i form av enbär hittar vi också liksom fat. Vinet är aningen tunt och smaken något kort. Trots att alkoholhalten inte är högre än 13,5% märks den ganska väl och även om jag tycker att detta kan vara OK i vissa viner fungerar det inte här.

Dagens mat är dock helt rätt till Pinot Noir och det är premiär för gräsand på vårt middagsbord. Jag måste erkänna att det är första gången jag provar denna fågel och för att möta den förmodade syran och smaken i vinet rör jag ihop en hallonsås med vin och kryddpeppar. Det fungerar strålande och ska definitivt läggas på minnet till en annan gång.

Nettare-Anders gillar vinet mer än vi gör.


Stekt and

2 pers

1 gräsand
2 msk smör
salt
peppar

Sätt ungen på 150°C. Gnid in anden med salt och peppar. Stek den runtom i smör i en stekpanna. Spara fettet i pannan till såsen. Stek färdigt anden i ugn (innertemperatur 58-60°C).


Rödvinssås med hallon

2 pers

3 chalottenlökar, hackade
2 msk olivolja
2 dl vatten
2 msk kycklingfond
1,5 dl rött vin
1,5 dl hallon
2 tsk socker
0,5 tsk kryddpeppar
salt
vitpeppar

Stek chalottenlöken genomskinlig i fettet som blivit kvar i stekpannan efter anden. Tillsätt vatten, fond, vin, hallon, socker och kryddpeppar. Koka tills det blir lagon tjockt och smaka av med salt och peppar.

onsdag, december 02, 2009

2004 Hyttyús Tokaji Aszú 4 puttonyos

2004 Hyttyús Tokaji Aszú 4 puttonyos

En mycket trevlig Tokaji som Jen tagit med sig hem från en resa till vackra Budapest. Vi provar vinet dag ett till en enkel ananaspaj med crème fraîche som vi smaksatt med lite vaniljsocker och dag två till ankleverpaté med rostad brioche, calvadosgelé och rostade mandelspån. Vinet fungerar mycket bra till båda dessa rätter och det är för mig omöjligt att säga att det ena var bättre än det andra.

Jag har ingen stor erfarenhet av Tokaji men förmodar att honung, saffran, hjortron och torkad aprikos i doften samt russin (både mörka kaliforniska och gula sultan), vingummi och gula plommon som vi hittade i Hyttyús är ganska klasssiskt.