Anpassad sökning

söndag, augusti 26, 2012

2010 Charles Smith Syrah Boom Boom

2010 Charles Smith Syrah Boom Boom!

I min värld finns det inget bättre rödvin på Sb för 129 spänn eller mindre än Boom Boom! från Charles Smith Wines i Washington. Att det är ganska enkelt vin och knappast någon himlastormande upplevelse kommer knappast som en överraskning. Vill man ha det får man satsa på de betydligt dyrare Syrah Royal City eller King Coal (en blandning med ungefär lika delar Cabernet Sauvignon och Syrah).

De senaste nyheterna om Charles Smith handlar om om det nya flådiga kontoret. Bilder från Architectural Record här.  Det har också skrivits en del om det senaste vinprojekt som uteslutande ska handla om Chardonnay. Charles har köpt Whitman Cellars anläggning i Walla Walla Valley för detta ändamål. Till projektet har vinmakaren Brennan Leighton från Efeste knutits och det ska bli spännande att följa utvecklingen och se vad som kan komma ut av det.

Boom Boom! hamnade i Sb:s ordinarie sortiment i juni och även om det inte finns i butik ska det gå snabbt att hämta hem från varudepån. Bör inte ta mer än 1-2 dagar och Boom Boom! är värd att vänta på om det är billig nya världen Syrah man är ute efter.

I den rökiga doften finns det körsbär, vitpeppar och bacon. Vinet är initialt ganska slutet men öppnar upp med rejäl luftning. I Smaken hittar vi körsbär, vinbär, örter och fat. Här finns en rund och frisk syra tillsammans med en aning tannintorrhet.

Vi dricker Boom Boom till ribeye-biffar från Nebraska med tryffelsmör och istället för någon klasssisk potatisrätt vid sidan provar vi mac n' cheese i portionsformar och det blir så pass bra att vi kommer att göra om det igen.

Ribeye på ruccolabädd, tryffelsmör och mac n' cheese.

P.S. Enligt Sb:s hemsida är det årgång 2011 av Boom Boom! som gäller och därför har jag inte länkat.

söndag, augusti 19, 2012

2009 Ojai Syrah Santa Barbara County


Syrah från Ojai och en nyhet 1 augusti på Sb för 259 kr som det tyvärr knappt finns några flaskor kvar av. Druvorna till Helen och Adam Tolmachs bas-syrah kommer från de välkända vingårdarna Bien Nacido (51%), Roll Ranch (25%), White Hawk (9%), Melville (9%) och Presidio (6%).

Det har skrivits en hel del om Adam Tolmach, plockningsfönster och fatlagring men jag nöjer mig med att berätta att  2009 Santa Barbara County Syrah har legat 17 månader på äldre franska fat och att det smakar Kalifornien!

Doften är fruktig och kryddig. Här finns mörka bär som svarta vinbär och blåbär tillsammans med något som mest påminner om körsbärs Jell-o. Dessutom plommon, viol, gräs, torkade gröna örter och fat.

I smaken hittar vi mycket choklad tillsammans med björnbär och plommon. Här finns också en jordig mineralig - eller snarare metallisk ton. I munnen upplever vi vinet som koncentrerat och här finns en hel del tanniner.

Mycket, mycket, mycket bra redan i dag men detta vin kommer att klara och förmodligen bli ännu bättre med två eller fem år på rygg.

Vi dricker 2009 Ojai Syrah Santa Barbara County till toskansk pici-pasta med hjortragu och det funkar alldeles utmärkt.

Hjortragu med pici.

måndag, augusti 13, 2012

2007 Gibbston Valley Pinot Noir


Pizza con patate har jag varit sugen på att laga ända sedan jag för flera år sedan läste en intervju med F1-föraren Giancarlo Fisichella som låtit bygga en stenugn i sitt nya hus i Rom och som visade sig vara stor fantast av potatispizza. Tyvärr har det inte blivit av att jag försökt mig på att laga pizzan men nu när vänner på Fb rapporterar att barfota-Ernst gör en variant med västerbottenost i sitt program "Sommar med Ernst" blir det åter aktuellt.

Sagt och gjort. Vin inhandlas och en deg sätts på långjäsning. Upptäcker för sent att jag inte har något durumvetemjöl hemma och blandar därför ihop pizzadegen med  fullkornsvetemjöl. Recept på riktigt bra pizzadeg och schysst tomatsås har jag tidigare publicerat här.

Ett lite lättare rött vill vi dricka till och satsar på en Pinot Noir från Gibbston Valley i Nya Zeeland. Firman släppte sitt första vin 1987.

Gibbson Valleys bas-pinot från 2007 släpptes i maj på Sb och kostar 279 kr. Det finns fortfarande en del flaskor kvar i vinkällarbutikerna.

I den något peppriga och samtidigt saftiga doften finns det mörka vinbär och blåbär tillsammans med röda jordgubbar och hallon. Här finns en ton av jord och chark och en hel del trä/fat.

Munkänslan är något tjock men samtidigt känns vinet lättflyktigt och eftersmaken är skönt lång. Vinbär återkommer i smaken tillsammans med hallon. Här finns också en del vanilj och på minussidan en del alkoholhetta (14,5%).

Både Jen och jag gillar Gibbston Valley Pinot Noir 2007 som vi upplever som lyxigt. Det passar förträffligt till Pizza con patate med sin delikata smak från färskpotatis och krydda från rosmarin.


Pizza con patate

Se här för recept på deg och sås.
Potatis
Färsk rosmarin
Salt
Mozzarella

Kavla ut pizzadegen tunt. Bre på ca 1 dl tomatsås. Skiva potatisen tunt och placera ut dem något överlappande. Salta och strö över rosmarinblad. bryt sönder mozzarellan och strö över denna. Baka i ugn 250° i ca 15 min eller tills pizzan fått fin färg.

Pizzan före gräddning.

Pizza con patate

söndag, augusti 12, 2012

2010 Cline Cellars Zinfandel California


Sist ut bland de på Sb tillgängliga vinerna från Cline Cellars i Sonoma är klassikern Zinfandel California som i årgång 2010 enligt Sb gjorts på 75% Zinfandel, 13% Carignan, 6% Mourvèdre och 3% Barbera. De sista tre procenten består av "övriga druvsorter". På Clines egen hemsida framgår det inte alls vilka druvor de stoppat i vinet förutom att 73% är Zinfandel från Lodi.

 Jag har tidigare gillat detta billiga vin men blev mycket besviken när jag testade 2008:an för ett par år sedan som var alldeles för syltig, även för mig. Årgång 2009 gav vi aldrig någon chans men sista kvällen på sommarens vistelse i Skåne bestämmer vi oss för att grilla korv och då fick 2010:an en chans att visa om det är något att ha. För att vara på den säkra sidan hade vi också laddat upp med några vårnyheter från Helsingborgs Bryggeri.

Summer Ale, Witbier och India pale ale från Helsingborgs bryggeri.
Både Witbier och IPA är riktigt trevliga bekantskaper men ska det serveras korv med bröd är det föga förvånande, Witbier som gäller. IPA till lite kraftigare husmanskost hade däremot varit mitt i prick. Eller till julbordet! Helsingborgs Summer Ale med fläder funkar å andra sidan inte alls för mig. Smakar som flytande honung utspädd med vatten...

Knackwurst från SP Chark utanför Landskrona (till vänster) med bröd,
sallad, bacon, senap och min egen ketchup.


Korven vi grillar är farsans favorit, knackwurst från SP Chark i Asmundtorp. En riktigt god köttig korv på både gris och nöt. Som ett litet test hade jag provat att koka ketchup på solmogna tomater  och det kan säkert bli något bra av det i framtiden. Jag gjorde två sorter, röd och gul men sötade den gula med brunt farin och då blev den rödbrun... Kryddning på den gula sorten blev ganska bra medan den röda mest smakade gazpacho... 

Nästan identisk färg på ketchupen som kokats på röda- respektive gula tomater.

Vinet då? Självklart inget för den med är syltallergi men på alla sätt ett mycket trevligare och bättre vin än förra årgången vi provade. För att verkligen vara på den säkra sidan blev det en repris när vi kommit tillbaka till Stockholm men denna gång till hamburgare och resultaten kvarstår.

I den mycket fruktiga doften finns det röda körsbär och mörka björnbär tillsammans med örter, peppar och fatvanilj. En klick drottningsylt finns självklart också med i bilden.

Även i smaken finns det en del sylt men också bra syra. Körsbär, vinbär  och björnbär dominerar men också här finns det vaniljtoner från fatlagringen.

Cline Cellars Zinfandel California från 2010 är ett riktigt bra vin i den lite sötare skolan men utan att slå över i syltfest. För 89 kr är det ett mycket trevligt vin till kötträtter, gärna med aningen hetta.

Vilket blir då mitt subjektiva omdöme om de viner från Cline Cellars som finns i SB:s butiker eller i beställningssortimentet? Jodå, det handlar om enkla och billiga men helt OK viner fast egentligen är det bara Mourvedré Ancient Vines som sticker ut och smakar mer än storproduktion.

Hamburgare med shoe string fries.

måndag, augusti 06, 2012

2009 Cline Cellars Syrah Sonoma County


Denna billiga Syrah (99 kr i beställningssortimentet) från Cline Cellars överraskar positivt. Inte för att det är något fantastiskt bra vin utan för att det är ganska ordinärt men smakar Syrah och inte alls är så dåligt som jag trodde. Ibland är det skönt med låga förväntningar!

Vi bestämmer oss för att dricka Syrah efter en utflykt till vackra Sinarpsdalen och Bjäre Rödkullas köttbutik. Jag hade tänkt mig att satsa på hängmörad entrecôte men det fanns bara en enda kvar i den lilla butiken så det fick bli rumpstek i stället. Det ångrar jag inte efteråt. Ett härligt kött!

Jag fick upp ögonen för Bjäre Rödkulla efter en artikel i Svenska Dagladet. Gården har omkring 70 Rödkullakor och i gårdsbutiken säljs kött från dessa tillsammans med olika sorters korvar och pastej. Dessutom en del lamm från andra uppfödare på Bjärehalvön.

Utsikt över Sinarpsdalen.
Vi skivar rumpsteken och smetar på en asiatisk "umamiröra" som köttet får ligga i några timmar, innan det hamnar på grillen. Till detta behövs egentligen inga tillbehör men vi vi lägger ändå till ugnrostad färskpotatis och en kall örtsås.

85% av druvorna till 2009 Cline Syrah Sonoma County kommer från Clines Sonoma Coast vineyard och 15% från den lite varmare Contra Costa County vineyard. Vinet har legar 10 månader på mörkrostade franska fat (35% nya).

Doften är full av körsbär men här finns också plommon och sviskon. En liten bukett örter finns med i bilden. Vinet är ganska lätt och syran förhållandevis hög. Även i smaken dominerar körsbär, både väldigt solmogna och lite mer ofärdiga.

Som sagt, inget stort vin men jag gillar det ändå och vad kan man egentligen vänta sig för under hundralappen!


Umamiröra

10 sardellfiléer
1 tsk senapspulver
en nypa salt
1 tsk lökpulver
1 tsk inefärspulver
1 tsk nymald svartpeppar
några drag med vitpepparkvarnen.

Mortla allt och bred på biffar. Låt stå i kyl någon dag alternativt i rumstemperatur någon timme.

Rödkullako

lördag, augusti 04, 2012

2009 Michael-David Vineyards Petite Sirah Earthquake


För en tid sedan drack vi Zinfandel Earthquake från 2010 och tyckte den var riktigt bra. Därför slängde jag snabbt in en beställning på 2009 Petite Sirah Eartquake från Michael-David Vineyards för att kolla upp även denna.

Förutom Petite Sirah finns det även en liten del Cabernet Sauvignon i Earthquake och vinet har legat 19 månader på franska ekfat. Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 240 kr.

Doften domineras på klassiskt Lodi-vis av solmogna mörka bär som björnbär, blåbär, körsbär, hallon och plommon. Här finns jord och en ton av kött tillsammans med choklad och peppar.

I munnen märks det att vinmakaren inte helt kunnat kontrollera de 15,5 procenten alkohol som hettar till det en hel del. Här finns solmogen frukt, choklad (och mycket lite tanniner) men inte så mycket mer. Efter Zinfandel-varianten på detta vin var mina förväntningar betydligt högre ställda.

Vi dricker Earthquake till grillade hjortburgare där vi trycker upp fettinehållet till 30% med hjälp av späck från gris, slänger på en tjock skiva gräddost och resultatet blir väldigt, väldigt bra. En köttkvarn står överst på min önskelista!

2011 Charles Smith Pinot Grigio Vino!


Jag brukar gilla vinerna från Charles Smith i Washington där även de enklare brukar hålla hög klass men Vino faller mig inte alls på läppen. Visst är syran hög och fin, frukten fräsch med äpple, päron och citrus och här finns till och med ett stänk av mineral men i min värld kunde detta vara vilket OK vin som helst för under hundralappen. Vino! finns i beställningssortimentet och kostar 119 kr.