lördag, februari 27, 2010
2007 Sokol Blosser Pinot Noir
En bra Pinot Noir från svala Oregon som tyvärr lider av aningen alkoholhetta (14,5%). Sokol Blosser Winery ägs och drivs av familjen Blosser som började plantera vinrankor i Willamette Valley i början av 1970-talet. I dag är det Pinot Noir som dominerar men man gör även en Pinot Gris och ett dessertvin på Riesling samt den röda blenden Meditrina av Pinot Noir, Syrah och Zinfandel och den vita Evolution som görs av nio vita druvsorter. Klunk/Handpicked tar in dessa båda sistnämnda till Sverige men de finns inte i Sb:s sortiment.
2007 Sokol Blosser Pinot Noir doftar jordgubbe, mjölkchoklad, aningen mint och lagerblad. Ekfatslagringen (16 månader på franska fat. 40% nya) är påtaglig. Också i smaken är jordgubbar det första jag tänker på men några hallon gör sig också påminda och även ännu mörkare bär. Vinet är ganska kryddigt och givetvis tar eken stor plats i smakpaletten.
Ett mycket gott försök men jag har som sagt en del invändningar mot den flammande alkoholhettan.
Jen är ute och reser och jag experimenterar lite vid spisen med en Mole-liknande gryta med tryffelsalt som blir riktigt bra förutom att jag blandar i lite för mycket kryddnejlika. Det har jag dock dragit ner på i receptet nedan. Det hela fungerar i alla fall bra till det kryddiga vinet från Oregon.
Fläskfilégryta med choklad och lite tryffel
4 pers
600 g fläskfile, skuren i grova tärningar
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 röd paprika, hackad
1/2 grön paprika, hackad
2 jalapeños, hackade
1 tsk kummin
1/2 tsk kryddnejlikor
1/2 tsk kanel, mald
1/2 tsk muskotnöt
6 dl vatten
1/2 dl kycklingfond
1/2 apelsin, endast zest
1 dl hackade tomater
1/2 dl russin
125 g mörk choklad minst 70% cacao, grovhackad
1 nypa socker
tryffelsalt
svartpeppar
1/2 dl färsk koriander, hackad
Mortla kummin och kryddnejlika. Stek lök och vitlök genomskinligt i olja. Ställ åt sidan. Stek fläskfilébitarna runtom. Ställ åt sidan. Stek paprika och jalapeños några minuter på medelvärme i stor gjutjärnsgryta. Lägg i kryddorna (kummin, kryddnejlika, kanel och muskotnöt) och stek vidare under omrörning i ytterligare någon minut. Lägg ner lök och kött i grytan och tillsätt vatten, kycklingfond, apelsinzest, tomat, russin, choklad och socker. Koka upp och sjud i fem minuter. Smaka av med tryffelsalt och svartpeppar. Sätt på lock och ställ in grytan i ugnen i ca 30 minuter. Strö över färsk koriander. Servera med ris, fruktsalsa och tortillas.
Etiketter:
Fläskfilégryta med choklad och lite tryffel
lördag, februari 20, 2010
2004 Vina Robles Signature
I dag blir det lite "man tager vad man haver"-stil på maten som ändå blir mycket god men inte någon perfekt kombination med det bästa vin vi hittills provat från Vina Robles. I sammanhanget måste det tilläggas att våra tidigare efterenheter inskränker sig till 2005 Syrée och 2005 Petite Sirah Jardine.
Vinet är initialt ganska knutet och behöver några timmar i karaff för att öppna upp med en doft av plommon, björnbär och blåbär. Här finns också choklad, peppar, hö, vanilj och ek. Vinet har legat 18 månader på franska fat. 40% var nya.
Druvorna i Signature består av 72% Petit Verdot från Vina Robles egna vingård Huerhuero och 28% Syrah från Ryan Road Vineyard i östra Paso Robles. Totalt tillverkades 695 lådor av detta vin som för tillfället reas ut på Sb.
Smaken är fruktig med diverse solmogna skogsbär, främst björnbär men även en kryddig, grön ton och choklad. Här finns runda tanniner och en lång eftersmak.
Ett mycket gott vin och den ovanliga druvblandningen gör att det inte liknar någonting jag hittills smakat.
Vina Robles som startades 1996 av schweizaren Hans Nef, ligger i Paso Robles, San Louis Obisbo County som i sin tur ligger ungefär mitt emellan Los Angeles och San Fransisco. Även vinmakaren Matthias Gubler som gjorde sitt första Vina Robles-vin 1999 är schweizare. Vina Robles odlar och gör vin på både Bordeaux- och Rhonedruvor.
Maten då? Jo, det blev burgare på surdegsbröd med gorgonzolasås och givetvis lite nyfriterade strips. Jättegott men som sagt, ingen bra kombo med vinet som förlorade en del av sin fruktighet och plötsligt smakade alldeles för europeiskt.
PS. Smakabra har också provat.
Gorgonzolasås
2 pers
1 dl grädde
1 dl vatten
1 msk viltfond
60 g gorgonzola
1 msk (knappt) idealvetemjöl
1 liten morot, skuren i fina julienne-strimlor
4 cm purjolök, skuren i fina julienne-strimlor
vitpeppar
ev salt
Blanda vätskorna i en kastrull och vispa ner mjöl. Klicka i osten och koka upp. Tillsätt grönsaksstrimlorna och koka i ett par minuter. Smaka av med vitpeppar och ev salt.
söndag, februari 14, 2010
2006 Ridge Chardonnay Santa Cruz Mountains
I dag har det åter blivit dags för amerikansk Chardonnay och denna gång en flaska som vi helt i onödan släpade hem från Kalifornien förra året. Jag trodde nämligen inte den gick att få tag på i Sverige men där hade jag helt fel. Importören Vinunic har haft den i beställningssortimentet och nyligen fick jag besked om att aktuell årgång nu är 2007. Enligt uppgift ska den vara lika bra som 2006:an men inte riktigt nå inte upp till 2005:an.
Det var den omskrivna 2005:an som fick mig att köpa köpa detta vin för $40 vid vårt besök på Ridges anläggning utanför Healdsburg där vi var för att prova ett antal zinblends från 2005 och 2006 och dessutom den alldeles utmärka 2005 Syrah Lytton West.
Ridge Chardonnay Santa Cruz Mountains har en fruktig men samtidigt ganska stram doft med aprikos, mineral, ek och smör. Har finns också en svag men omisskännlig ton av Niveas hudkräm. Vinet har legat 10 månader på lufttorkade fat av olika ålder. 89% var amerikanska och 11% franska.
Fatlagringen gör sig även påmind i smaken. Vaniljtonerna är uppenbara. Vinet ger en ganska fet munkänsla men syran är hög. Här finns mineral och stora korgar med äpple och päron.
Som vanligt levererar Ridge vin av mycket hög klass och på måndag får det bli en beställning 2007:or. Vinet fungerar mycket bra till vår vildsvinsstek med bakad potatismos (den bästa potatismos jag smakat), en variant på brysselkålen från Mårtensafton och en smörig citrussås med timjan och cashewnötter.
Bakpotatismos med karamelliserad schalottenlök
6 pers
LÖKEN
1,5 msk smör
1,5 msk socker
250 g schalottenlök
några stjälkar timjan
0,5 dl olivolja
salt
svartpeppar
Smält smöret i en gryta. Rör i socker och låt det smälta under omrörning.Lägg i lökarna och låt dessa fräsa i smör/sockerblandningen tills de blivit bruna runtom, ca 10 min. Rör i grytan då och då. Tillsätt därefter olja och sänk värmen till lägsta. Lägg på lock men lämna en lite glipa öppen. Koka löken i oljeblandningen tills den är helt mjuk, ca 1.1,5 h. Ta bort från värmen och tillsätt timjan, lite salt och nymald svartpeppar.
Moset
3 stora bakpotatisar (1-1,5 kg)
25 g smör
1 dl mjölk
0,5 dl cremè fraîche
salt
vitpeppar
Baka potatisen i ugn 200° tills potatisen är mjuk, ca 1-2 h. Smält smör och värm mjölken i en kastrull. Ta bort skalet från potatisen och mosa med stöt. Tillsätt mjölk, smör och cremè fraîche. Blanda väl och smaka av med salt och nymald vitpeppar.
Lägg löken ovanpå moset. Originalreceptet från Epicurious
Brysselkål med bacon och fikon
4 pers
2 msk olja
3 msk smör
0,5 dl vatten
500 g brysselkål, hackad
140 g (1 pkt) kotlettbacon, hackad
1 dl torkade fikonskurna i kvartar eller åttondelar
2 tsk balsamvinäger
0,5-1 dl cashewnötter, rostade och hackade
salt
svartpeppar
parmesan
Stek bacon i olja. Tillsätt brysselkål, fikon och vatten. När vattnet kokat bort tillsätts smör. Stek tills brysselkålen är tillagad men inte så länge att den blir sladdrig. Smaka av med balsamvinäger, salt och nymald svartpeppar. Strö cashewnötter ovanpå.
Smörsås med timjan och citron
4 -6 pers
2 dl vitt vin
2 dl vatten
2 msk kycklingfond
0,5 dl pressad citron
0,5 dl timjan, hackad
0,5 dl schalottenlök, hackad
200 g smör
2 msk vispgrädde
1 msk gräslök, hackad
Koka vin, vatten, kycklingfond, citrontimjan och schalottenlök i kastrull tills det reducerats till bara ca 1 dl återstår. Vispa i smöret, ungefär 2 msk åt gången. Vispa därefter i grädden och tillsätt gräslök.
lördag, februari 06, 2010
2002 Far Niente Cabernet Sauvignon Estate Bottled
Torsdagspizza med chorizo, soltorkade tomater och champinjoner på den röda, kokt skinka och rostad paprika på den gröna (broccolipesto som bas istället för tomatsås). Till detta en fantastisk cab från Oakville, Napa Valley inköpt på Sb för ungefär ett år sedan. Kostade då 760 kr.
Far Niente gör egentligen bara två viner. Den är ena en Chardonnay och den andra denna Cabernet Sauvignon-blend där druvinnehållet varierar lite från år till år. 2002 var fördelningen 90% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 3% Merlot och 2% Petit Verdot.
Far Niente startades i slutet av 1800-talet men egendomen övergavs under förbudstiden. 1979 köpte Gil Nickel vineriet med tillhörande vingård och startade ett omfattande renoveringsarbete. I dag tillhör Far Niente ett av de stora namnen i Napa och familjen Nickel ligger också bakom vinmärken som Nickel and Nickel som specialiserat sig på "Single Vineyard Wines", Dolce som bara gör sött vin och EnRoute som endast ägnar sig åt Pinot Noir. Kategoriseparering!
Vi ger vinet luft i några timmar och doften som sedan möter oss kan man närmast beskriva som ...maffig! Här finns både svarta vinbär, solmogna björnbär och några plommon. Tillsammans med en aning lakrits och piptobak är det mycket läckert.
Vinet är ganska mjukt men har både ryggrad och karraktär. I smaken finns alla bären och frukterna självklart kvar från doften. Vi hittar också salmiak och choklad. Eftersmaken är härligt lååång.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)