Anpassad sökning

lördag, maj 18, 2024

2016 Piedrasassi Syrah Bien Nacido Vineyard

2016 Piedrasassi Syrah Bien Nacido Vineyard


Bakom Piedrasassi Bread & Wine på East Chestnut Avenue i Lompoc, Santa Barbara County, ligger det äkta paret Melissa Sorongon och Sashi Moorman. De startade firman 2003 och fokus för vinerna ligger i stort sett uteslutande på Syrah. Visserligen gör Piedrasassi också en sangiovesebaserad Vin Santo. Men i övrigt är det endast så kallade "single vineyard" Syrah plus instegsvinet PS där syrahruvorma kommer från flera olika vingårdar i Santa Barbara County.

I dagens vin kommer alla druvorna från legendariska Bien Nacido Vineyard. Vingården som är lite över 320 hektar stor, ligger i Santa Maria Valley AVA och här odlas mest Pinot Noir och Chardonnay men även en del andra druvor. Till exempel Syrah. 

Vingården planterades 1973 av bröderna Stephen och Bob Miller. Genom åren har flera namnkunniga vinfirmor producerat vin med druvor från Bien Nacido. Man kan t ex nämna Au Bon Climat, Qupé, Ojai, Paul Lato, Chanin och Calera.



Vi köpte vinet i februari 2020 och det kostade då 449 kr. I den intensiva doften hittar vi chark, läder och järn tillsammans med massor av mörka bär som björnbär, moreller och blåbär. En liten viol sticker också fram.

Vinet har en hel del tanniner kvar men de är mycket mjuka,. Bär dominerar smaken i form av svarta vinbär, körsbär och blåbär. En metallisk ton stör en del men lite mynta piggar upp. På det hela taget är detta ett mycket bra vin som ändå inte riktigt når hela vägen. Men bra nära!



Som pricken över i:et lagar vi en mycket vinvänlig ragu på get som inte helt oväntat fungerar fint med vinet från Lompoc.

För den som är nyfiken på Piedrasassi släpptes ett antal flaskor 2021 PS Syrah i tillfälliga sortimentet på SB i februari. Den brukar alltid hålla hög klass även om det inte kommer upp i samma nivå som de vingårdsbetecknade vinerna. Men i skrivande stund finns den endast kvar i en handfull butiker runtom i landet. Priset ligger på 345 kr per flaska. Jag var ute i tid och säkrade några buteljer men någon korkskruv lär de inte få se de närmsta åren. 

Bland ordervarorna på SB finns 2017 Piedrasassi Sta Rita Hills Syrah för 649 kr. Jag vet inget om detta vin men för den som vill testa Piedrasassi kan det var ett intressant alternativ. Lär inte behöva någon ytterligare lagring.

Getragu med taglioni och chèvre.

lördag, maj 11, 2024

2021 Storm Wines Pinot Noir Santa Barbara County



Enkelpanerad torsk med smulat knaperstekt bacon, bönpommes och hollandaisesås. Till det väljer vi en Pinot Noir från Storm Wines i Santa Ynes Valley, Santa Barbara. Bakom Storm Wines ligger Ernest Storm. Ernest växte upp i Sydafrika, utbildade sig vid en jordbruksskola och arbetade under några år som vinmakare i Stellenboch innan han flyttade till Santa Barbara i Kalifornien. 2006 startade han Storm Wines i liten skala men från 2013 är projektet mer än ett heltidsjobb. Ungefär samtidigt föddes också Storm Wines-South Africa i Hemmel-en-Aarde, sydost om Kapstaden.

Pinot Noir Santa Barbara County är integspinot hos Storm. I portföljen finns också ett antal vingårdbetecknade varianter som självklart har en något högre prislapp. Jag köpte vinet via SB:s ordervaror i höstas och flaskan kostade 499 kr. Både Jen och jag tyckte mycket om vinet men priset är nog lite för högt jämfört med vin av ungefär samma kaliber från mellersta Kalifornien. I doften hittade vi jordgubbar, björnbär, chark och buljong. Syran är relativt hög och i smaken handlar det om blandade röda och mörka bär tillsammans med kryddighet och aningen fat.

Enkelpanerad torsk med bönpommes, smulat bacon och hollandaisesås.

lördag, maj 04, 2024

2021 Chateau Ste. Michelle & Dr. Loosen Riesling Eroica


2021 Chateau Ste. Michelle & Dr. Loosen 
Riesling Eroica

Eroica är ett samarbete mellan Chateau Ste. Michelle i Woodinville, strax utanför Seattle i Washington State och Weingut Dr. Loosen i Bernkastel-Kues. En mycket liten "stad" i Mittelmosel, någon timmes bilresa från Koblenz. Medan Dr Loosen uteslutande arbetar med Riesling innehåller portföljen hos Chateau Ste. Michelle viner på en hel del olika druvor. Faktiskt har firman två vinerier. Ett för de vita vinerna som ligger i utkanten av Seattle och ett för de röda som placerats i Walla Walla Valley. Förutom partnerskapet med Dr. Loosen i Mosel samarbetar man också med Marchesi Piero Antinori i Toscana.

Jag har skrivit om Eroica en gång tidigare. Men det var mycket länge sedan vi provade vinet och jag minns egentligen inte alls hur det smakade. Därför var det med stor spänning jag såg fram emot att ge det tysk-amerikanska vinet en ny avsmakning.

Vinets namn kommer från Beethovens tredje symfoni och Eroica betyder ungefär hjältemodig. Beethoven dedicerade symfonin till Napoleon Bonaparte men ändrade sig och tog tillbaka detta när  Napoleon utropade sig själv till kejsare 1804. 


Vinet funkar ganska mitt i prick till den sichuanrätt vi lagar, Det handlar om Laziji, Mala kyckling, Chongqing Chicken, Dry Chili Chicken eller Firecracker chicken. Kärt barn har, som det heter, många namn. Och det här blev direkt en rätt jag gärna återvänder till. Hett men inte knasigt trots den enorma mängden chillifrukter och med härlig smak och kittlande munkänsla från sichuanpepparn. 

Ett recept på rätten från sidan China Sichuan Food finns nedan. Vi lagade dock en variant som mer påminner om det som lagas av far och son Pang i filmen nedan. Vi hade inte möjlighet att besöka någon asiatisk matbutik men hittade den helt nödvändiga chilin från Sichuan på Drakfrukt.



Eroica doftar gult äpple, citrus och citronkola tillsammans med marsipan. Trots att vinet inte har så många år på nacken finns en tydlig petroleumdoft. I smaken är det framför allt citrus och ananas som regerar. Sötman är påtaglig men jag tror inte det kvalificerar sig som mer än halvtorrt. Läskande och gott!

Firecracker chicken

2 pers

4 kycklinglårfiléer
frityrolja
1,5 dl Sichuanchili
1,5 msk. Sichuanpeppar
3 cm ingefära, skivad
2 vitlöksklyftor
2 salladslökar, skivade (spearera den vita undre delen från den övre gröna)
1 tsk. socker
1 msk. sesamfrön
nypa salt

Marinad
1 msk ljus soya
1 msk. risväger
¼ tsk. vitpeppar
2 tsk. maizena
liten nypa salt

Lägg den hela chilin i vatten 15 minuter. 

Skär kycklingen i munsbitar. Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg i kycklinbitarna. Marinera i 10 min.

Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera kycklingen i omgångar och lägg på galler med papper för att rinna av.

Hetta sedan upp din wok. Häll i någon halv msk olja och stek chili i ett par minuter. Tillsätt Sichuanpeppar
och stek i ytterligare någon minut. Ta ur chili och peppar. Ställ åt sidan.

Torka ur woken och tillsätt ny olja. Woka ingefära, salladslök (gröna delarna) och vitlök ett par minuter. Lägg de friterade kyckingbitarna, chili och peppar i woken. Tillsätt sesamfrö, socker, salt och de gröna salladslökarna. Blanda väl och servera.

Receptet kommer från China Sichuan Food och är alltså inte riktigt det vi lagade. Men säkert jättegott ändå!


Laziji, Dry Chili Chicken, Mala Chicken, Firecracker Chicken 
eller 
Chongqing Chicken. Mycket gott blev det!