Anpassad sökning

lördag, december 19, 2020

2019 A Tribute to Grace Grenache Santa Ynez Valley


Låt mig börja med att berätta att jag missade att ta en bild av maten vi lagade och åt till denna härliga Grenache. Ni får alltså klara er utan foto på ugnsgrillade drumsticks, bönpommes, BBQ-sås med äpple och jalapeño samt Kenji Lopez Alts härliga rostade potatis.

A Tribute to Grace är något så ovanligt som en firma där den enda druvan som gäller är Grenache. I portföljen finns 14 olika viner på druvan. Bakom allt står Angela Osbourne från Nya Zeeland som gjorde sitt första vin i Kalifornien 2007. Grace är Angelas mormor Grace Brookes som betytt mycket för Angela  och som hon vill hylla med sina viner.

Vinet lanserades som tillfällig nyhet på Sb 17 november. Det finns fortfarande flaskor kvar runt om i landet och priset ligger på 199 kr. Veckans tips är att snabbt som ögat handla en eller ett par flaskor. Detta är nämligen ett mycket härligt vi och priset är inget mindre än ett kap!

I den fruktiga doften hittar vi jordgubb, körsbär, päron och citrus. Här finns också en kryddig ton och lite fat. Också smaken är fruktig med hallon, jordgubb och körsbär tillsammans med fat, smörkola, peppar och lakrits. Vi dricker gärna mer av 2019 A Tribute to Grace Grenache Santa Ynez Valley.

söndag, november 29, 2020

2017 Cuvaison Pinot Noir Carneros

Cuvaison i Carneros startades av familjen Schmidheiny 1969. Tio år senare köptes 160 ha mark som planterades med framför allt Chardonnay och Pinot Noir. Vingården och hela området kyls av dimma och vind från San Pablo Bay. Detta har gjort Carneros till det svalaste området i hela regionen. Utmärkt för odling av Pinot Noir och Chardonnay. 

Mitt i vingården ligger Cuvaisons vineri. Både vineriet och vingården drivs på ett hållbart vis och firman är certifierad Napa Green Winery, Napa Green Land, Bay Area Green Business och Fish Friendly Farming. Sedan 2002 är Steve Rogstad vinmakare på Cuvaison. 

Cuvaisons vingård kyls av vind och dimma från San Pablo Bay


Vi väljer att beställa 2017 Cuvaison Pinot Noir för att servera till årets firande av Mårtens gås. Vi satsar på gåsbröst istället för helstekt gås eftersom vi endast blir två vid bordet detta märkliga år. bort Till brösten lagar vi brysselkål med bacon, parmesan och granatäpple (recept nedan), gräddsås och Kenji Lopez Alt / Serious Eats fantastiska rostade potatis (film med recept nedan). Vi kompletterar med rödkål från Lulles i Söderhallarna (där även gåsbröstet kommer från), vår egen äppelmos och mintgelé.




Vinet är ungt och vi häller det på karaff redan på morgonen och ger det chans att andas under en hel dag. Dessutom gillar jag Pinot ganska kylt och vi låter vinet stå i kyl i nästan två timmar innan servering. 

I doften hittar vi blåbär, söta björnbär, lakrits och viol. Smaken är elegant med hallon, vinbär och syrliga körsbär. Vi hittar en del tanniner och syran är härligt frisk. En mycket god och elegant Pinot Noir som finns i beställningssortimentet på Sb och kostar 399 kr.


Ugnsstekt brysselkål med bacon och granatäpple

4 pers

500 g brysselkål
olivolja 
salt och peppar
1 paket a' 140 g bacon
1 granatäpple (kärnorna)

Sätt ugnen på 200°. Gör rent brysselkål och ta bort de yttersta bladen. Dela stora huvuden och skär ett kryss i stammen på små huvuden. Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper. Strimla eller tärna bacon och strö över kålen. Ringla över olivolja, salta och peppra. Blanda allt. Stek i ugn 20-25 min tills kålen fått fin färg på utsidan och är mjuk på insidan.


Stekt gåsbröst med rödkål, gräddsås, brysselkål med bacon och
granatäpple samt gele och äppelmos.


söndag, november 22, 2020

2014 Carlisle Zinfandel Carlisle Vineyard

2014 Carlisle Zinfandel Carlisle Vineyard

Jag har haft väldigt höga förhoppningar på denna Zinfandel från Carlisle Winery & Vineyards, beläget i den östra delen av Russian River Valley. De infriades varenda en!

Druvorna till vinet kommer från Carlisles egna vingård som planterades 1927. Förutom 87% Zinfandel ingår en hel drös med druvsorter i de resterande tretton procenten av vinet. Eller vad sägs om Alicante Bouschet, Petite Sirah, Grand Noir, Peloursin, Trousseau Noir, Tempranillo, Muscadelle, Malvasia, Muscat och ytterligare ett trettiotal andra sorters druvor...  

Det blev sammanlagt 681 lådor av detta vin av årgång 2014. Några flaskor släpptes på Sb i september 2017. De kostade 499 kr. Visserligen väldigt mycket pengar för en flaska men för ett så pass fantastiskt vin blir det rena rama fyndet.

BBQ-kött, bönpommes, potatis Romanoff, pickles, samt koriander- och
jalapeñosås.

Historien om Carlisle Winery & Vineyards tar sin början på 1980-talet när Mike Officer lyckades jäsa fram 20 liter vin i sitt kök. Under åren som följde fortsatte Mike och hans fru Kendal att prova sig fram med något fat varje år. Intresset växte och paret flyttade till Santa Rosa för att komma lite närmare händelsernas centrum. I mitten på 1990-talet var produktionen uppe i 300 lådor om året och 1998 startades Carlisle Winery & Vineyards.

I dag tillverkar Carlisle närmare 10 000 lådor vin om året och det mesta handlar om Zinfandel från gamla rankor. Nedan finns en filmad intervju med Mike Officer för den specialintresserade.



När vi häller upp vinet fylls hela rummet med härlig doft av cassis och björnbär. Med näsorna i glaset hittar vi fler sorters mörka bär tillsammans med mynta och peppar. Vinet har en mycket saftig smak. Känslan i munnen är ungefär som när man dricker Pucko men utan chokladsmaken. Björnbären återkommer tillsammans med svarta vinbär och mynta. Här finns också en frisk syra.

Vinet känns fortfarande ganska ungt. Enligt Carlisle egen "Drinkability rapport bör det drickas 2019-2025. Cellartracker föreslår 2018-2027. 

Vi väljer denna dag att köpa härligt bbq-kött från Brisket & friends i Årsta. Bland allt det goda valde vi oxbringa och fläsksida. Vi beställde inte några tillbehör men fick med oss en jättegod ingefärssås. De tillbehör vi lagade själva blev jättegoda bönpommes (recept nedan) och Potatis Romanoff. En skapelse som kan liknas vid en gratäng på bakad potatis. John Schenk från Strip House Steakhouse i Las Vegas brukar räknas som receptmakare men han säger själv att är hans mamma som lärt honom laga rätten.

Brisket och fläsksida från Brisket & friends.

Bönpommes

4 pers

500 g frysta gröna haricots verts  
3 msk olivolja 
100 g riven parmesan*  
Salt och svartpeppar

Värm ugnen till 225°. Vänd de frysta bönorna i en skål med olja, parmesan, salt och peppar. Fördela i ett jämnt lager bönor på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Stek i ugnen i 30–35 minuter tills bönorna fått lite färg och är spröda.

Receptet kommer från Elle mat och vin.

*Vi tyckte det var lite för mycket ost och rekommenderar att endast använda hälften. 

         
Bönpommes


Potatis Romanoff

4-6 pers

4 stora bakpotatisar
2 schalottenlökar, finhackade
3 dl riven cheddar
2 dl crème fraiche
1 krm cajennpeppar
Salt och peppar

Dag 1 Sätt ugnen på 225°. Rengör potatisen och stick några hål i skalet. Baka potatisen i 50-60 min eller tills den känns färdig. Låt svalna och sätt därefter in i kyl över natten. Potatisarna ska rivas på rivjärn och det går lättare om de är helt kalla.

Dag 2 Sätt ugnen på 175°. Riv potatisen (med skalet på) grovt på rivjärnet. Blanda med 2 dl ost kryddor och lök. Vänd ner crème fraiche. Överarbeta inte så att allt blir potatismos. Det ska fortfarande vara riven potatis. Lägg allt i en ugnsfast smord form. Strö över resterande ost och grädda tills gyllene cirka 30 min.

Potatis Romanoff
Potatis Romanoff

söndag, oktober 18, 2020

2018 POPUP Sparkling White Wine


Charles Smith firar 20 framgångsrika år i vinbranchen och hans Wines of Substance har växt till den 33:e största vinfirman i USA. Inte så dåligt marscherat. Speciellt med tanke på att han 2016 sålde Charles Smith Wines till Constellation Brands för 120 miljoner dollar.

Det senaste av Charles Smiths många projekt är POPUP och det är första gången det finns kulört färg i en etikett från Charles Smith. En mindre revolution!

Vinet är gjort på 100% Chardonnay från Evergreen Vineyard som med över 485 hektar är en av de största vingårdarna i Washington State. Här odlas Chardonnay, Riesling, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Viognier och Albariño. 

POPUP har doft av vit persika, päron, melon och marsipan. Vinet har hög fin syra och smakar persika, päron, äpple och ACO-fruktkola. Vi dricker det till en plockbricka med några olika ostar, bröd och lite annat smått och gott. 

POPUP med sitt ganska uppkäftiga yttre är ett trevligt alternativ till bra cava, prosecco eller crémant. Släpptes på Sb i september och det finns fortfarande flaskor kvar runtom i landet. Kostar 189 kr.

 

lördag, oktober 03, 2020

2019 Logan Wines Shiraz Weemala

 
2019 Logan Wines Shiraz Weemala

Det känns som om vi med detta vin från Australiensiska Logan Wines i New South Wales Central Ranges,  har hittat en ny favorit bland de riktigt billiga vinerna i Sb:s ordinarie sortiment. 

Logan Wines startades 1997 av Peter och Malcom Logan. Pappa Malcolm var den som planterade firmans första druvor i början av 1990-talet då det endast fanns en handfull vinerier i regionen. Idag är det Peter och Hannah Logan som driver firman och Peter som är vinmakare.


Klicka för större karta.

Denna, vår första flaska Logan Shiraz Weemala, dricker vi till en paj med svartkål och strimlat fläsk. Det funkar utmärkt men jag kan också tänka mig att vinet blir perfekt till köttgrytor med örter eller till grillat.

Självklart handlar det inte om något stort vin men balans och fräschör är mitt i prick. Vinet doftar körsbär och mynta. I munnen är det saftigt och faktiskt ganska elegant med röda bär och lakrits. En del välintegrerade tanniner hittar vi också. 119 kr och ska finnas i alla Sb:s butiker. 


Svartkålspaj med fläsk.

söndag, september 13, 2020

2017 Bogle Vineyards Chardonnay California



Bogle Vineyards i lantliga Clarksburg, precis utanför delstatens huvudstad Sacramento, drivs av de tre syskonen Warren, Jody och Ryan Bogle. Bogle har flera egna vingårdar men köper också in druvor från kontakterade odlare i olika områden runt om i Kalifornien. Företaget är något av föregångare när det gäller miljömedveten hållbar odling och vinmakande. Den Chardonnay vi provat är "certifierat hållbar" av California Sustainable Winegrowing Alliance. Mer om detta i filmen nedan. Vinet finns i beställningssortimentet på Sb och kostrar 199 kr. Importeras av Divine


Vinet doftar ananas, mango champinjon, vanilj och fat. Här finns också något som närmast kan liknas vid Ahlgrens bilar. 

Jag har sett olika uppgifter på hur Bogle arbetat med fatlagring av detta vin. Både att 50% legat sex månader men även att 100% legat nio månader på fat. I båda fallen handlar det om nya amerikanska ekfat. Oavsett så har det satt tydliga spår, både i doft och smak.

Smaken domineras av tropiska frukter, päron och apelsin. Även här finns en dos vanilj och munkänslan är tjock och gräddig. På egen hand är detta inget som varken Jen eller jag går igång på men till dagens mat som består av fettuchine med gräddiga kantareller, blir det alldeles. alldeles fantastiskt!

Fettuccine med kantareller i grädde.

lördag, september 05, 2020

2016 Ridge Zinfandel East Bench

2016 Ridge Zinfandel East Bench 


Jag har flera gånger förut berättat att det en gång var Ridge som på allvar startade mitt vinintresse och att det fortfarande är vinerna från Kalifornien som ligger mig närmast om hjärtat. 2015 Zinfandel East Bench drack vi i början av sommaren och även om den fortfarande var ung, är det ett härligt vin. Gjort på 100% Zinfandel från vingården East Bench i Dry Creek Valley och precis som när jag skrev om årgång 2015 tycker jag att alla ska ta en liten drönartur över vingården i Ridges egen film nedan. Tänk gärna på att det är precis i närheten som de kraftiga bränderna just nu rasar.





2016 Ridge Zinfandel East Bench doftar mörka bär som björnbär, svarta vinbär och körsbär. Här finns också svartpeppar, chark och rostade fat. Smaken är något söt med björnbär, körsbär, vinbär, choklad och aningen mint. Det finns en del tanniner och tyvärr lite hetta från alkoholen. Kanske inte den bästa årgången men fortfarande ett härligt vin. 1800 flaskor släpptes på Sb i det tillfälliga sortimentet den 17 augusti 2018. Kostade 289 kr.

Ridge är väldigt duktiga på transparens när det gäller hur vinerna är gjorda.

onsdag, augusti 19, 2020

2017 Rhiannon Califoria Red Wine


Rhiannon är inte något "kändisvin" från den barbadiska sångerskan Rhianna. Vinet är gjort av Rutherford Ranch och den Rhiannon som åsyftas är den keltiska gudinnan som är avbildad på etiketten. 

Vinet är en blend med 44% Petite Sirah, 42% Syrah och 14% Barbera. Det har en fruktig doft med björnbär, körsbär och plommon. Här finns också vanilj och fat. Smaken är aningen söt och syltig med vinbär, körsbär och lakrits. Inte speciellt nyanserat men trots att vi har en del invändningar är det ett helt OK kaliforniskt rödtjut. Men 189 kr är för mycket för ett enkelt vin av detta slag. 

Vi drack vinet till svensk pluma med BBQ-sås, mango-och persikosalsa och pommes. 

Rhianon importeras av Vinovativa och ligger i beställningssortimentet på Sb.

Pluma med pommes, mango- och persikosalsa samt bbq-sås.

söndag, augusti 02, 2020

2019 Alpha Box & Dice Grenache Tarot


2008 startade Dylan och Justin Fairweather Alpha Box & Dice i McLarenVale, strax söder om Adelaide i South Australia. Vinmakare är unge Sam Berketa som förutom hemma i Australien, provat på att arbeta med vin i Tyskland, Italien och USA. Jag har tidigare skrivit att jag tycker AB&D har en märklig filosofi som mest kretsar kring marknadsföring av sina viner. Efter en del smakprov finner jag ändå firman så pass intressant att jag gärna provar mer från dem. 

Firmans Tarot 2019 är gjord på 100% Grenache från tre olika vingårdar i Fleurieu, McLareen Vale. Druvorna vinifierades i hela klasar och har lagrats på rostfria fat. Alkoholhalten har tryckts uppp till 15%. Vinet släpptes i det tillfälliga sortimentet på Sb i slutet av juni och kostar 149kr. 

Vi valde att servera Tarot till en enkel spaghetti med salsiccia med fänkål, karamelliserad gul lök och örter. Funkade mycket bra! Vinet har en fruktig doft med körsbär, björnbär och cassis. Vi hittar också örter, och vanilj. I smaken handlar det om körsbär och svarta vinbär tillsammans med mörk choklad.

Vi gillar Tarot som funkar utmärkt till vår spaghetti med salsiccia och blandade örter. Släpptes i slutet av juni i det tillfälliga sortimentet på Sb och finns fortfarande kvar runtom i landet. En flaska kostar 149 kr.

Spaghetti med fänkålssalsiccia och örter.

söndag, juli 12, 2020

2015 Ironstone Vineyards Zinfandel Old Vine Reserve

2015 Ironstone Vineyards Zinfandel Old Vine Reserve

Familjen Kautz i Lodi driver Ironstone Vineyards och flera andra etiketter. Den sammanlagda vingårdarealen Ironstone förfogar över är 28 km². I beställningssortimentet på Sb finns några viner från Ironstone och i butik går det att hitta en billig Merlot från systeretiketten Leaping Horse. Jag har provat men den är i stort sett menlös...

Vinet vi har provat släpptes i beställningssortimentet i mars förra året och går fortfarande att beställa. Priset ligger på 215 kr.

Klicka för större karta.
2015 Ironstone Vineyards Zinfandel Old Vine Reserve har mycket fruktig doft med solmogna björnbär, jordgubbar och blåbär. Här finns också svartpeppar och körsbär men de senare närmast i form av någon sorts likör. I den ganska syltiga smaken hittar vi björnbär, hallongrotta, choklad och svartpeppar. Vinet är gjort på 92% Zinfandel och 8% Petite Sirah och kommer från fem vingårdar i Lodi med 60-80 år gamla rankor.

Flankstek med lök och paprika.
Eftersom jag läst på lite om vinet och visste på ett ungefär vad jag hade att förvänta mig, anpassade vi maten. Det blev flankstek som vi strimlade och marinerade i limejuice, soya, socker och kryddor. Köttet stekte vi ihop med gul lök och röd paprika. Vi gjorde också en krämig mexikansk majssallad med feta, koriander, chili och lime. Recept nedan. Vi serverade i majstortillas med avokado och picklade jalapeños. Det blev mycket gott och fungerade utmärkt till vinet. Hettan från chilin och sötman i marinaden möter fint upp det ganska syltiga och mjuka vinet.

Trots invändningarna är det ett ganska trevligt vin. Vinmakarteamet under ledning av Steve Millier har gjort ett gott hantverk. Se bara till att kombinera med mat som har heta och/eller söta inslag. 

Esquites – mexikansk majssallad.

Mexikansk majssallad

3 dl majskorn
1 msk majonnäs
30 g feta, smulad
1/2 dl salladslök, hackad
1/2-1 dl koriander, hackad
1/2-1 jalapeño, finhackad utan kärnor och mellanväggar
1 nypa chiliflakes
1/2-1 msk limejuice
svartpeppar
salt 

Koka den frysta majsen enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av med limejuice, salt och peppar.

lördag, juli 04, 2020

2015 Michael-David Vineyards Cabernet Sauvignon Freakshow

2015 Michael-David Vineyards Cabernet Sauvignon Freakshow

Familjen Freakshow har växt och numera gör Michael David Winery fyra varianter. Än så länge är det bara Cabernet Sauvignon som hittat till Sverige men i portföljen finns det Freakshow på Chardonnay, Zinfandel och en röd blend som i årgång 2017 består av Syrah och Petite Sirah medan 2016 även innehöll en lite skvätt Petit Verdot.

Men ska man vara ärlig är även 2015 Cabernet Sauvignon en blandning. I varje butelj finns det några droppar Petite Sirah. 4380 flaskor Freakshow 2015 släpptes i det tillfälliga sortimentet i januari. Priset låg på 189 kr.

Freakshow är ett trevligt, enkelt vin gjort på på rejält solmogna druvor från Lodi. Doften är fruktig med svarta vinbär, björnbär, körsbär, fat och mörk choklad. Smaken är aningen syltig med smak av mörka bär, choklad och fat. Tanninerna är ganska mjuka och runda. Vi gillar stilen och det måste man göra för att uppskatta Freakshow. På minussidan finns en störande alkoholhetta.

Vi dricker Freakshow till burgare med cheddar och karamelliserad lök. 

Hamburgare med sallad, cheddar och karamelliserad lök.

lördag, juni 27, 2020

2019 Wine Mechanics Fistful of Love

2019 Wine Mechanics Fistful of Love

Vid slakthusområdet i Gamlestan, Göteborg, ligger Wine Mechanics som både är en restaurang och urban vinproducent. Jag har aldrig tidigare provat något vin från firman men när jag upptäckte att det skulle släppas en rosé i det lokala och småskaliga sortimentet, såg jag till att hålla mig framme.

Fistful of Love har tyvärr redan sålt slut och utgått ur beställningssortimentet. Vinet släpptes på Sb den 5 maj men finns just nu endast i ett fåtal butiker runtom i landet. Enklast att hitta vinet i butik är det naturligtvis i Göteborg. Priset för en flaska är 190 kr.

Vi bestämde att vi skulle använda Fistful of Love till en gryta med varsin skiva halstrad tonfisk. Vi kallar grytan för baskisk men speciellt genuin tror jag knappast att man kan kalla den. Vi hade spanat in en mängd olika recept och i vårt kök blev det som nedan. Det blev mycket gott och funkade fint med vinet. Men egentligen tror jag att Fistful of Love skulle fungera bättre på balkongen med snacks eller små tilltugg än till halstrad tonfisk med en tomatbaserad gryta. Hur man än vrider och vänder på det är rosé från Tavel eller Provence väldigt svårslaget. I alla fall i min värld. Men även om det inte funkade helt perfekt till vår middag, gillar jag Fistful of Love och det har gjort mig nyfiken på att testa andra viner från Wine Mechanics.


Baskisk gryta med halstrad tonfisk

2 pers

2 skivor tonfisk a' 200 g
olivolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor tunt skivade
1 hackad sardellfile´
1 gulpaprika skivad
1 röd paprika skivad
1 tsk chilipulver
2 tsk rökt söt paprika
200 g hela konserverade tomater, grovhackade
salt och svartpeppar
250 g fast potatis (vi använde hela små potatisar)
1/2 l vatten
1/2 dl vitt vin
en nypa chili flakes
hackad bladpersilja att garnera med

Mjuka upp löken och paprikan i lite olivolja i t ex en traktörpanna. Tillsätt och smält den hackade sardellfilén. Lägg i vitlöken någon minut på slutet. Tillsätt chili, paprikapulver, chiliflakes och de grovhackade burktomaterna. Koka på svag värme  och rör om då och då under 30 min. Tillsätt sedan potatis, vin, vatten och salt. Koka upp och koka på svag värme tills potatisen är klar. Strö över persilja och servera med halstrad tonfisk.

Baskisk gryta med halstrad tonfisk och rökt paprikamayo.

lördag, juni 20, 2020

2018 West Wines Viognier


Vi hade egentligen tänkt laga rödtunga men butiken hade extrapris på schysst odlad piggvar. Varsin sådan filé fick det bli. Vi hade bestämt att servera fisken i en saffranssås och till det dricker vi gärna Viognier. Perfekt att 2018 Viognier från West Wines i Dry Creek Valley släpptes i beställningssortimentet i april. 

West Wines ägs av Katarina Bonde och Bengt Åkerlind som i början av 1990-talet flyttade från Sverige till Seattle. Efter några år i Oregon köpte paret en vingård i Dry Creek Valley. Flera av firmans viner finns i beställningssortimentet på Sb. West Wines importeras av Ysäter (som inte har någon hemsida). 2018 Viognier kostar 381 kr. 

Vinet har en härlig doft med melon, citrus och aprikos. Här finns också lite champinjon något som närmast påminner om en citrontartlett. I smaken hittar vi Fox-kola, citron, ananas och en gnutta cowboysnus. Syran är såklart inte knivskarp, det handlar trots allt om Viognier, men vinet är förvånansvärt friskt. West Wines Viognier fungerar alldeles utmärkt till pocherad piggvar och saffranssås! 


Piggvar i saffranssås med kokt potatis och haricots verts.

lördag, juni 13, 2020

2019 Château Miraval Côtes de Provence Rosé


Vi är inte några storkonsumenter av rosévin men varje år brukar det bli några väl utvalda flaskor. En återkommande producent brukar vara Château Miraval i Correns, någon timmes bilresa från Marseille.

Slottet köptes 2012 av Brad Pitt och Angelina Jolie. Jag har läst någonstans att de efter skilsmässan har skrivit över Miraval till sina barn men jag har egentligen ingen aning om det stämmer. Däremot vet jag att det är den i vinkretsar välkända familjen Perrin som ligger bakom att Miraval Rosé blir så himla gott! Vinet görs på lika stora andelar av druvorna Cinsault, Grenache, Syrah och Rolle. 


Klicka för större karta.

Miraval 2019 har frisk doft med röda vinbär, jordgubbar, smultron och örter. I smaken handlar det om citrus, röda bär, mineral och örter. Friskt, gott och i samma höga klass som vi vant oss vid från denna producent. Årets första flaska Miraval dricker vi till sushi från härliga Ima Sushi, här i Hammarby Sjöstad. Ett alldeles utmärkt ställe att bo granne med! 


Sushi från Ima Sushi på Lugnets allé i Hammarby sjöstad.

lördag, juni 06, 2020

2014 Sami-Odi Syrah XIV

2014 Sami-Odi Syrah XIV

Efter att ha arbetat på Standish Wine Company och Torbreck Vintners startade Fraser McKinley eget 2006. Varför han valde att kalla sin firma för Sami-Odi har jag ingen aning om. 

Detta är första gången jag provar något vin från Sami-Odi. 3288 flaskor producerades av Shiraz XIV och några av dem fanns med i ett tillfälligt släpp på Sb i augusti 2016. Priset låg på respektingivande 748 kr. Jag har inte sett att det kommit in några Sami-Odi till Sb efter det men kan inte svära på att så är fallet. Sami-Odi importeras av Brix Wine.


2014 Sami-Odi Syrah XIV skulle definitivt klara ganska många år till i källaren men den funkar utmärkt nu. I doften hittar vi körsbär, chark, och tryffel. Smaken handlar en hel del om bär. Framför allt körsbär men här finns också örter och lite blyerts. Sami-Odi Syrah har mycket av allt men vinet är för den skull inte överextraherat. Här finns fortfarande en fin fräschör. Både Jen och jag blir ganska förälskade i det härliga vinet. 

Vi dricker Sami-Odi Syrah XIV till en ganska klassisk plankstek på ryggbiff. Förutom att vi körde sparris istället för haricots verts var det enda som inte blev klassiskt med planksteken att vår spritspåse gick sönder. Några snygga duchesstoppar blev det inte fråga om. Inte helt förvånande funkade vinet alldeles utmärkt till maten.

Plankstek

lördag, maj 30, 2020

2017 Birichino Grenache Old Vines Besson Vineyard


Bakad potatis med fyllning har varit så ute i Sverige att det på sina håll talas om att det kanske är på väg att bli trendigt igen. Sådant bryr inte vi oss om. Vi gillar bakad potatis, oavsett trender. Naturligtvis försöker vi få smaken så lik våra minnen av 1990-talets luncher på Grafitti Café i Helsingborg. Min favorit var redan då rostbiffen medan Jen föredrog den enklare (och billigare) varianten med smör och majs. Kanske berodde det på att hon var fattig gymnasist och jag var lite mindre fattig student med extrajobb på frukt- och grönsakslager...

Besson Vineyard i förhållande till San Francisco i norr och längre söderut
Santa Cruz, där Birichino håller till.
Till potatisen väljer vi att dricka Grenache från favoriterna Birichino i Santa Cruz, någon timmes bilresa söder om San Francisco. Firmans Grenache är gjord på druvor från 105 år gamla stockar i Besson Vineyard. Besson gör också eget vin som jag aldrig haft chans att testa. Förutom Birichino levererar man högklassig frukt till bland andra Bonny Doon, Calera och Orin Swift.

2017 Birichino Grenache Old Vines Besson Vineyard har en fruktig och något kryddig doft med björnbär, hallon, choklad och vitpeppar. Smaken är bärig med röda vinbär och hallon men vi hittar också hallonbåtar, lakrits och örter. Mycket, mycket gott!

Vinet släpptes i det tillfälliga sortimentet 24 januari. Det finns fortfarande en del flaskor kvar och priset ligger på 239 kr.

Bakad potatis med rostbiff, remouladsås, kapris och rostad lök. 

lördag, maj 23, 2020

2017 Greystone Chardonnay

2017 Greystone Chardonnay


Den 14 januari i år släpptes 1500 flaskor av denna läckra Chardonnay från Greystone i Omihi Hills, någon timmes bilresa norrut från Christchurch på Nya Zeelands sydö. Det finns fortfarande ett fåtal flaskor kvar i västa Skåne, Göteborgs- och Stockholmsregionen. Missa inte att hugga en flaska om du har vägarna förbi. Priset ligger på 250 kr och det är faktiskt ett litet klipp!

Greystone planterade sina första rankor 2004 och första vinet släpptes så sent som 2008. Fokus var ursprungligen på Pinot Noir och Chardonnay men i dag gör firman även viner på Riesling, Sauvignon Blanc, Gewurtztraminer och Pinot Gris.

Vinet har en fruktig doft med ananas, gula äpplen och söt citrus. Det har jäst 7 månader i franska ekfat där 23% var nya. Det har sedan fått ligga kvar i faten ytterligare 11 månader. Detta har gjort fattonerna tydliga i både doft och smak. I doften hittar vi också mineral, brynt smör och lite nougat. Fruktigheten återkommer i smaken där det även finns apelsin, aprikos, mineral och fudge. Allt i utomordentlig balans och det funkade perfekt till pastan.

Pasta med avokadopesto, räkor, tomat och rostade pinjenötter.

lördag, maj 16, 2020

2013 Lutum Wines Pinot Noir Sanford & Benedict Vineyard

2013 Lutum Wines Pinot Noir Sanford & Benedict Vineyard

Lutum Wines  skapades som ett samarbete mellan Bill Price och vinmakare Gavin Chanin. Lutum släppte vin gjort på Chardonnay och Pinot Noir av årgångarna 2011-2017. Numera är projektet avslutat. Bill Price fokuserar på sitt eget Tree Stick och sina roller som delägare av Kistler, Buccella och flera andra vinproducenter samt som förvaltare av olika vingårdar i Kaliforniens Sonoma Coast. Bland dem kan nämnas t ex Durell och Gap’s Crown.

Gavin Chanin arbetar vidare med sitt Chanin Wine Co. Från denna firma släpptes flera viner i beställningssortimentet på Sb den 4 maj. Importör är Quaffable Wines

Gavin Chanin som är utbildad konstnär från UCLA har blivit något av galjonsfigur för den nya vågen av mer återhållsamma och eleganta viner från Kalifornien. Han har arbetat med Bob Lindquist på Qupé och Jim Clendenen på Au Bon Climat men även studerat vin på plats i Frankrike och Italien.


Kyckling utan grill

Vi dricker vinet till grillad kyckling som marinerats i apelsin- och äpplejuice med rökt spansk paprikakrydda. Kycklingen serveras med favoriten smörris, grillad blodapelsin och ångad broccoli. Originalreceptet på kycklingen kommer från The Cook's Cook men vi justerar det en del. Bland annat eftersom vi lagar kycklingen i ugn och inte på kolgrill. Mycket, mycket gott blir det hur som helst.

Druvorna till vinet är 100% Pinot Noir. Som namnet antyder kommer de från vingården Sanford & Benedict som ligger i Sta. Rita Hills. Om man vill nörda ner sig ordentligt kommer de från Block T13 där stockarna är ungefär 45 är gamla. Läs mer om vingården på Sandford Winery's webbplats.

Vinet jäste med 40 % hela klasar och har legat 12 månader på franska ekfat där 15% var nya. I dag har vinet en ganska fantastisk och något parfymerad doft med cassis, hallon, jordgubbar och andra röda bär, sandelträ, kryddor och choklad. Den friska syran är härligt avrundad och i smaken hittar vi hallon, lakrits, asiatiska kryddor och choklad. Mycket mycket gott! En av de absolut bästa kaliforniska Pinot Noir jag provat.

2013 Lutum Wines Pinot Noir Sanford & Benedict Vineyard är sedan länge slut på Sb. Sammanlagt kom det endast 360 flaskor och vinet ingick i ett tillfälligt släpp från oktober 2018. Vinet kostade 579 kr.
Kyckling, smörris, ångad broccoli och grillad blodapelsin.

söndag, maj 10, 2020

2016 Robert Hall Cabernet Sauvignon



Två år efter Robert Halls död, köptes hans livsverk Robert Hall Winery, av O’Neill Vintners & Distillers. Firman startades 1999 av Robert och Margaret Hall och var vid försäljningen till O'Niell den femte största vinproducenten i Paso Robles. Den årliga produktionen uppgick till strax över 700 000 flaskor.

Robert Hall Winery har 55 hektar vingård i Paso Robles AVA. Området ligger längst det som kallas Central Coast i norra delen av San Louis Obispo County, ungefär mitt emellan Los Angeles och San Francisco. I sin Cabernet Sauvignon använder firman frukt från flera olika vingårdar och varje vingårdsläge vinifieras för sig.  En del av vinet har lagrats 18 månader på europeiska ekfat medan resten har legat i tankar med ekstavar.

Vinet släpptes på Sb 6 maj i år och vi provade det ganska omgående. Vi ville undersöka om det är något vi vill handla mer av och lägga undan några år. Robert Hall Cabernet 2016 finns i skrivande stund i över 200 butiker runt om i landet och en flaska kostar 189 kr. En av butikerna som har vinet bor vi bara 100 meter från. Det gör det mycket enkelt att fylla på förrådet och några flaskor till kommer det definitivt att bli. Efter provsmakning tror jag knappast att vinet kommer genomgå någon revolutionerande förvandling efter några år i källaren men några flaskor vill jag ändå testa med!

Vi dricker vinet till pan pizza med chorizo och tunt hyvlad fänkål. Och självklart mycket ost. Vi kör med en blandning av mozzarella och cheddar. Pizzan funkar jättebra till vinet. Den rejäla fruktigheten klarar den kryddiga chorizon på ett förtjänstfullt sätt.

På klassiskt cabernetvis handlar det i doften en hel del om svarta vinbär. Men vi hittar också inlagda körsbär, choklad, fat och våt skogsmark. Körsbär, svarta vinbär och choklad återkommer i smaken men nu tillsammans med björnbär och lite lakrits. Vinet är ganska mjukt men med en del tannintorrhet.

Pan pizza med chorizo och fänkål.

lördag, maj 02, 2020

2015 Orin Swift Cabernet Sauvignon Palermo

 2015 Orin Swift Cabernet Sauvignon Palermo


Det kanske är heltokigt att redan nu dricka Cabernet Sauvignon från Napa Valley årgång 2015? Men efter vad jag lyckats ta reda på är 2015 Palermo från Orin Swift i bra form och nyfikenheten blir helt enkelt för stor. Jag har aldrig tidigare provat något vin från firman. 

Orin Swift är en ganska ny aktör inom vinbranchen i Napa Valley. Firman ligger i St Helena och startades 1998 av David Swift Phinney. Hans vars enda professionella vinrelaterade erfarenhet var en kortare period på Robert Mondavi Winery.

Vi dricker vinet till en lammstek med potatisgratäng. Inte speciellt svårmatchat och vinet sitter som en sportmössa! Däremot blev bilderna på maten ett stort fiasko.

Vinets doft är fruktig och ganska intensiv. Här finns björnbär, svarta vinbär, plommon och körsbär tillsammans med rått kött. Trots vinets ungdom är tanninerna inte alls påträngande utan märks mer som en torrhet. Vinet har ganska hög alkoholhetta. I smaken handlar det om svarta vinbär, fat och aning lakrits. Inte jättekomplext på något vis och knappast prisvärt men både jag och Jen gillar Palermo en hel del.

Trots min bristande erfarenhet av Orin Swift har jag svårt att föreställa mig att vinet skulle bli speciellt mycket bättre om det fick ytterligare tid i källaren. Jag köpte vinet i januari förra året och det kostade 539 kr.