lördag, december 19, 2020
2019 A Tribute to Grace Grenache Santa Ynez Valley
söndag, november 29, 2020
2017 Cuvaison Pinot Noir Carneros
Cuvaison i Carneros startades av familjen Schmidheiny 1969. Tio år senare köptes 160 ha mark som planterades med framför allt Chardonnay och Pinot Noir. Vingården och hela området kyls av dimma och vind från San Pablo Bay. Detta har gjort Carneros till det svalaste området i hela regionen. Utmärkt för odling av Pinot Noir och Chardonnay.
Mitt i vingården ligger Cuvaisons vineri. Både vineriet och vingården drivs på ett hållbart vis och firman är certifierad Napa Green Winery, Napa Green Land, Bay Area Green Business och Fish Friendly Farming. Sedan 2002 är Steve Rogstad vinmakare på Cuvaison.
Cuvaisons vingård kyls av vind och dimma från San Pablo Bay |
Stekt gåsbröst med rödkål, gräddsås, brysselkål med bacon och granatäpple samt gele och äppelmos. |
söndag, november 22, 2020
2014 Carlisle Zinfandel Carlisle Vineyard
BBQ-kött, bönpommes, potatis Romanoff, pickles, samt koriander- och jalapeñosås. |
Brisket och fläsksida från Brisket & friends. |
100 g riven parmesan*
Salt och svartpeppar
Potatis Romanoff |
söndag, oktober 18, 2020
2018 POPUP Sparkling White Wine
lördag, oktober 03, 2020
2019 Logan Wines Shiraz Weemala
2019 Logan Wines Shiraz Weemala
Det känns som om vi med detta vin från Australiensiska Logan Wines i New South Wales Central Ranges, har hittat en ny favorit bland de riktigt billiga vinerna i Sb:s ordinarie sortiment.
Logan Wines startades 1997 av Peter och Malcom Logan. Pappa Malcolm var den som planterade firmans första druvor i början av 1990-talet då det endast fanns en handfull vinerier i regionen. Idag är det Peter och Hannah Logan som driver firman och Peter som är vinmakare.
Klicka för större karta. |
Svartkålspaj med fläsk. |
söndag, september 13, 2020
2017 Bogle Vineyards Chardonnay California
Vinet doftar ananas, mango champinjon, vanilj och fat. Här finns också något som närmast kan liknas vid Ahlgrens bilar.
Fettuccine med kantareller i grädde. |
lördag, september 05, 2020
2016 Ridge Zinfandel East Bench
Ridge är väldigt duktiga på transparens när det gäller hur vinerna är gjorda. |
onsdag, augusti 19, 2020
2017 Rhiannon Califoria Red Wine
Pluma med pommes, mango- och persikosalsa samt bbq-sås. |
söndag, augusti 02, 2020
2019 Alpha Box & Dice Grenache Tarot
Spaghetti med fänkålssalsiccia och örter. |
söndag, juli 12, 2020
2015 Ironstone Vineyards Zinfandel Old Vine Reserve
Vinet vi har provat släpptes i beställningssortimentet i mars förra året och går fortfarande att beställa. Priset ligger på 215 kr.
Klicka för större karta. |
Flankstek med lök och paprika. |
Esquites – mexikansk majssallad. |
lördag, juli 04, 2020
2015 Michael-David Vineyards Cabernet Sauvignon Freakshow
Hamburgare med sallad, cheddar och karamelliserad lök. |
lördag, juni 27, 2020
2019 Wine Mechanics Fistful of Love
Baskisk gryta med halstrad tonfisk
2 pers
2 skivor tonfisk a' 200 g
olivolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor tunt skivade
1 hackad sardellfile´
1 gulpaprika skivad
1 röd paprika skivad
1 tsk chilipulver
2 tsk rökt söt paprika
200 g hela konserverade tomater, grovhackade
salt och svartpeppar
250 g fast potatis (vi använde hela små potatisar)
1/2 l vatten
1/2 dl vitt vin
en nypa chili flakes
hackad bladpersilja att garnera med
Mjuka upp löken och paprikan i lite olivolja i t ex en traktörpanna. Tillsätt och smält den hackade sardellfilén. Lägg i vitlöken någon minut på slutet. Tillsätt chili, paprikapulver, chiliflakes och de grovhackade burktomaterna. Koka på svag värme och rör om då och då under 30 min. Tillsätt sedan potatis, vin, vatten och salt. Koka upp och koka på svag värme tills potatisen är klar. Strö över persilja och servera med halstrad tonfisk.
Baskisk gryta med halstrad tonfisk och rökt paprikamayo. |
lördag, juni 20, 2020
2018 West Wines Viognier
Piggvar i saffranssås med kokt potatis och haricots verts. |
lördag, juni 13, 2020
2019 Château Miraval Côtes de Provence Rosé
Klicka för större karta. |
Sushi från Ima Sushi på Lugnets allé i Hammarby sjöstad. |
lördag, juni 06, 2020
2014 Sami-Odi Syrah XIV
2014 Sami-Odi Syrah XIV skulle definitivt klara ganska många år till i källaren men den funkar utmärkt nu. I doften hittar vi körsbär, chark, och tryffel. Smaken handlar en hel del om bär. Framför allt körsbär men här finns också örter och lite blyerts. Sami-Odi Syrah har mycket av allt men vinet är för den skull inte överextraherat. Här finns fortfarande en fin fräschör. Både Jen och jag blir ganska förälskade i det härliga vinet.
Plankstek |
lördag, maj 30, 2020
2017 Birichino Grenache Old Vines Besson Vineyard
Besson Vineyard i förhållande till San Francisco i norr och längre söderut Santa Cruz, där Birichino håller till. |
2017 Birichino Grenache Old Vines Besson Vineyard har en fruktig och något kryddig doft med björnbär, hallon, choklad och vitpeppar. Smaken är bärig med röda vinbär och hallon men vi hittar också hallonbåtar, lakrits och örter. Mycket, mycket gott!
Vinet släpptes i det tillfälliga sortimentet 24 januari. Det finns fortfarande en del flaskor kvar och priset ligger på 239 kr.
lördag, maj 23, 2020
2017 Greystone Chardonnay
Greystone planterade sina första rankor 2004 och första vinet släpptes så sent som 2008. Fokus var ursprungligen på Pinot Noir och Chardonnay men i dag gör firman även viner på Riesling, Sauvignon Blanc, Gewurtztraminer och Pinot Gris.
Vinet har en fruktig doft med ananas, gula äpplen och söt citrus. Det har jäst 7 månader i franska ekfat där 23% var nya. Det har sedan fått ligga kvar i faten ytterligare 11 månader. Detta har gjort fattonerna tydliga i både doft och smak. I doften hittar vi också mineral, brynt smör och lite nougat. Fruktigheten återkommer i smaken där det även finns apelsin, aprikos, mineral och fudge. Allt i utomordentlig balans och det funkade perfekt till pastan.
Pasta med avokadopesto, räkor, tomat och rostade pinjenötter. |
lördag, maj 16, 2020
2013 Lutum Wines Pinot Noir Sanford & Benedict Vineyard
Kyckling utan grill
Kyckling, smörris, ångad broccoli och grillad blodapelsin. |
söndag, maj 10, 2020
2016 Robert Hall Cabernet Sauvignon
Två år efter Robert Halls död, köptes hans livsverk Robert Hall Winery, av O’Neill Vintners & Distillers. Firman startades 1999 av Robert och Margaret Hall och var vid försäljningen till O'Niell den femte största vinproducenten i Paso Robles. Den årliga produktionen uppgick till strax över 700 000 flaskor.
Robert Hall Winery har 55 hektar vingård i Paso Robles AVA. Området ligger längst det som kallas Central Coast i norra delen av San Louis Obispo County, ungefär mitt emellan Los Angeles och San Francisco. I sin Cabernet Sauvignon använder firman frukt från flera olika vingårdar och varje vingårdsläge vinifieras för sig. En del av vinet har lagrats 18 månader på europeiska ekfat medan resten har legat i tankar med ekstavar.
Vinet släpptes på Sb 6 maj i år och vi provade det ganska omgående. Vi ville undersöka om det är något vi vill handla mer av och lägga undan några år. Robert Hall Cabernet 2016 finns i skrivande stund i över 200 butiker runt om i landet och en flaska kostar 189 kr. En av butikerna som har vinet bor vi bara 100 meter från. Det gör det mycket enkelt att fylla på förrådet och några flaskor till kommer det definitivt att bli. Efter provsmakning tror jag knappast att vinet kommer genomgå någon revolutionerande förvandling efter några år i källaren men några flaskor vill jag ändå testa med!
Vi dricker vinet till pan pizza med chorizo och tunt hyvlad fänkål. Och självklart mycket ost. Vi kör med en blandning av mozzarella och cheddar. Pizzan funkar jättebra till vinet. Den rejäla fruktigheten klarar den kryddiga chorizon på ett förtjänstfullt sätt.
På klassiskt cabernetvis handlar det i doften en hel del om svarta vinbär. Men vi hittar också inlagda körsbär, choklad, fat och våt skogsmark. Körsbär, svarta vinbär och choklad återkommer i smaken men nu tillsammans med björnbär och lite lakrits. Vinet är ganska mjukt men med en del tannintorrhet.
Pan pizza med chorizo och fänkål. |
lördag, maj 02, 2020
2015 Orin Swift Cabernet Sauvignon Palermo
Trots min bristande erfarenhet av Orin Swift har jag svårt att föreställa mig att vinet skulle bli speciellt mycket bättre om det fick ytterligare tid i källaren. Jag köpte vinet i januari förra året och det kostade 539 kr.