Anpassad sökning

torsdag, juli 31, 2008

2007 Saint Clair Sauvignon Blanc Pioneer Block 3

2007 Saint Clair Sauvignon Blanc Pioneer Block 3

Det här vinet är gott och lever till 100% upp till förväntningarna om hur en Sauvignon Blanc från Nya Zeeland ska smaka och lukta. Allt finns på plats och är förstärkt till max och det är omöjligt att inte dra på munnen lite.

I doften finns såklart kattkiss, vinbärsbuske och nässlor och detsamma återkommer i smaken tillsammans med krusbär, mineralitet och en hög, frisk och trevlig syra. Funkar bra till dagens ungsstekta torskfilé under ett täcke av mandelpesto.


Mandelpesto

Basilika ca 2 krukor
50 gram mandel
100 g pecorino
1 dl olivolja
peppar
citonsaft

Rosta mandeln i torr stekpanna. Kör mandel, ost, basilika och olja i matberedare. Smaka av med peppar och lite pressad citron.

tisdag, juli 29, 2008

2006 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County

2006 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County

När jag lagade Pulled Pork för ett tag sedan, föddes idén till att göra en texmex-variant med samma typ av kött och i går var det dags. Maten blev stor succé hos syskonbarnen som jag hoppats men även vi andra något äldre, tyckte att det var gott. Till maten drack vi 2006 Seghesio Sonoma Zinfandel men hade också en flaska 2005 Rancho Zabaco Dancing Bull Zinfandel att jämföra med. Pulled Pork bör förresten på svenska hetta ungefär ”bråkad fläskstek”...

Åsikterna gick något isär om den lite stramare och elegantare Seghesion eller den fruktiga och något syltiga Dancing Bull passade bäst till den kryddiga maten. I vilket fall som helst är 2006 Seghesio Sonoma Zinfandel ett mycket bra vin som har det mesta jag önskar hos en zin men inte druvans dåliga sidor som så lätt tar över och gör det hela till en syltfest.

2006 Seghesio Sonoma Zinfandel doftar mörk frukt som björnbär och plommon och aningen kryddigt. Smaken är fruktig och lite svartpepprig, något stram och med behaglig strävhet. Jag tror faktiskt att 2006:an är lite bättre än förra årgången.

Flera av rätterna vi hade på buffébordet har jag tidigare skrivit ut recept på här på bloggen, t ex Mexican rice och Bönsalsa från Texas. Även Pulled Pork finns med i receptlistan till höger. Skillnaden den här gången var att jag torrmarinerade köttet med 2 påsar enchilada kryddmix, använde Coca Cola istället för rootbeer och gjorde en mexikoinspirerad tomatsås istället för bbq-sås. Recepten nedan är hämtade från Sydsvenska Dagbladet och receptmakare är Eja Nilsson. Störst succé gjorde Refried beans.


Mexikansk tomatsås

4 pers

1 gul lök
2–3 vitlöksklyftor
olja
1 msk hackade färska jalapenos
2 burkar skalade tomater
2 dl hönsbuljong
1 dl hackade färska korianderblad
1 msk koncentrerad tomatpuré
2–3 tsk råsocker
1 lime

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i en kastrull, lägg i hackade jalapenos och bitar av skalade tomater. Späd med buljong och koka upp. Lägg i koriandern. Låt småkoka under lock ca 15 minuter. Smaksätt med tomatpuré och runda av smaken med lite råsocker och pressa i limesaft.


Refried beans

4 pers

1 gul eller röd lök
olja eller smör
400 g kokta röda bönor
1 dl hackad färsk koriander
2 finhackade vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
1 tsk hackad färsk chilipeppar

Stek löken mjuk och glansig, rör i de avrunna bönorna och den hackade vitlöken och stek under omrörning tills bönorna blir mosiga (det tar ett tag...). Blanda i hackad koriander. Krydda med salt, peppar och hackad chili.


Salsa med rädisor

4 pers

1 knippa stora rädisor
1 gul lök
1 tsk finhackad färsk chilipeppar
2 dl hackade färska korianderblad
1/2 dl pressad apelsin
2 msk olja
salt och peppar
Ta av blasten från rädisorna, snoppa dem och hacka dem grovt. Skala och strimla löken, blanda i en skål med grovt salt och ”tvätta” löken genom att gnugga den i salt., då blir smaken mildare. Skölj och blanda med rädisorna. Blanda i hackad koriander, apelsinsaft, olja, salt och peppar och häll upp salsan i en skål.

söndag, juli 27, 2008

2005 Avalon Cabernet Sauvignon Napa Valley


I förra veckan vid ett besök på Sb:s butik i Väla Centrum i Helsingborg fick jag syn på en flaska 2005 Avalon Cabernet Sauvignon Napa Valley från beställningsortimentet som förmodligen inte hämtats ut av beställaren. Intressant att prova och borde fungera till till vild-kaninen som vi lagar i dag.

Vinet är mjukt och fruktigt i munnen men saknar inte tanniner. Frukttonerna är främst svarta vinbär och en lite hallon och tranbär. Avslutningen bjuder på viss alkoholkryddighet.

Doften är aningen syltig eller saftig och det är främst svarta vinbärsvarianter på båda delarna som jag tänker på men här finns också kryddighet och aromer från fat.

Ett vin med intressantare smak än doft. Gör definitivt sitt jobb med att matcha kaninen med klassiska tillbehör. Inte dåligt alls men heller inte speciellt upphetsande.


Stekt vildkanin

4 pers

1 kanin, styckad
salt
peppar
10 katrinplommon
2 äpple, klyftade
2 dl vatten
ev 1 msk viltfond
smör

Bryn kaninen i smör på alla sidor och krydda med salt och peppar. Häll på vatten och ev viltfond. Lägg i plommon och äpple. Efterstek 1-1,5 h eller tills köttet känns mjukt. Ta upp kaninbitarna och frukten ur grytan och gör en gräddsås på skyn som blir kvar. Servera med kokt potatis , grönsaker och gelé.

2007 Vietti Moscato d’Asti Cascinetta


Kanske sommarens mest bedårande Moscato d’Asti, fnittervinet nr 1! Piggelindoften är den kanske mest utvecklade jämfört med vin från de andra producenterna som vi druckit i sommar men här finns också en gnutta gröna äpplen och klara toner av rosenvatten och samma saker återkommer i smaken.

Vi dricker till en likaledes bedårande dessert med skogshallon, björnbär och blåbär. Till detta en citronverbenakräm. Galet gott och definitivt första gången jag äter citronverbena, den citrusdoftande växten från mellan-och sydamerika.

2006 Mollydooker Shiraz Blue Eyed Boy

2006 Mollydooker Shiraz Blue Eyed Boy

Sarah och Sparky Marquis från Mclaren Vale i Australien har gjort succé med sitt Mollydoooker men det är långtifrån alla som är begeistrade i dessa superkoncentrerade och alkoholstarka viner. Jag har aldrig förut provat och passar på att handla några flaskor från Atomwine nu när jag är i Skåne. Vinerna hämtades i Helsingør.

Personligen är jag inte speciellt intresserad av poäng i vin- sammanhang men vill ändå nämna att de fyra viner jag köpte från Mollydooker fått mellan 93 och 97 poäng i The Wine Advocate. Ett ganska bra snitt på viner som koster mellan 119 och 420 DKK.

Även om jag blivit varnad att det är svårt att matcha Mollydoookers vin med mat gör vi ett försök att para ihop Blue Eyed Boy Shiraz med grillad entrecôte och en sallad på grillad färskpotatis och mungbönor. Det hela kompletteras med en örtaioli och detta fungerar aldeles utmärkt och vinet gör succé hos både värdparet och gästerna.

Vi börjar med att göra ”the Mollydooker shake” för att ta bort kväve samt lufta vinet i en timme. Initialt har vinet en klar alkoholton (16,5%) men luftningen tar helt bort denna och vinet framstår som den fruktbomb det är. Det känns som att köra näsan i en hel skål med bär. Björnbär, blåbär och hallon känns igen samt sylt på dessa men här finns också en gnutta vanilj som får spela andrafiol bakom alla bären samt tjära. Jag hade kunnat fortsätta att bara lukta, precis som Ferdinand.

I munnen framträder alkoholen mer men tillsammans med mat är det ändå inte för mycket utan upplevs mest en kryddhetta som alls inte är oangenäm. Vinet är verkligen superkoncentrerat och gillar jag det. De mörka bären finns på plats men hallonen är svårare att hitta tillbaka till.

Ett vin som är over the top på alla tänkbara sätt men om du som jag gillar fruktbomber och inte har något emot sylt så länge denna är i balans kommer du att älska Blue Eyed Boy.

lördag, juli 26, 2008

2006 Reichsrat von Buhl Forster Ungeheuer Riesling Auslese

2006 Reichsrat von Buhl Forster Ungeheuer Riesling Auslese

Efterrätten blir bitar av honungsgrillad cantaloupemelon med lavendel och vildhallon från trakterna av Vombsjön. Utsökt!

För första gången sammanfaller nästan helt det jag tycker om doft och smak i ett vin och vad Sb säger om det på sin hemsida. 2006 Reichsrat von Buhl Forster Ungeheuer Riesling Auslese
Doftar nämligen aprikos, honung, melon och saffran och samma saker återkommer i smaken. Petroliumtonerna är dock inte närvarande vilket Sb tycker.

Ett på samma gång sött och friskt vin som gifter sig bra med bären och den honungsglazeade melonen.

2006 W G Jurtschitsch Grüner Veltliner Schenkenbichl

Vi är tillbaka på Pensionat Päronet i Malmö för att fortsätta förra helgens grillexcesser. Fredagens middag startar dock ogrillat med en laxcarpaccio med aningen ingefära, lite purjo uppmjukad i smör och en fänkåls- och citronolja. Till detta provar vi en Grüner Veltliner från Sb:s nyhetssläpp i september förra året. Matchningen fungerar jättebra, liksom de ska visa sig göra under resten av kvällen.

2006 W G Jurtschitsch Schenkenbichl Grüner Veltliner har en ovanligt fruktig doft för en G.V. Vi hittar exotiska frukter som mango men även citrustoner från apelsin. I bakgrunden lurar lite mineral. Också i smaken är fruktigheten ovanligt hög men det finns såklart också viss syra, närmast från grape. Ananas kan anas liksom vitpeppar.

Jag gillar G.V. men har inte någon stor erfarenhet och dagens vin ställer en hel del av min erfarenhet på huvudet. Absolut gott men inte typiskt.

Midddagen fortsätter med grillad muscovadolax med mangoquinoa och fetaost och till denna underbara rätt dricker vi Rías Baixas-vinet 2006 Nora de Neve som jag bloggade om i mars. Jag och Jen var positiva då men hade invändningar mot att smaken inte var helt harmonisk. Syran stack ut lite för mycket. Dessa invändningar tar jag dock nu tillbaka. Vinet smakar i dag helt perfekt och allt är i balans. Kan väl knappast bero på de få extra månaderna i flaska?

onsdag, juli 23, 2008

2004 Havens Wine Cellars Merlot

Min farbror restauratören tittar förbi med en leverans av vilt – hjort och kanin. I dag blir det därför hjortgryta av samma sort som sedan tidigare finns i receptlistan till höger. Galet gott! Kaninen kommer jag att återkomma till i en framtida post men jag kan redan nu avslöja att vildkanin är bland det godaste jag vet.

Druvorna i 2004 Havens Merlot Merlot kommer från södra delarna av Napa Valley. Sb uppger att blandningen består av Merlot, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon men på Havens hemsida uppges endast Merlot och ”a little Cabernet Franc”.

Vinet doftar mycket och intressant av fat, mörka bär som björnbär, svarta vinbär, körsbär och plommon. Mycket fruktigt med andra ord! Direkt vid flaskans öppnande är alkoholhettan påtaglig men detta försvinner nästan helt med en timmes luftning och kvar finns endast en kryddig ton. Vinet är mycket mjukt i munnen. Smaken är intensiv, klart fruktig med inte syltig. De märka bären från doften har ljusnat lite och blivit mer klarröda. Plommonen återkommer liksom faten och det finns en örtig ton.

måndag, juli 21, 2008

2006 McManis Family Vineyards Petite Sirah


Efter en helg hos grillmästaren Jacob i Malmö är jag tillbaka på Råå och gör mina egna små försök vid grillen. Jag har i dag valt ut ett Petit Sirah-vin och försöker fundera ut passande mat. Fläskkarré-kotletter bestäms snabbt och till dessa får det bli en tjock rödvinssås med jordnötssmör, syltade kantareller och kryddiga nypotatis. Karréskivorna penslas med en ingefärsglaze (receptet hämtat från Sydsvenska dagbladet men jag minns inte vem som är receptmakare) och det hela fungerar utmärkt tillsammans med vinet.

Mcmanis började med druvodling söder om Lodi i Kalifornien 1938 men började sälja vin under eget namn så sent som 1990. 2007 gör man förutom Petit Sirah också vin på Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Grigio, Viognier och Zinfandel.

McManis Family Vineyards Petite Sirah doftar framför allt sylt av mörka bär men här finns också svartpeppar, tobak och fat. De sistnämnda återkommer i smaken liksom sylten men denna vägs upp av att vinet har en viss tannintorrhet. Jag har reservationer mot den överdrivna doften och smaken av fat men tycker i övrigt att det är ett helt OK vin. Definitivt ingenting för sylthatare men vi som gillar amerikansk stil på vinet har här ett bra alternativ.


Ingefärsglaze

Passar till fläsk-, nötkött, kyckling och lax

2 dl Kikkomansoya
1,5 dl honung
1 tsk oxfond
2 dl vatten
2 msk riven ingefära
1 chili skuren i små bitar
1 vitlöksklyfa, krossad
1 msk sesamolja
1 tsk soyakulör
2 tsk Maizena, utrört i lite vatten

Blanda alla inredienser och koka i 10 min.


Syltade kantareller med anis och kanel

4 pers

4 hg små kantareller
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
3 stjärnanis
2 kanelstänger
3 lagerblad

Rensa svampen. Koka ihop övriga ingredienser och slå över svampen. Låt stå, gärna över natten.


Rödvinssås med jordnötssmör

4 pers

1 gul lök, hackad
smör/olja
2 dl fruktigt rött vin
1 dl konc kycklingfond
3 msk jordnötssmör
ev ½ dl vatten

Stek löken i smör och olja tills den blir brun. Slå på vinet. Reducera till ca hälften återstår. Slå på kycklingfonden och koka några minuter. Lägg i jordnötssmör och vispa. Späd ev med vatten om såsen är alltför tjock.


Kryddig grill-potatis

4 pers

ca 12 potatisar
1 grönsaksbuljongtärning
½ tsk liquid smoke
1 citron
en nypa salt
1 krm paprikapulver
½ krm cajennpeppar

Koka potatisen nätt och jämt mjuk i vatten. Lägg dem på ett stort ark aluminiumfolie. Krydda och snurra ihop folien. Placera på grillen i ca 15 min.

lördag, juli 19, 2008

2007 Saint Clair Marlborough Riesling

Den senaste statistiken från New Zealand Winegrowers visar att 1% av landets vinexport består av Riesling. Vi äter i dag varmrökt lax och då bör ett blommigt vin med aningen restsötma passa bra och vi väljer billiga Saint Clair Riesling från Marlborough på sydön. Druvorna kommer delvis från Saint Clairs egna vingårdar men är mestadels inköpta från andra odlare.

Den varmrökta laxen från Lasses fiskrökeri på Råå smakar förträffligt med färskpotatis från föräldrarnas trädgård, ärtor och majs och rökeriets två såser - en stenbitsromssås med dill och gräslök och en aningen söt men fräsch sås med bl a ananas. Jag misstänker att denna även innehåller chilisås.

Vinet doftar clementinskal, lime och ytterligare någon citrusfrukt (sweetie?) och det finns en svag ton av päron som förstärks då temperaturen i vinet stiger. Smaken har kvar en del restsötma som fungerar bra till den något sötade såsen, majsen och den rökta Det finns också nyanser av galiamelon. En enkel men trevlig och god NZ-riesling.

måndag, juli 14, 2008

2004 Havens Wine Cellars Syrah

2004 Havens Wine Cellars Syrah

Litteraturprofessor på UCLA tröttnar, säger upp sig och börjar göra vin i Napa. Precis så är historien om Michael Havens och Havens Wine Cellars i korta drag.

Jag vet inte om Havens led extra mycket i sviterna efter Sideways men faktum är att den i filmen förtalade Merlotdruvan var orsak till att Havens skapade sig ett namn sedan starten i mitten av 80-talet och man red högt på den hype av druvan som föregick filmen.

Under 1990-talet ökade merlotförsäljningen i USA dramatiskt. 1995 var 3,5% av vinförsäljningen i amerikanska supermakets rena Merlotviner. 2003 hade den siffran stigit till 12,4%. Mycket pengar att tjäna alltså för den som kunde framställa bra vin ur druvan och marknadsföra det och detta kunde Havens.

Men i dag skulle det inte alls handla om Merlot utan om Syrah. En druva som Havens gjorde sitt första vin av så sent som 1991.

2004 Havens Wine Cellars Syrah är ung men med luftning i några timmar är den helt OK redan i dag och till våra burgare med blåmögelost och nyfriterade pommes mitt i prick. Före middagen kyler jag ner vinet till 16°.

Doften är ganska rökig och faten är inte direkt dolda i detta vin, snarare tvärtom. Doften är mycket fruktig. Initialt är björnbären klart dominerande men efterhand som vinet luftas träder dessa tillbaka och lägger sig på lur i bakgrunden och en chokladdoft breder istället ut sig och samsas med piptobak, saltlakrits, körsbärspraliner och katrinplommon.

Trots stor fruktighet, syltighet och en antydan till sötma har vinet bra balans mellan stramhet, syrlighet och alkoholen (15%). Vinet är fylligt och koncentrerat. Nästan tjockt i munnen. Det finns också en svag ton av salt.

Inte den bästa amerikanska syrah jag druckit men klart godkänd och den koncentrerade smaken och sötman fungerar som beräknat bra ihop med det tuffa smakerna från blåmögelosten och sötman i coleslaw-salladen. Galet goda burgare förresten!


Blue cheese burgare i grahamsbröd med pommes frites och coleslaw

Blue cheese burgare


3 pers

600 g malet oxkött
60 g blåmögelost
1 kruka gräslök, finhackad
1 krm stark pepparsås t ex Tennessee Sunshine
½ tsk Worcestershire-sås
1 tsk dijonsenap
1 tsk salt
peppar

Blanda allt förutom peppar en skål och forma till tre bugare. Låt vila i kylskåp några timmar innan bugarna steks. Mal peppar på före stekningen. Om du gillar mögelost rekommenderas att en skiva får smälta på burgaren. Servera i bröd med stekt rödlök och babyspenat. Servera coleslaw och pommes frites till.


Grahamsbullar

10 bullar

25 g jäst
25 g smör
2 dl filmjölk
2 dl vatten
1 tsk salt
1 msk sirap
5 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl

Skålla grahamsmjölet i kokande vatten (gör att bullarna blir mindre smuliga). Smält fettet i en kastrull. Tillsätt filmjölk och värm till 37°). Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en deg. Låt den jäsa övertäckt i bunken ca 30 min. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den. Rulla ut till en längd. Skär i 10 bitar. Rulla bitarna till runda bullar i handflatan. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225°. Jäs bullarna övertäckta på plåtar ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min. Låt dem kallna på galler under en bakduk.


Coleslaw

3 pers

½ kg vitkål
2 morötter
½ purjolök
1 dl majonnäs
2 msk dijonsenap
2 msk äpplecidervinäger
¼ dl socker
1 tsk svartpeppar
½ tsk cayennpeppar
salt

Skär vitkål och purjo i strimlor. Riv morötterna grovt. Lägg allt i en stor skål. Blanda majonnäs, fil, senap, vinäger socker, peppar, cayenn och några nypor salt i en skål. Blanda i detta i vitkålsmixen. Låt stå några timmar innan servering.

Det finns massor av olika varianter på coleslaw. Jag har i detta recept använt purjolök istället för gul lök som kanske är vanligare men det beror helt enkelt på att jag hittade en purjo i kylen och vi i morgon åker på semester. Dags att göra av med denna alltså. Jag gillar också att ha äpple i salladen men eftersom Jen är allergisk hoppar jag över det.

lördag, juli 05, 2008

2007 Bründlmayer Langenloiser Rosé Zweigelt

2007 Bründlmayer Langenloiser Rosé Zweigelt

Det är fösta gången jag provar ett vin på druvan Zweigelt och första gången jag dricker rosé från Österrike. Bründlmayer är annars mest kända för sina viner på Riesling och i viss mån Grüner Veltliner.

2007 Bründlmayer Langenloiser Rosé Zweigelt dricker vi till mat men den är nog bäst på egen hand. Jen tycker vinet är OK – inte mer, medan jag är mycket besviken, speciellt efter att ha läst en hel del hyllningar.

Vinet doftar jordgubb, gräs och örter men det finns också drag av röda vinbär och smultron. Ett tag är vi inne på hallon men enas om att det är nog fel spår. Det något spritsiga vinet har hög syra men känns inte balanserat och har mest smak av röda vinbär och i viss mån av örter. Hur Bründlmayer lyckats med konststycket att få ett 12% vin att få en eftersmak som brinner av alkoholhetta är en bedrift i sig.

Vi är som sagt oeniga om det här vinet: OK enligt Jen, helkass enligt mig och sommarens rosébesvikelse.

fredag, juli 04, 2008

2007 Alfiero Boffa Moscato d'Asti La Lupa

2007 Alfiero Boffa Moscato d'Asti La Lupa

San Marsano Oliveto ligger ungefär mitt i provinsen Asti i Piemonte. Här gör Alfiero Boffa barberaviner men även Moscato d'Asti. Jag kan inte nog hylla denna sommarfavorit och jordgubbens bästa vän.

Dagens variant är den sötaste Moscato d'Asti vi druckit. Sötman känns något påträngande och en del av fräschheten går förlorad. Spinettas variant som jag skrev om för ett tag sedan känns lite mer elegant och ”vuxen” än Boffas.

Förstställ er den klassiska pinnglassen päronsplit så förstår ni hur La Lupa smakar. Vi inte bara dricker vinet till jordgubbarna eller hallonen i allergiske Jen’s fall, utan häller den också på bären. Detta hedonistiska förfaringssätt rekommenderas!

2006 Baileyana Pinot Noir Grand Firepeak Cuvée

2006 Baileyana Pinot Noir Grand Firepeak Cuvée

Rött till fisk har jag liten men däremot god erfarenhet av. För att råda bot på underskottet blir det idag lax med svamp och till det en ung Pinot Noir från Central Coast i Kalifornien.

SLO, eller San Luis Obispo är centralort i San Luis Obispo-county som ligger ungefär mitt emellan San Francisco och Los Angeles, ett par mil inåt landet från kusten. Här ligger Edna Valley och det var i denna mindre än 1,5 mil långa dal som Catharine Niven startade Baileana Winery för lite mer än 20 år sedan.

Precis som på flera andra platser i Kalifornien där det odlas druvor är det svalkande vindar och dimma från Stilla havet som gör att kvaliteten på dessa blir hög och att resultatet så småningom kan bli högklassiga viner. Klimatet i Luis Obispo-county kan annars jämföras med Medelhavsområdets men med kallare nätter.

I dag drivs Baileana Winery av Catharine Nivens två söner John och Jim och dagens vin är deras prestige-Pinot Noir. Vinet är såklart väldigt ungt och får stå och lufta sig i ett par timmar.

Jag gillar att dricka Pinot Noir kylt och vinmakaren Christian Roguenant på Baileana tycker att deras Grand Firepeak Cuvée Pinot Noir ska drickas vid cirka 15°C för att de fruktiga nyanserna ska framträda fullt ut. Ett råd som alltså passar mig utmärkt.

Vinet doftar rödfruktigt och bärigt. I munnen är vinet ganska lätt, silkeslent och fruktigt. Körsbär dominerar i smaken men det finns också en aning kryddighet (är det kanel?) och med lite ansträngning också spår av björnbäspaj och drottningsylt. Väldigt, väldigt gott och ett perfekt vin till maten.


Apelsinglacerade laxfjärilar med ostronskivlingsås och gnocci

4 pers

4 laxfjärilar
0,5 dl färskpressad apelsinjos
smör
1 vitlöksklyfta, hackad
3 hg ostronskivling
nymald svartpeppar
8 små schalottenlökar, skalade
1 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 msk fiskfond
0,5 dl vispgrädde

Sätt ugnen på grillvärme. Lägg laxfjärilarna på ett fat. Häll apelsinjosen över dem och salta. Låt stå i 5 minuter och vänd sedan fjärilarna. Salta även denna sida och låt stå i ytterligare 5 min. Smält smöret och lägg i vitlöken. Låt denna mjukna. Lägg i svampen. Salta och peppra. Låt svampen vätska av sig. Höj värmen och lägg i schalottenlöken. Låt löken få färg och häll sedan i vinet. Koka i 1 min och häll sedan i buljong och grädde. Sjud i 3 min. Smaka av med salt och peppar. Lägg laxskivorna i en ugnsfast form och lägg ca ½ msk smör på varje skiva. Sätt in laxen i ugnen, närma grillelementen och låt den stå tills den fått ordentligt med färg på ovansidan, ca 5 min. Lägg svampsås på tallrikar och placera laxen ovanpå. Servera med nykokt gnocci och lite parmesan.

2002 Palmer & Co Champagne Blanc de Blancs

Till champagnen äter vi en förrätt som egentligen är en variant på Christer Svantessons midsommarmatjes. Christer Svantesson är kanske mest känd för att tillsammans med Leif Mannerström startat legendariska restaurangen Johannas i Göteborg. Han har också skrivit kokböcker och varit TV-kock i TV4.

Jämfört med originalreceptet till den här rätten har jag har dragit ner på mängden smör och ägg och lagt till kokt färskpotatis. Att servera i portionsformar är också eget påhitt. Som tilltugg bjuder jag på rostat knäckebröd (175 i 3-4 min). Öl och snaps är givetvis det mest självklara dryckesvalet men det har vi provat förut och Palmers Blanc de Blancs visar sig vara ett fullgott alternativ och dessutom roligare och mer överraskande att bjuda på.

Vinet är mycket friskt men med ganska mjuk syra och doftar citrus, grönt äpple och mandel. Smaken innehåller också äpple - närmare bestämt friska Granny Smith. Brödigheten som Sb och de flesta andra tyckare nämner hittar jag inte men däremot toner av nougat.


Förrättsmatjes

4 pers

2 st matjessillfiléer
1 hårdkokt ägg, skivat och halverat
2 kokta potatisar, skivade och halverade
1 rödlök, hackad
hackad dill
hackad gräslök
100 g smör

Skär matjefiléerna i grova bitar och lägg dem i i portionsformar. Lägg i ägg och potatis. Lägg dill, rödlök och gräslök i strängar över. Hetta upp en panna och bryn smöret (ca 25 g /pers). Häll smöret över och servera omedelbart.

2007 Masi Masianco Pinot Grigio Verduzzo


Fördrinksvin som även hamnar i maten. Jag väljer det här för jag saknar erfarenhet av Pinot Grigio/Gris/Grauburgunder och är nyfiken på att prova. Pinot Grigio är här uppblandat med Verduzzo och vinet fungerat verkligen bra som drinkvin. Det är blommigt och doftar svagt av päron och citrus. Smaken är läskande och vi hittar framför allt päron men också clementin och en aning äpple. Jen och gästerna hädar och blandar spritzers med det goda vinet...