Anpassad sökning

söndag, februari 28, 2016

2012 Charles Smith Chardonnay Eve


Etiketterna till vinerna från Charles Smith är skapade av Rikke Korff. Eve är den jag tycker hon lyckats allra bäst med. Kan det finnas annat än ett fantastiskt vin i en flaska med en så snygg etikett? 

Ja, eventuellt... 

Jag har en något kluvet förhållande till Eve. Jag har druckit vinet flera gånger men egentligen bara varit nöjd när jag i slutet av 2013 provade årgång 2012. Det är alltså samma vin som fortfarande finns på Sb. Den 4 mars ändras årgången till 2014. Eve flyttas då från beställningssortimentet till det tillfälliga sortimentet på Sb och priset sänks till 109 kr. 



Jag har under senvinter provat Eve vid två tillfällen men vinet har inte övertygat. Antingen är det en annan, sämre batch än den jag drack i december 2013, eller har vinet inte klarat att bli äldre.

Eve är gjort på druvor från  tre vingårdar i Ancient Lakes AVA och en i Rattlesnake Hills AVA*. Vinet har doft av Nashipäron, tropisk frukt, melon och päron. Vi hittar också honung och vanilj. Smaken är blommig med gul frukt, päron och galiamelon. Här finns också aningen Granny Smith-äpple och Ahlgrens bilar. Det som stör mig är en viss bitterhet och något jag i brist på bättre förklaring väljer att kalla obalans.

Trots mina invändningar kommer jag utan tvekan att köpa Eve årgång 2014 när den släpps 4 mars.

Vi har som jag tidigare nämnde, druckit Eve vid ett par tillfällen under början av året. Denna gång till pappardelle med en krämig sås på champinjoner, citron, dragon, cashew och ruccola. Den blev faktiskt över förväntan smarrig.

Pappardelle med champinjon, cashew, citron, dragon och ruccola.
*AVA står för American Viticultural Area, ett druvodlingsområde i USA med speciella geografiska särdrag. I Washington State finns det tretton AVA:s. I Kalifornien över 100. Gränserna för en AVA bestäms av Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau. American Winery Guide har tagit fram en trevlig karta över AVA:s.

söndag, februari 21, 2016

Max Green-familjen och 2014 King Estate Pinot Noir Acrobat


Jen och jag bor granne med Max i Hammarby sjöstad men vi äter väldigt sällan mat därifrån. Max hamburgare är helt enkelt för dåliga. Faktiskt under all kritik. Dessutom äter vi ganska lite kött. När vi det gör står knappast en dålig fast food burgare överst på önskelistan. 

Däremot kan idén med fast food i vissa situationer vara extremt tilltalande. För några år sedan fanns något som kallades för fajitasallad i Max menyer och det var en rätt både Jen och jag tyckte ganska mycket om. De dagar matlagning inte hanns med var det enkelt att slinka ner på hörnet och beställa en sallad.  Men det var länge sedan Fajitasalladen försvann från Max. 

Därför blev vi positivt överraskade när Max i början av året presenterade  en ny satsning på vegetarisk mat. Naturligtvis ville vi prova för att undersöka om det kunde finnas några nya favoriter. Har man ett snabbmatställe i kvarteret är det så klart en fördel om där finns något smarrigt!


Max Green-familjen

I Max Green-familjen ingår fem rätter:

  • BBQ Sandwich (vegansk) Ingredienser: Friscobröd, BBQ Pulled Oumph!, rödlök, isbergssallad, jalapeños och äggfri majonnäs. 50 kr
  • Halloumiburgare (lakto-ovo) Ingredienser: Briochebröd, jalapeñosalsa, halloumiburgare, tomat, rödlök, isbergssallad och majonnäs. 50 kr
  • Crispy Mexican-burgare (lakto-ovo) Ingredienser: Briochebröd, Pepper jack-ost, bönburgare, gurka, rödlök, isbergssallad och Spicy Originaldressing. 50 kr
  • Greeenburgare (lakto-ovo) Ingredienser: Mörkt fiberrikt bröd, Cheddarost, Greenburgare, tomat, rödlök, isbergssallad, Originaldressing. 50 kr
  • Halloumisallad (lakto-ovo) Ingredienser: Matvete, isbergssallad, lollo rosso, ruccola, äpple, tranbär, spenat, broccoli, morot, grillad paprika, grillad tomat, cocktailtomater, gurka, lök, kryddor, halloumiburgare, dressing. 69 kr

Föredömligt nog kan flera av rätterna beställas veganska, glutenfria eller utan ägg och smör. 


Maten

Vi beställde alla fem rätterna, lade till Crispy Fries, lökringar och några dipsåser. Jag tänker inte försöka beskriva varje rätt i detalj kan konstatera att det fanns sådant var ganska gott och är mycket bättre alternativ än de urtråkiga hamburgarna.

Halloumiburgaren och Halloumisalladen var helt OK men att man knappast blir mätt på salladen.

Jen tyckte bäst om Crispy Mexican-burgaren men den ger jag inte mycket för. Smakade som att skyffla i sig bönor och ströbröd.

Min solklara vinnare blev istället veganska BBQ Sandwich som är förvånansvärt het och smakrik. Kommer att bli mitt solklara val framöver när det handlar om Max. Mackan är fylld med Pulled Oumph! - en produkt av huvudsakligen sojaprotein. Läs mer på Oumphs webbplats.

Vinet

Till vår provning drack vi en billig och enkel Pinot Noir från King Estate i Eugene, Oregon. Acrobat ligger i tillfälliga sortimentet och i skrivande stund finns det fortfarande några flaskor kvar runtom i landet.

Vinet doftar röda söta bär som hallon och jordgubb. Här finns också spår av fat och en ton av chark. Faten återkommer i smaken tillsammans med röda bär. Inte så mycket jordgubb utan istället syrligare hallon och röda vinbär. Här finns också en svag ton av salmiak. Klart godkänt! Priset ligger på 159 kr.

söndag, februari 14, 2016

2009 Sterhuis Astra White


Det finns flera fiskarter som heter eller kallas för Black cod och helt enkelt att reda ut denna (fisk)soppa är det inte...

Utanför Australien och Nya Zeeland simmar en typ av havsabborre som i Australien bland annat kallas Black cod.  Det gör den inte hos grannen Nya Zeeland där det istället finns två andra fiskarter som begåvats med samma namn. I USA och Canada är det fisken Sablefish som är Black cod men den har också flera andra namn. Minst sagt snurrigt!

För att förvirra ytterligare är Black cod också en rätt skapad av Nobuyuki Matsuhisa på restaurang Nobu i New York. I de flesta recept lagas rätten med vanlig, hederlig torsk (Gadus morhua) och det är också vårt val. Naturligtvis köper vi endast fisk som är MSC-certifierad och alltså kommer från livskraftiga bestånd och har fångats med minimal inverkan på havsmiljön.




Tillbaka till Nobuyuki Matsuhisa som snabbt gjorde sig ett namn genom restaurang Matsuhisa i Los Angeles. Där blandade han japansk matlagning med influenser från Peru och råvaror från Nordamerika. Robert De Niro blev ett stort fan och 1993 slog sig De Niro och Nobuyuki Matsuhisa samman och startade restaurang Nobu i Tribeca, New York City. I dag finns det Nobu-restauranger på flera platser i världen.

Vad dricker man?


Vi förstod att de flesta viner skulle bli en kompromiss till Black cod. Ganska snabbt bestämde vi oss ändå för vin och att satsa på en sydafrikansk blend från  Sterhuis i Stellenbosch. Astra White består av lika delar Sauvignon Blanc, Chardonnay och Chenin Blanc. Av årgång 2009 tillverkade Sterhuis 220 lådor Astra White. 120 flaskor släpptes på Sb i december och det finns fortfarande några kvar i vinkällarbutikerna.  Priset ligger på 349 kr.

Vinet har en blommig men frisk doft med päron, gult äpple och citrus. Vi hittar också vingummi och något obestämbart tropiskt. Munkänslan är något fet och i smaken finns äpple, ananas och gröna örter. Det fungerar helt OK till fisken men vinet förhöjer knappast upplevelsen av maten eller tvärtom. Det hade vi inte heller väntat oss. Ska man leta efter dryck som gör det är det förmodligen sake som gäller. Om någon har andra förslag, tar jag tacksamt emot dem!


Black cod

2 pers

1/2 dl sake  
1/2 dl mirin  
4 msk misopasta (egentligen vit men vi har röd hemma och använder det istället) 
3 msk strösocker  
2 bitar torskrygg (ca 250 gram vardera)

Koka ihop sake, mirin, miso och socker. Låt svalna. Häll undan lite av marinaden och spara i kylskåp. Torka av fisken med hushållspapper. Lägg filéerna och resten av marinaden i plastpåse och låt ligga i kyl 1-3 dagar.

Sätt ugnen på grill, högsta värme. Lägg fiskbitarna på ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla över lite av marinaden och grilla 6- 10 minuter. Vänd gärna fisken efter halva tiden. Torskens innertemperatur ska upp till 52° och ytan ska vara gyllenbrun.

Servera med syltad ingefära, ris, ångade grönsaker och lite av den sparade marinaden.


Black cod med ris, ångade morötter och syltad ingefära.