2019 Wine Mechanics Fistful of Love
Vid slakthusområdet i Gamlestan, Göteborg, ligger Wine Mechanics som både är en restaurang och urban vinproducent. Jag har aldrig tidigare provat något vin från firman men när jag upptäckte att det skulle släppas en rosé i det lokala och småskaliga sortimentet, såg jag till att hålla mig framme.
Fistful of Love har tyvärr redan sålt slut och utgått ur beställningssortimentet. Vinet släpptes på Sb den 5 maj men finns just nu endast i ett fåtal butiker runtom i landet. Enklast att hitta vinet i butik är det naturligtvis i Göteborg. Priset för en flaska är 190 kr.
Vi bestämde att vi skulle använda Fistful of Love till en gryta med varsin skiva halstrad tonfisk. Vi kallar grytan för baskisk men speciellt genuin tror jag knappast att man kan kalla den. Vi hade spanat in en mängd olika recept och i vårt kök blev det som nedan. Det blev mycket gott och funkade fint med vinet. Men egentligen tror jag att Fistful of Love skulle fungera bättre på balkongen med snacks eller små tilltugg än till halstrad tonfisk med en tomatbaserad gryta. Hur man än vrider och vänder på det är rosé från Tavel eller Provence väldigt svårslaget. I alla fall i min värld. Men även om det inte funkade helt perfekt till vår middag, gillar jag Fistful of Love och det har gjort mig nyfiken på att testa andra viner från Wine Mechanics.
Baskisk gryta med halstrad tonfisk
2 pers
2 skivor tonfisk a' 200 g
olivolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor tunt skivade
1 hackad sardellfile´
1 gulpaprika skivad
1 röd paprika skivad
1 tsk chilipulver
2 tsk rökt söt paprika
200 g hela konserverade tomater, grovhackade
salt och svartpeppar
250 g fast potatis (vi använde hela små potatisar)
1/2 l vatten
1/2 dl vitt vin
en nypa chili flakes
hackad bladpersilja att garnera med
Mjuka upp löken och paprikan i lite olivolja i t ex en traktörpanna. Tillsätt och smält den hackade sardellfilén. Lägg i vitlöken någon minut på slutet. Tillsätt chili, paprikapulver, chiliflakes och de grovhackade burktomaterna. Koka på svag värme och rör om då och då under 30 min. Tillsätt sedan potatis, vin, vatten och salt. Koka upp och koka på svag värme tills potatisen är klar. Strö över persilja och servera med halstrad tonfisk.
Baskisk gryta med halstrad tonfisk och rökt paprikamayo. |