Anpassad sökning

torsdag, december 22, 2016

2013 Frog's Leap Merlot Rutherford


Historien bakom Frog's Leap Winery och dess grundare John Williams är både intressant och underhållande. Exakt vad som är sant och vad som är storytelling, förutom att Williams första jobb i vinindustrin var på Stag’s Leap Wine Cellars och att Larry Turley spelade en framträdande roll, har jag ingen aning om. Läs mer på Frog's Leaps och eller importören Ward Wines hemsidor.

I beställningssortimentet på SB finns just nu, förutom Merlot, även Zinfandel (249 kr) och Cabernet Sauvignon (429 kr) från 2013 och de ett år yngre vita vinerna på Sauvignon Blanc (229 kr) och Chardonnay (249 kr). 

1981 producerade Frog's Leap sina första viner, Sauvignon Blanc och Zinfandel. Först nästan tio år senare började firman göra Merlot. Årgång 2013 var vinet en blend med 82% Merlot, 17% Cabernet Sauvignon och 1% Cabernet Franc.


Vad då ribbit? Alla vet väl att grodor säger kvack!

Vi käkar sällan kossa men till vinet från Frogs Leap tycker vi en rejäl biff känns som det mest lockande. Därför blir det varsin entrecote, smör med bacon-/roqefortsmör och bakade zucchinifries. Vi blir knappast besvikna. Jättesmarrigt! 

Vinet kostar 325 kr. Ett ganska moderat pris med tanke på kvalité och att det kommer från Rutherford. Vinet har en aningen pepprig och fruktig doft med plommon, björnbär, blåbär och röda vinbär. Vi hittar också vanilj och ceder.

2013 Frog's Leap Merlot Rutherford smakar väldigt ungt. Några timmar i karaff rekommenderas. Blåbär återkommer i smaken där det också finns svarta vinbär, viol och en aning kryddighet. Fatlagringen märks men är inte överväldigande. Ett vin som helt klart kan ligga på rygg några år men som smakar utmärkt redan i dag.    

När man skriver om ett vin gjort på 82% Merlot, är det näst iintill omöjligt att inte Miles från Sideways letar sig in i bilden. Även om det bevisas gång på gång att han hade fel, tycker jag fortfarande att klippet är fantastiskt.



 Bakade zucchinfries

2 pers

1 zucchini, cirka 325-350 gram
1/2 dl vetemjöl
1 tsk örtsalt
1,5 + 1,5 dl panko
0,25 + 0,25 dl riven parmesan
0,5 + 0,5 msk kartoffelkrydderi från Urtekram (eller någon liknande kryddblandning)
1 ägg
1 msk vatten

Värm upp ugnen till 225°. Skär av ändarna på zucchinin och dela den i pommesliknande stavar. Lägg mjöl och örtsalt i en påse. Lägg i zucchinistavarna och skaka. Blanda panko, parmesan och kryddblandning i en skål. Vispa ägget med vatten. Doppa zucchinin i ägg och sedan i pankoblandningen. Lägg på ugnsgaller (med mellanrum mellan stavarna). När hälften av zuccinistavarna är klara, byt till ny omgång pankoblandning. Baka 15 min i ugn.

Originalrecept från Budgetbytes.

Entrecôte med bacon-/roqefortsmör, sallad och zucchinifries.

lördag, december 17, 2016

2014 Au Bon Climat Chardonnay Santa Barbara County

Det har gått ett tag sedan vi drack denna härliga Chardonnay från Au Bon Climat i Santa Barbara. Jag har helt enkelt missat att skriva om det. Det är synd för det är ett härligt vin till det mycket tilltalande priset 199 kr. 

Vinet släpptes i Sb:s tillfälliga sortiment i maj. I skrivande stund finns vinet endast i tre butiker - två i Halland och en i Östergötland. Däremot finns årgång 2013 i beställningssortimentet och det finns goda möjligheter att det bara blivit bättre efter tiden i flaska. Priset för detta vin ligger på 219 kr.

Au Bon Climat startades 1982 av Jim Clendenen och Adam Tolmach och redan första årgången skapade en hel del buzz i den kaliforniska vinvärlden. Så småningom gick Jim och Adam skilda vägar. Adam Tolmach startade The Ojai Vineyard och Jim Clendenen fortsatte driva Au Bon Climat.

2014 Chardonnay Santa Barbara County har en fantastiskt komplex doft med ananas, citrus, hjortron, bakade äpplen och gula blommor. Här finns mandelmassa, fat, örter och mineral. I smaken hittar vi äpple, päron, citrus och något tropiskt. Även här finns fat och mineral. Eftersmaken är härligt lång.  

söndag, december 11, 2016

2015 Howard Park Riesling Porongurup


Historien bakom rätten pad Thai är något osäker. Att Plaek Phibunsongkhram spelade en stor roll verkar däremot ställt utom tvivel.

Fältmarskalk Plaek Phibunsongkhram eller Phibun som han kallades i väst, var Thailands premiärminister och diktator under 15 år på 1930-, 40- och 50-talen. Förutom att vara svag för fascmen, var Plaek Phibunsongkhram också hängiven nationalist och orolig för sitt lands självständighet. För att förhindra landets sönderfall, bestämde sig Phibun för att förändra landets kultur och identitet. Det var han som låg bakom att landets namn ändrades från Siam till Thailand. 

Phibun var utbildad i Europa och kanske var det härifrån han fått idén att alla män var tvungna att bära hatt! Jag vet inte hur bra detta lyckades men skapandet av en ny nationalrätt som Phibun låg bakom, blev däremot en succé. Exakt hur det gick till är osäkert. Kanske var det en tävling? Rättens fullständiga namn, kway teow phat Thai, betyder ungefär "wokade risnudlar Thai-style". Läs mer om pad Thai-historien i Alex Mayyasis intressanta artikel.

Vi gillar pad Thai (vem gör inte det?) men eftersom vi hittat spaghettipumpa på Ica och har en halv kvar, bestämmer vi oss för att använda det trådliknande fruktköttet istället för risnudlar. Vi slänger också i stekt tofu men några räkor gör att rätten inte blir helt vegetarisk denna gång. Vi utgår från ett recept på webbplatsen kitchn.

Måltidsdryck blir en Riesling från sydvästra Australien som fungerar utmärkt till maten. 2015 Howard Park Riesling Porongurup doftar kemtek, bilverkstad, ananas och melon. Aning spritz kittlar på tungan och i den friska smaken hittar vi angenäm bitterhet, citronkola, päron, grape och citron. Här finns tropiska toner men vinet försöker inte ställa sig in.

Pad thai på spaghettipumpa

4 pers

1/2 spagettipumpa (ca 700 g)
olja
1 paket (270 g) fast tofu, skuren i tärningar
2 msk Maizena
1/2 gul lök, skivad
2 ägg, vispade
2 vitläksklyftor, finhackade
4 salladslökar, skurna i bitar
1/2 röd chili, finskuren (utan kärnor och mellanväggar)
2 dl böngroddar
200 g räkor (skalade)
1/2 dl hackade jordnötter
1 kruka koriander, hackad
några limeklyftor (till servering)
2 msk tamarindsås
2 msk
2 msk rörsocker
2 msk vatten

Baka pumpan i ugn 200° i 40 min. Ta ut och låt svalna något. Skrapa ur fruktköttet med en gaffel så att trådarna separeras. Vispa ihop tamarinsdsås, fisksås, socker och vatten. Ställ åt sidan. Blanda tofun med Maizena. Stek tofun några minuter i olja. Ta ur och ställ åt sidan. Stek sedan löken och chilin. Lägg i vitlök de sista 10 - 20 sekunderna. Ta ur och ställ åt sidan. Stek sedan de vispade äggen till en tunn omelet och hacka upp den i bitar. Ta ur och ställ åt sidan. 

Woka spagettipumpan hastigt tills den blir gyllenbrun. Häll över såsen. Tillsätt vårlök och 1 dl böngroddar och fortsätt steka någon minut. Lägg tillbaka tofu, lök, chili, vitlök och ägg. Strö över jordnötter, koriander, mer böngroddar och servera med limeklyftor.


Pad Thai på Spagettipumpa