Anpassad sökning

söndag, januari 21, 2018

2016 Empire Estate Dry Riesling


Nora Ephrons favoritrecept, publicerat i amerikanska Vogue augusti 2009, har blivit en återkommande pastarätt hos oss som uppskattas av alla. Receptet hade inget namn i tidningen och döptes av mig till "krämig purjopasta". Kanske inte det mest inspirerande namnet men snabbt hoprört och gott blir det!

Denna gång gjorde vi pastan med regnbågsrom och strödde över lite rostad, flagad mandel. I glasen hade vi Riesling från Finger Lakes i New York State och Empire Estate

Det var inte första gången jag provar Riesling från Finger Lakes men jag har inte tidigare sett något vin därifrån i Sb:s butiker. Att det nu dyker upp är kul men även om mina förväntningar var ganska låga, blev jag besviken.  Kanske kan vinet vinna på ett år eller två i källaren?

Doften är det inget fel på. Här finns petroleum, clementin, tropisk frukt och mineral. Smaken är ganska söt med honung och zest från apelsin och lime. Allt är i hyfsad balans med den ganska runda syran men det känns som om det saknas något. 2016 Empire Estate Dry Riesling, som kostar 209 kr, köper man mest för att man är nyfiken på Finger Lakes. 

Krämig purjopasta med regnbågsrom. och rostade mandelflagor.

onsdag, januari 03, 2018

2014 Alban Vineyards Viognier Alban Estate Vineyard


Efter succén nyligen med fantastiska Alban Vineyards Patrina, ville vi dricka mer vin från John Alban och hans Alban Vineyards, ungefär halvvägs mellan Santa Maria och San Louis Obispo. Lyckligtvis fanns det fortfarande några Viognier kvar i Sb:s stora butik i Stockholm som sedan en tid tillbaka ligger i PK-huset,  Hamngatan/Norrlandsgatan.

Både 2014 Viognier och 2013 Patrina släpptes först på Sb:s webbplats men eftersom allt inte blev beställt flyttades resterande flaskor över till butik. I skrivande stund går det att handla Patrina (799 kr) i Stockholm, Täby och Uppsala. Av Viognier finns det endast ett fåtal buteljer kvar i PK-huset.

Alban gör två olika viner på Viognier. En med frukt från firmans vingårdar och en där de egna druvorna är blandade med ungefär 25% som är inköpta från andra odlare i Central Coast. Johan Lidby importerar och den variant som finns på Sb är, precis som namnet antyder, enbart gjord på Albans egenodlade druvor.

För något år sedan beställde jag en tidigare årgång av Alban Viognier men råkade då ut för en korkskadad flaska. Denna gång var allt tip top men jag blev inte särskilt imponerad av vinet. Visst, det fungerade perfekt till bröd med kyckling i majonnäs, men på egen hand och med tanke på priset (799 kr) var vinet inte lika uppseendeväckande fantastiskt som 2013 Patrina.

Elisabeth II

Coronation chicken skapades av Constance Spry och Rosemary Hume, båda från kockskolan Le Cordon Bleu i London, till banketten vid kröningen av Elizabeth II i juni 1953. Rätten har efter det levt vidare ända in i våra dagar trots den i dag något otrendiga blandningen av majonnäs, frukt, kyckling och curry. I Storbritannien är det inte svårt att hitta mackställe med Coronation chicken på menyn. Lite grand på samma sätt som att den amerikanska snabbmatskedjan Subway erbjuder skagenröra på sina restauranger i Sverige.

Hur som helst så fungerade Alban Viognier alldeles utmärkt till kycklingen. Här finns doft och smaknoter som fint möter upp de olika ingredienserna i maten. Vinet har en komplex något kryddig och parfymerad doft med vita blommor, melon, mango och päron.

Även i smaken har vinet en kryddig ton och mango återkommer men denna gång tillsammans med aprikos. Det finns tydliga spår av att vinet lagrats på ek. Hur länge har jag dock inte hittat några uppgifter om.


Coronation chicken

4 pers

2 kyklingbröst, utan skinn
1 msk olivolja
1 citron, zest och juice
salt och nymald svartpeppar
1 msk smör
1 schalottenlök, finhackad
1 röd chili, finhackad utan kärnor och mellanväggar
2 tsk gul curry
2 msk tomatporé
100 ml torrt vitt vin
100 ml kycklingbuljong
1 msk aprikosmarmelad
150 ml majonnäs
75 ml créme fraîche
1 mango, köttet skuret i tärningar
4 vårlökar, finhackade
2 msk koriander, hackad
1 stänk Tabasco
50 g flagad rostad mandel

Gnid in kycklingbrösten med olja. Strö över citronzest, salta och peppra. Ånga kycklingen i 20-25 minuter tills den blir genomstekt (70°). Låt svalna. Smält smöret i en stekpanna på medelvärme och mjuka upp lök och chili cirka 5 min. Rör i curry och stek vidare 2-3 minuter. Tillsätt sedan tomatpuré och rosta den någon min. Häll därefter i vinet och koka ner till hälften. Rör sedan i aprikossylt och kycklingbuljong och reducera ner tills hälften återstår. Ställ åt sidan för att svalna.

Rör ihop majonnäs och créme fraîche. Blanda i currymixen. Tilsätt mango, vårlök, citronjuice och koriander. Skär kycklingen i kuber och vänd ner i majonnäsmixen. Krydda med salt, peppar och ett stänk Tabasco. Strö över mandel.

Receptet kommer från Hairy Bikers' Best of British.

Coronation chicken

tisdag, januari 02, 2018

2009 Revana Cabernet Sauvignon


Ett av våra nyårsviner var denna gång en riktigt häftig sak från Revana i St. Helena. Visst är 2009 fortfarande väldigt ungt för en Napa Valley Cabernet Sauvignon men jag tror inte att vinet kommer att bli bättre än det är just nu. Åtminstone inte om man ger det en dag i karaff.

Bakom Revana ligger Madaiah Revana, framgångsrik kardiolog från Huston som köpte mark i Napa Valley i slutet av 1990-talet. 2001 blev första årgången av Revana Cabernet Sauvignon och succén lät inte vänta på sig.

Årgång 2009 är en blend med 93% Cabernet Sauvignon, 6% Cabernet Franc och 1%Petit Verdot. Vinmakare var superstjärnan Heidi Barrett – "The First Lady of Wine". Heidi slog igenom i början av 1990-talet med Screaming Eagle,  det mest mytomspunna av alla kultviner i Kalifornien. I dag har jobbet som vinmakare på Revana tagits över av den nästan lika hyllade Thomas Rivers Brown.   


Naturligtvis är Revana inte något billigt vin. Tvärtom kostar det en hel del. Men det kommer ändå inte ens i närheten av ovan nämnda Screaming Eagle. På nyårsafton och till en helstekt entrecôte med rödvinssås och en grönsallad, var vinet definitivt värt varenda en av de 1186 kronorna det kostade.

Revana 2009 doftar  björnbär, mörka körsbär och svarta vinbär. Här finns också en parfymerad ton, mint, lakrits och cederträ. I munnen är vinet mjukt och påminner om Pucko. Här finns smak av björnbär, plommon och svarta vinbär tillsammans med choklad och lakrits. Vinet har legat 20 månader på franska ekfat där 20% var nya.

Revana finns i beställningssortimentet på Sb och importeras av Göteborgs Vinhus. Jag har läst lite olika uppgifter men 2009 gjordes 1800-1900 lådor av vinet.