Anpassad sökning

söndag, juni 26, 2016

2013 Ledge Syrah Los Topos Diamond Dust


Första gången jag hörde något om Ledge Vineyards från Paso Robles var så sent som 2014 när San Francisco Chronicle i början av det året utnämnde  ägaren och vinmakaren Mark Adams till en av dem man skulle hålla ögonen på under 2014. Senare samma år läste jag om firman i Jon Bonnés viktiga bok "The New California Wine : A Guide to the Producers and Wines Behind a Revolution in Taste" och via importören Divine hamnade några av Ledges viner i beställningssortimentet på Sb.

Sedan dess har jag provat en del vin från Ledge. Något har varit helt OK men det mesta har inte fallit mig på läppen. Därför var det extra roligt att prova denna Syrah som visade sig vara helt fantastisk och ett av årets hittills bästa. För 259 kr är det mitt just nu allra hetaste vintips.

2013 Syrah Los Topos Diamond Dust är en blend med 78% Syrah, 8% Mourvedre, 8%, 7% Zinfandel och 7% Grenache. Huvuddelen av druvorna kommer från Willow Creek District i den västra delen av Paso Robles. Vinet har jäst med naturlig jäst i betong och ståltankar och har legat 20 månader på nya franska ekfat.

Vinet är mörkt och har en ganska tjock och trögflytande konsistens. I doften regerar mörka bär som får sällskap av en svalare ton från Eukalyptus. Smaken är fruktig med svarta vinbär och mörka körsbär.Vi hittar också en köttig not, choklad och lakrits tillsammans med aningen tjära och grusiga tanniner. Toppklass!


Blomkåls T-ben med sötpotatisfries och BBQ-dipsås.

lördag, juni 25, 2016

2013 Alma Rosa Pinot Noir Sta. Rita Hills


1970 planerade Richard Sanford druvor i Sta. Rita Hills. Bakom beslutet att köpa mark och plantera Pinot Noir i Santa Barbara låg en dröm om Bourgogne, ett partnerskap med Michael Benedict och noggranna studier av kaliforniskt mikroklimat. 

Försöket inte bara lyckades utan blev en succé! Än i dag räknas vingården Sanford & Benedict som en av de mest betydelsefulla i hela Kalifornien. Det var här som det bevisades att denna del av Santa Ynez Valley var idealisk för Pinot Noir och Chardonnay. 

1980 drog sig Richard Sanford ur samarbetet med Michael Benedict och tillsammans med sin hustru Tekla startade han Sanford Winery & Vineyards som blev den först i Santa Barbara County att få märkningen California Certified Organic Farmers (CCOF). I dag ägs Sanford Winery % vineyards av den Illinoisbaserade jättefirman Terlato Wine Group.

För 15 år sedan blev Sta. Rita Hills ett eget AVA (American Viticultural Area) som en del i den större Santa Ynez Valley AVA. Sta. Rita Hills AVA är beläget mellan städerna Lompoc och Buellton med Purisima Hills på norra sidan och Santa Rosa Hills på den södra.

Klicka för större karta
Efter att ha lämnat Sanford Winery & Vineyards startade Tekla och Richard Sanford Alma Rosa Winery med devisen "Nature and Agriculture in Sustainable Harmony". Förutom Pinot Noir och Chardonnay, som utgör basen av produktionen, gör Alma Rosa också vin på Pinot Gris och Pinot Blanc.

Alma Rosa importeras till Sverige av Reconnaissance Wine AB och vinerna ligger i Sb:s beställningssortiment. Den pinne vi provat kostar 245 kronor och till det priset måste vinet anses vara ett fynd!

2013 Alma Rosa Pinot Noir doftar hallon och körsbär. Här finns mynta och vanilj tillsammans med en ton av tallskog och en påminnelse om alkoholhalten (15%). Smaken är saftig och kryddig med hallon, sour cherries, blåbar och vinbär. 

Druvorna är hämtade från flera vingårdar i Sta. Rita Hills och juicen har legat 15 månader på neutrala franska fat. Sammanlagt producerades 3 706 lådor av årgång 2013. 

Ett riktigt bra vin som vi tycker väldigt mycket om och gärna dricker mer av. Denna gång serverades vinet till en helstekt gräsand med skysås, sockerstekt potatis, haricots verts och pressgurka.

Gräsand med skysås, sockerstekt potatis, haricots verts.och pressgurka

söndag, juni 12, 2016

2014 Birichino Malvasia Bianca

 2014 Birichino Malvasia Bianca


Alex Krause och John Locke på Birichino går från klarhet till klarhet. Allt gott jag sagt om den lilla firman, och det är en hel del, gäller i högsta grad efter att Jen och jag druckit 2014 Malvasia Bianca. Vinet har gjorts lite torrare än tidigare årgångar och sockerhalten är mindre än 1 g/l.  För första gången har en liten andel Muscat Canelli blandats i druvjuicen. Det sammanlagda resultatet har blivit ett ännu mera fokuserat vin som ändå behållit sin tropiska charm.

Vi dricker vinet till varsin  Po' boy med friterade räkor kryddade med vår egen cajunmix, sallad, tomat, picklad gurka, remoulade och koriander. Smarrigt!

Po' boy är baguetter fyllda med skaldjur eller kött som har sitt ursprung i New Orleans. Enligt myten var det under en strejk i staden som en restaurang delade ut mackor till strejkande arbetare. På skämt kallades dessa för "poor boys", vilket på Louisianaslang blir "po' boys".    

Druvan Malvasia kommer ursprungligen från Grekland men har blivit ganska utbredd i Italien. Av druvorna gör man bland annat söt Passito på Sicilien men den kan också ingå i Vin Santo eller i torra varianter som Frascati. Rankorna som producerar druvor till Birichinos Malvasia Bianca kom från Kalabrien till Monterey i Kalifornien någon gång i början av 1900-talet.

420 flaskor av 2014 Birichino Malvasia Bianca släpptes i Sb:s tillfälliga sortiment den 6 maj och i skrivande stund finns det fortfarande ett hundratal flaskor kvar. Priset är i sammanhanget löjligt låga 149 kr.

Vinet har doft av tropisk fruktsallad, päron, litchie, stenfrukt och vanilj. I smaken finns melon, nashipäron och apelsinläsk. Syran är hög och fräsch. Ett toppenvin helt enkelt!

Po' boy med cajunkryddade räkor, picklad gurka, isbergssallad,
tomat, koriander och remoulade.

måndag, juni 06, 2016

2014 Viognier by Farr


Bakom vinerna från By Farr ligger pappa Gary Farr och sonen Nick i Moorabooldalen mellan Geelong och Ballarat, ungefär 10 mil sydväst om Melbourne. I gårdens sammanlagt 15 ha vingårdar odlas Chardonnay, Viognier, Pinot Noir, Shiraz och Gamay. Produktionen är ganska liten och det är därför extra trevligt att vinerna finns i Sb:s beställningssortiment via importören Lively Wines

2014 Viognier By Farr kostar 399 kr och enligt hemsidan finns det fortfarande flaskor att beställa, liksom av firmans 2014 Chardonnay (449 kr) samt två Pinot Noir (499-599 kr) med druvor från olika vingårdar.

Viognier 2014 innehåller frukt från två vingårdar. Druvorna plockas ganska tidigt och endast naturlig jäst har använts. Vinet har en fruktig, blommig och aromatisk doft med mineral, päron, stenfrukt och lite champinjon. I smaken hittar vi citrus, grönt äpple, ananas och mineral. Här finns en trevlig och för Viognier ovanligt hög syra. Munkänslan är aningen fet. 

Jag har inte provat massvis med Viognier men By Farr är olikt allt jag tidigare träffat på. Dessutom är vinet mycket, mycket gott! Ett strålande hantverk av far och son Farr.

Med inspiration från Kira Åkerström-Kekkonen lagar vi en ljummen sallad med bland annat merguez och rostad butternut. Kiras orginalreceptet innehållet bland annat rivet lamm men vi kör istället med god merguez från Håkans Kött i Helenelund. Receptet är ganska omständigt men det hela blev väldigt gott och funkade utmärkt till det härliga vinet från Farr.


Ljummen sallad på merguez och rostad butternut med smaker från Marocko  

4 pers

Buljong
1 gul lök, skuren i grova bitar
2-4 vitlöksklyftor, krossade
1 stor morot, skuren i grova bitar
olja
2 tsk korianderfrö 
2 stärnanisar
1 kanelstång
5 nejlikor
1 lagerblad
1 apelsin, skalet (använd t ex potatisskalare) 
1,5 dl vitt vin
3,5 dl kalvbuljong

Bryn lök och morot i olja i en kastrull. Tillsätt korianderfrö, stjärnanis och kanelstång och rosta några minuter. Lägg i vitlök och stek vidare i 30 sekunder. Häll på vin och kalvbuljong och tillsätt nejlikor, lagerblad och apelsinskal. Koka upp och sjud ca 30 min under lock. Ta bort locket, höj värmen och koka ner tills cirka 4 dl vätska återstår. Sila och ställ åt sidan.


Rostad pumpa 
1 butternutpumpa (ca 1 kg)
2 tsk salt

2 msk lönnsirap
1 msk olivolja

Värm ugnen till 220°. Tvätta pumpan. Dela på längden och ta ur fröna. Skär i halvmånar ca 1-2 cm breda. Lägg bitarna på ugnsplåt med bakplåtspapper. Häll över olja och lönnsirap. Salta och vänd runt pumpabitarna. Baka i ca 15 minuter. Ändra ugnens inställning till grill och högsta värme. Låt pumpan få rejält med färg. Sänk sedan ugnsvärmen till 175°



Sallad
1/2 kg färsk merguez

olja
2 msk honung
1 dl sultanrussin
1 tsk salt
1,5 dl fullkorns basmatiris
1,5 dl färsk mynta, grovhackad  
1,5 dl bladpersilja, grovhackad
1/2 dl pistagenötter, grovhackade
1 granatäpple, kärnorna

Dra skinnet av korven och grovhacka korvsmeten. Stek några minuter i stekpanna på medelvärme med en skvätt olja. Blanda den stekta korven med russin, ris och salt i en ugnsfast form. Sätt formen i ugnen (175°) cirka 35 min eller tills riset är färdigt och nästan all vätska sugits upp. Lägg upp på ett stort fat och blanda med mynta, persilja, pistage, granatäpplekärnor och den rostade pumpan.


Dressing
3 msk citronsaft
3 msk olivolja
1 tsk salt
2 tsk sumac

Blanda allt och häll över den ljumma salladen.

Ljummen sallad på merguez och butternut.