Bakom vinerna från By Farr ligger pappa Gary Farr och sonen Nick i Moorabooldalen mellan Geelong och Ballarat, ungefär 10 mil sydväst om Melbourne. I gårdens sammanlagt 15 ha vingårdar odlas Chardonnay, Viognier, Pinot Noir, Shiraz och Gamay. Produktionen är ganska liten och det är därför extra trevligt att vinerna finns i Sb:s beställningssortiment via importören
Lively Wines.
2014 Viognier By Farr kostar 399 kr och enligt hemsidan finns det fortfarande flaskor att beställa, liksom av firmans 2014 Chardonnay (449 kr) samt två Pinot Noir (499-599 kr) med druvor från olika vingårdar.
Viognier 2014 innehåller frukt från två vingårdar. Druvorna plockas ganska tidigt och endast naturlig jäst har använts. Vinet har en fruktig, blommig och aromatisk doft med mineral, päron, stenfrukt och lite champinjon. I smaken hittar vi citrus, grönt äpple, ananas och mineral. Här finns en trevlig och för Viognier ovanligt hög syra. Munkänslan är aningen fet.
Jag har inte provat massvis med Viognier men By Farr är olikt allt jag tidigare träffat på. Dessutom är vinet mycket, mycket gott! Ett strålande hantverk av far och son Farr.
Med inspiration från
Kira Åkerström-Kekkonen lagar vi en ljummen sallad med bland annat merguez och rostad butternut. Kiras orginalreceptet innehållet bland annat rivet lamm men vi kör istället med god merguez från
Håkans Kött i Helenelund. Receptet är ganska omständigt men det hela blev väldigt gott och funkade utmärkt till det härliga vinet från Farr.
Ljummen sallad på merguez och rostad butternut med smaker från Marocko
4 pers
Buljong
1 gul lök, skuren i grova bitar
2-4 vitlöksklyftor, krossade
1 stor morot, skuren i grova bitar
olja
2 tsk korianderfrö
2 stärnanisar
1 kanelstång
5 nejlikor
1 lagerblad
1 apelsin, skalet (använd t ex potatisskalare)
1,5 dl vitt vin
3,5 dl kalvbuljong
Bryn lök och morot i olja i en kastrull. Tillsätt korianderfrö, stjärnanis och kanelstång och rosta några minuter. Lägg i vitlök och stek vidare i 30 sekunder. Häll på vin och kalvbuljong och tillsätt nejlikor, lagerblad och apelsinskal. Koka upp och sjud ca 30 min under lock. Ta bort locket, höj värmen och koka ner tills cirka 4 dl vätska återstår. Sila och ställ åt sidan.
Rostad pumpa
1 butternutpumpa (ca 1 kg)
2 tsk salt
2 msk lönnsirap
1 msk olivolja
Värm ugnen till 220°. Tvätta pumpan. Dela på längden och ta ur fröna. Skär i halvmånar ca 1-2 cm breda. Lägg bitarna på ugnsplåt med bakplåtspapper. Häll över olja och lönnsirap. Salta och vänd runt pumpabitarna. Baka i ca 15 minuter. Ändra ugnens inställning till grill och högsta värme. Låt pumpan få rejält med färg. Sänk sedan ugnsvärmen till 175°
Sallad
1/2 kg färsk merguez
olja
2 msk honung
1 dl sultanrussin
1 tsk salt
1,5 dl fullkorns basmatiris
1,5 dl färsk mynta, grovhackad
1,5 dl bladpersilja, grovhackad
1/2 dl pistagenötter, grovhackade
1 granatäpple, kärnorna
Dra skinnet av korven och grovhacka korvsmeten. Stek några minuter i stekpanna på medelvärme med en skvätt olja. Blanda den stekta korven med russin, ris och salt i en ugnsfast form. Sätt formen i ugnen (175°) cirka 35 min eller tills riset är färdigt och nästan all vätska sugits upp. Lägg upp på ett stort fat och blanda med mynta, persilja, pistage, granatäpplekärnor och den rostade pumpan.
Dressing
3 msk citronsaft
3 msk olivolja
1 tsk salt
2 tsk sumac
Blanda allt och häll över den ljumma salladen.
|
Ljummen sallad på merguez och butternut. |