Anpassad sökning

lördag, januari 26, 2019

2017 Matteo Correggia Roero Arneis


Våra försök att hitta bästa recept på Lobster Roll och vin att dricka till, har gått vidare utan att det hamnat några rapporter på bloggen. Förrän nu. Vi har, utan att skriva om det, kommit fram till att det är majonnäsbaserad hummerröra vi ska satsa på. På vägen dit har vi också hunnit med att avfärda några vintyper vi på nätet hittat rekommendationer om att kombinera med hummerrullar. Torr champagne är en sådan. Det funkade inte alls.

På flera håll har jag läst att vin på Arneis ska fungera fint till Lobster Roll. Med mitt intresse för Kalifornien ville jag naturligtvis försöka få tag på vin därifrån. Jag har tidigare druckit och gillat Seghesios variant och provade, tyvärr utan framgång, att beställa från importören Johan Lidby.  Men i början av december dök Roero Arneis från Matteo Corregia upp i SB:s tillfälliga sortiment. Därför fick detta vin representera druvan Arneis i våra Lobster Roll-experiment.    

Arneis härstammar från Piemonte i nordvästra Italien. Där använts druvan ofta för att göra viner på Nebbiolo mjukare och mera lättillgängliga. Arneis kallas därför även för Barolo Bianco. Den anses svår att odla och namnet Arneis betyder "liten lymmel".

2017 Matteo Correggia Roero Arneis doftar päron, apelsin, clementin, örter och vanilj. Eftersom doften innehåller både päron och vanilj är referensen Päronsplit inte långt borta. 



Smaken är fruktig och frisk med apelsin, clementin och honungsmelon. Vi hittar också en kryddig ton och mineral. 2017 Matteo Correggia Roero Arneis är ett trevligt vin som kanske inte är toppen till Lobster Roll. Nästa flaska dricker vi hellre till någon rätt med fisk. Gärna lax. Det finns fortfarande en del flaskor kvar runtom i landet. Priset ligger på 129 kr.

Vi kommer att gå vidare med våra försök till att hitta den bästa kombinationen lobster roll och vin. Just nu leder fatad chardonnay med hästlängder men då bör man ha i minne att vid vårt försök med 2016 Ojai Chardonnay Puerta del Mar Vineyard, åt vi rolls med en smörbaserad hummerröra. Vi behöver alltså även göra ett försök med mayo. Ety halvtorrt mousserande hade också varit spännande att prova...

Lobster Roll, sallad och potatischips.

onsdag, januari 02, 2019

1996 Shafer Cabernet Sauvignon Hillside Select

1996 Shafer Cabernet Sauvignon Hillside Select

Vi firade nyår med att plocka fram det äldsta vinet vår lilla vinkällare kunde erbjuda – en 1996 Cabernet Sauvignon från Shafer Vineyards

Det är alltid lite skakigt att öppna gamla viner, speciellt när man endast har en flaska och så blev fallet även denna gång. Till att börja med var korkens kvalité allt annat än vad man önskar sig. Resultatet efter närkontakt med korkskruven blev en stor hög med korksmulor. Dekantering för att bli av med den rejäla bottensatsen, gjordes genom silduk. Voilà, så var korkproblemet ur världen! 

En provsmakning för att kontrollera att vinet inte var skadat blev nästa mindre upplyftande insats. Vinet var uppenbarligen korrekt men smakade inte speciellt bra. Vi lät vinet stå i karaffen de timmar som var kvar till middagen och fick helt enkelt hoppas på att lite luft skulle göra susen. Det var ändå tjugotvå år sedan vinet fått andas på riktigt.

Före detta bombflygare börjar odla druvor

Historien bakom Shafer Vineyards startade 1972 när John Shafer, en 48-årig före detta bombflygare som arbetade för en textbokförläggare i Chicago, läste Bank of Americas Investors Repport om den ljusa framtiden för Kaliforniens vinindustri. John drog västerut med familjen och köpte mark i Napa Valley. I slutet av årtiondet gjorde firman sin första Cabernet Sauvignon. Årgång 1983 döptes vinet till Hillside Select. Resten är en ren framgångssaga för John och sonen Doug samt vinmakaren Elias Fernandez. Förutom Hillside Select är senare skapelser som One Point Five Cabernet Sauvignon, Red Shoulder Ranch Chardonnay och Relentless (en blend på Syrah och Petite Sirah),  mer eller mindre ikoniska viner från Shafer. Nykomlingen TD-9™som ersätter firmans Merlot har jag tyvärr inte haft möjlighet att prova. De 240 flaskor som släpptes på SB 16 mars, tog slut i ett nafs och jag var helt enkelt inte tillräckligt snabb.

Shafer Vineyards var tidiga med att "miljöanpassa" sin verksamhet. Vinerna odlas sedan början av 19990-talet på ett hållbart sätt och firmans anläggningar drivs uteslutande av el som tillverkats av solkraft. 

Entrecôte och tryffelsmör

Vi drack vår Hillside Select till entrecôte med tryffelsmör, portvinssås, bakade rotfrukter och en enkel grönsallad. Vinet hade genomgått en mindre metamorfos och lagom till köttet var uppskuret hade det nått ett stadium som jag skulle vilja kalla perfektion! Vansinnigt gott!

Doften domineras av svarta vinbär men här finns också körsbär tillsammans med sötlakrits, kryddor och en svag metallisk ton. Smaken är fyllig med svarta vinbär, mörka körsbär och kryddor. Här finns fortfarande en del tannindamm och balansen mellan de olika beståndsdelarna är superb. Vinet är bra att dricka nu men skulle förmodligen klara ytterligare flera år i källaren. Jag lät ett glas vila till nyårsdagen och vinet blev om möjligt ännu bättre än kvällen innan.