Chenin Blanc är centrala Loire och Stellenbosch, även om druvan i Sydafrika är mer känd under namnet Steen. Även i Kalifornien har Chenin Blanc varit stor. Mest användes druvorna till att göra billiga och något söta viner. På 1980-talet startade Chardonnay sin claim to fame och flera odlare beslutade sig för att rankorna med Chenin Blanc skulle rycktes ur marken.
Den 37 hektar stora vingården Jurassic Park som ligger vid Los Olivos, strax norr om Santa Barbara, gick emot strömmen. Vingården planterades 1978 och i dag räknas rankorna härifrån som old vine. Druvorna säljs till några mindre producenter som Habit, Leo Steen, Lo - Fi, Field Recordings och
Birichino.
Vi provar Birichinos variant till en lasagne på zucchini med bland annat högrev och ricotta. Egentligen hade jag tänkt leta efter ekologisk kycklingfärs när jag handlade men glömde bort det. Därför lånade jag lite fet, grovmalen högrev från Mälardalen som vi köpt för att göra hamburgare på. Det blev ändå bra och rätten fungerade utmärkt till vinet. Jag tror också att 2014 Birichino Chenin Blanc Jurassic Park Vineyard skulle vara perfekt till rätter med smörstekt fisk.
Vinet smakar äpple, citrus och mineral. Här finns också en angenäm, svag bitterhet. Den blommiga doften är ganska komplex med gult äpple, apelsin och tropiska toner. Här finns honung, aningen fat, champinjoner och olivspad. Mycket trevligt!
Vi gillar 2014 Birichino Chenin Blanc Jurassic Park Vineyard och kommer beställa fler flaskor. 2014 är andra årgången Chenin Blanc som Alex Krause och John Locke på Birichino tillverkar. Vinet importeras av
Handpicked och kostar 225 kr. Finns i beställningssortimentet.
Zucchinilasagne med högrev och ricotta
2-3 pers
2 små zucchini, skivad
1/2 tsk salt
100-200 g köttfärs
1/2 gul lök, hackad
1 msk torkad oregano
en nypa strösocker
2 msk tomatpuré
2 tomater grovhackade
ev 1/2 dl vatten
salt och svartpeppar
1 burk ricotta
2 dl finriven parmesan
100 g riven mozzarella
Skiva zucchinin med mandolin, 3 mm. Lägg på hushållspapper och strö över salt. Torka av efter cirka en kvart. Stek köttfärs och lök. Tillsätt tomatpuré och rosta någon minut. Lägg i oregano, hackad tomat (spara ca 1/4), strösocker och ev lite vatten. Koka ihop och smaka av med salt och nyriven svartpeppar.
Rör ihop 1 burk ricotta och 2 dl finriven parmesan.
Lägg lite tomathack i en ugnsfast form. Placera ett lager zucchini ovanpå och sedan ricotta/parmesan. Fortsätt med köttfärsen och kör sedan det hela en gång till. Avsluta med ostmixen. Lägg folie över formen och gratinera i 175° i ca 35 min. Ta bort folien och lägg på mozzarellan. Fortsätt gratineringen i 5-10 min. Öka därefter värmen, sätt ugnen på grill och ge lasagnen fin färg.
|
Zucchinilasagne med högrev och ricotta. |