Cuvaison i Carneros startades av familjen Schmidheiny 1969. Tio år senare köptes 160 ha mark som planterades med framför allt Chardonnay och Pinot Noir. Vingården och hela området kyls av dimma och vind från San Pablo Bay. Detta har gjort Carneros till det svalaste området i hela regionen. Utmärkt för odling av Pinot Noir och Chardonnay.
Mitt i vingården ligger Cuvaisons vineri. Både vineriet och vingården drivs på ett hållbart vis och firman är certifierad Napa Green Winery, Napa Green Land, Bay Area Green Business och Fish Friendly Farming. Sedan 2002 är Steve Rogstad vinmakare på Cuvaison.
Cuvaisons vingård kyls av vind och dimma från San Pablo Bay
Vi väljer att beställa 2017 Cuvaison Pinot Noir för att servera till årets firande av Mårtens gås. Vi satsar på gåsbröst istället för helstekt gås eftersom vi endast blir två vid bordet detta märkliga år. bort Till brösten lagar vi brysselkål med bacon, parmesan och granatäpple (recept nedan), gräddsås och Kenji Lopez Alt / Serious Eats fantastiska rostade potatis (film med recept nedan). Vi kompletterar med rödkål från Lulles i Söderhallarna (där även gåsbröstet kommer från), vår egen äppelmos och mintgelé.
Vinet är ungt och vi häller det på karaff redan på morgonen och ger det chans att andas under en hel dag. Dessutom gillar jag Pinot ganska kylt och vi låter vinet stå i kyl i nästan två timmar innan servering.
I doften hittar vi blåbär, söta björnbär, lakrits och viol. Smaken är elegant med hallon, vinbär och syrliga körsbär. Vi hittar en del tanniner och syran är härligt frisk. En mycket god och elegant Pinot Noir som finns i beställningssortimentet på Sb och kostar 399 kr.
Ugnsstekt brysselkål med bacon och granatäpple
4 pers
500 g brysselkål
olivolja
salt och peppar
1 paket a' 140 g bacon
1 granatäpple (kärnorna)
Sätt ugnen på 200°. Gör rent brysselkål och ta bort de yttersta bladen. Dela stora huvuden och skär ett kryss i stammen på små huvuden. Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper. Strimla eller tärna bacon och strö över kålen. Ringla över olivolja, salta och peppra. Blanda allt. Stek i ugn 20-25 min tills kålen fått fin färg på utsidan och är mjuk på insidan.
Stekt gåsbröst med rödkål, gräddsås, brysselkål med bacon och granatäpple samt gele och äppelmos.
Jag har haft väldigt höga förhoppningar på denna Zinfandel från Carlisle Winery & Vineyards, beläget i den östra delen av Russian River Valley. De infriades varenda en!
Druvorna till vinet kommer från Carlisles egna vingård som planterades 1927. Förutom 87% Zinfandel ingår en hel drös med druvsorter i de resterande tretton procenten av vinet. Eller vad sägs om Alicante Bouschet, Petite Sirah, Grand Noir, Peloursin, Trousseau Noir, Tempranillo, Muscadelle, Malvasia, Muscat och ytterligare ett trettiotal andra sorters druvor...
Det blev sammanlagt 681 lådor av detta vin av årgång 2014. Några flaskor släpptes på Sb i september 2017. De kostade 499 kr. Visserligen väldigt mycket pengar för en flaska men för ett så pass fantastiskt vin blir det rena rama fyndet.
BBQ-kött, bönpommes, potatis Romanoff, pickles, samt koriander- och jalapeñosås.
Historien om Carlisle Winery & Vineyards tar sin början på 1980-talet när Mike Officer lyckades jäsa fram 20 liter vin i sitt kök. Under åren som följde fortsatte Mike och hans fru Kendal att prova sig fram med något fat varje år. Intresset växte och paret flyttade till Santa Rosa för att komma lite närmare händelsernas centrum. I mitten på 1990-talet var produktionen uppe i 300 lådor om året och 1998 startades Carlisle Winery & Vineyards.
I dag tillverkar Carlisle närmare 10 000 lådor vin om året och det mesta handlar om Zinfandel från gamla rankor. Nedan finns en filmad intervju med Mike Officer för den specialintresserade.
När vi häller upp vinet fylls hela rummet med härlig doft av cassis och björnbär. Med näsorna i glaset hittar vi fler sorters mörka bär tillsammans med mynta och peppar. Vinet har en mycket saftig smak. Känslan i munnen är ungefär som när man dricker Pucko men utan chokladsmaken. Björnbären återkommer tillsammans med svarta vinbär och mynta. Här finns också en frisk syra.
Vinet känns fortfarande ganska ungt. Enligt Carlisle egen "Drinkability rapport bör det drickas 2019-2025. Cellartracker föreslår 2018-2027.
Vi väljer denna dag att köpa härligt bbq-kött från Brisket & friends i Årsta. Bland allt det goda valde vi oxbringa och fläsksida. Vi beställde inte några tillbehör men fick med oss en jättegod ingefärssås. De tillbehör vi lagade själva blev jättegoda bönpommes (recept nedan) och Potatis Romanoff. En skapelse som kan liknas vid en gratäng på bakad potatis. John Schenk från Strip House Steakhouse i Las Vegas brukar räknas som receptmakare men han säger själv att är hans mamma som lärt honom laga rätten.
3 msk olivolja 100 g riven parmesan* Salt och svartpeppar
Värm ugnen till 225°. Vänd de frysta bönorna i en skål med olja, parmesan, salt och peppar. Fördela i ett jämnt lager bönor på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Stek i ugnen i 30–35 minuter tills bönorna fått lite färg och är spröda.
*Vi tyckte det var lite för mycket ost och rekommenderar att endast använda hälften.
Bönpommes
Potatis Romanoff
4-6 pers
4 stora bakpotatisar
2 schalottenlökar, finhackade
3 dl riven cheddar
2 dl crème fraiche
1 krm cajennpeppar
Salt och peppar
Dag 1 Sätt ugnen på 225°. Rengör potatisen och stick några hål i skalet. Baka potatisen i 50-60 min eller tills den känns färdig. Låt svalna och sätt därefter in i kyl över natten. Potatisarna ska rivas på rivjärn och det går lättare om de är helt kalla.
Dag 2 Sätt ugnen på 175°. Riv potatisen (med skalet på) grovt på rivjärnet. Blanda med 2 dl ost kryddor och lök. Vänd ner crème fraiche. Överarbeta inte så att allt blir potatismos. Det ska fortfarande vara riven potatis. Lägg allt i en ugnsfast smord form. Strö över resterande ost och grädda tills gyllene cirka 30 min.
Jag har fortfarande samma intention som när jag startade bloggen 2007 – att lära mig mer om de viner jag dricker. Alla viner jag skriver om har jag betalt själv. Jag tar inte emot varuprover men går gärna på provningar. Det flesta vinerna på bloggen säljs via Systembolaget och mitt fokus ligger på Kalifornien. Eftersom jag inte skriver professionellt är det fullt tillräckligt att försöka hålla koll på vad som händer där men då och då dyker också vin från andra platser upp på bloggen. Recepten är för mig att minnas vilken mat vi åt och en hjälp när jag senare vill laga något liknande. Om någon har glädje av mina noteringar är det bara roligt! De gånger det inte är jag som är receptmakare anger jag det.