Anpassad sökning

lördag, juni 15, 2024

2021 Fox Run Riesling

 
2021 Fox Run Riesling

Jag är verkligen inte expert på vin från Finger Lakes i den västra delen av staten New York. Men jag har provat Riesling från några olika firmor. Har dock aldrig blivit imponerad. Snarare tvärtom. 

Men jag är glad att jag inte givit upp utan att jag gav denna tillfälliga nyhet på SB en ärlig chans. Vinet släpptes 22 mars. Tyvärr finns det i skrivande stund bara kvar i ett litet antal butiker. Priset ligger på 229 kr.

Området Finger Lakes i staten New York har fått sitt namn efter de elva långsmala sjöarna som breder ut sig i nord-sydlig riktning strax söder om Lake Ontario. Seneca Lake är både störst och djupast av de elva sjöarna. 

Runt Seneca Lake ligger över 60 vinerier. Fox Run är ett av dessa och ligger på sjöns västra sida. Det var en mjölkgård i över etthundra år innan de första vinstockarna planterades 1984. Några år senare gjordes gårdens mejeri om till ett vineri. 2023 blev Fox Run certifierat "sustainable" av New York Wine & Grape Foundation.

Vi dricker vinet till en sparrisrisotto med vit sparris, gröna ärtor och pistagenötter. Det fungerade alldeles utmärkt! 

Vinet doftar tropisk frukt, melon och citrus. Vi hittar också en aningen rökig doft och toner från kemtek-hyllan. Citrus återkommer i smaken som också innehåller honung, vanilj och mineral. Vinet är torrt men har börjat röra sig mot det sötare hållet.


Sparrisrisotto med gröna ärtor och pistagenötter.

Inga kommentarer: