Anpassad sökning

lördag, maj 18, 2024

2016 Piedrasassi Syrah Bien Nacido Vineyard

2016 Piedrasassi Syrah Bien Nacido Vineyard


Bakom Piedrasassi Bread & Wine på East Chestnut Avenue i Lompoc, Santa Barbara County, ligger det äkta paret Melissa Sorongon och Sashi Moorman. De startade firman 2003 och fokus för vinerna ligger i stort sett uteslutande på Syrah. Visserligen gör Piedrasassi också en sangiovesebaserad Vin Santo. Men i övrigt är det endast så kallade "single vineyard" Syrah plus instegsvinet PS där syrahruvorma kommer från flera olika vingårdar i Santa Barbara County.

I dagens vin kommer alla druvorna från legendariska Bien Nacido Vineyard. Vingården som är lite över 320 hektar stor, ligger i Santa Maria Valley AVA och här odlas mest Pinot Noir och Chardonnay men även en del andra druvor. Till exempel Syrah. 

Vingården planterades 1973 av bröderna Stephen och Bob Miller. Genom åren har flera namnkunniga vinfirmor producerat vin med druvor från Bien Nacido. Man kan t ex nämna Au Bon Climat, Qupé, Ojai, Paul Lato, Chanin och Calera.



Vi köpte vinet i februari 2020 och det kostade då 449 kr. I den intensiva doften hittar vi chark, läder och järn tillsammans med massor av mörka bär som björnbär, moreller och blåbär. En liten viol sticker också fram.

Vinet har en hel del tanniner kvar men de är mycket mjuka,. Bär dominerar smaken i form av svarta vinbär, körsbär och blåbär. En metallisk ton stör en del men lite mynta piggar upp. På det hela taget är detta ett mycket bra vin som ändå inte riktigt når hela vägen. Men bra nära!



Som pricken över i:et lagar vi en mycket vinvänlig ragu på get som inte helt oväntat fungerar fint med vinet från Lompoc.

För den som är nyfiken på Piedrasassi släpptes ett antal flaskor 2021 PS Syrah i tillfälliga sortimentet på SB i februari. Den brukar alltid hålla hög klass även om det inte kommer upp i samma nivå som de vingårdsbetecknade vinerna. Men i skrivande stund finns den endast kvar i en handfull butiker runtom i landet. Priset ligger på 345 kr per flaska. Jag var ute i tid och säkrade några buteljer men någon korkskruv lär de inte få se de närmsta åren. 

Bland ordervarorna på SB finns 2017 Piedrasassi Sta Rita Hills Syrah för 649 kr. Jag vet inget om detta vin men för den som vill testa Piedrasassi kan det var ett intressant alternativ. Lär inte behöva någon ytterligare lagring.

Getragu med taglioni och chèvre.

lördag, maj 11, 2024

2021 Storm Wines Pinot Noir Santa Barbara County



Enkelpanerad torsk med smulat knaperstekt bacon, bönpommes och hollandaisesås. Till det väljer vi en Pinot Noir från Storm Wines i Santa Ynes Valley, Santa Barbara. Bakom Storm Wines ligger Ernest Storm. Ernest växte upp i Sydafrika, utbildade sig vid en jordbruksskola och arbetade under några år som vinmakare i Stellenboch innan han flyttade till Santa Barbara i Kalifornien. 2006 startade han Storm Wines i liten skala men från 2013 är projektet mer än ett heltidsjobb. Ungefär samtidigt föddes också Storm Wines-South Africa i Hemmel-en-Aarde, sydost om Kapstaden.

Pinot Noir Santa Barbara County är integspinot hos Storm. I portföljen finns också ett antal vingårdbetecknade varianter som självklart har en något högre prislapp. Jag köpte vinet via SB:s ordervaror i höstas och flaskan kostade 499 kr. Både Jen och jag tyckte mycket om vinet men priset är nog lite för högt jämfört med vin av ungefär samma kaliber från mellersta Kalifornien. I doften hittade vi jordgubbar, björnbär, chark och buljong. Syran är relativt hög och i smaken handlar det om blandade röda och mörka bär tillsammans med kryddighet och aningen fat.

Enkelpanerad torsk med bönpommes, smulat bacon och hollandaisesås.

lördag, maj 04, 2024

2021 Chateau Ste. Michelle & Dr. Loosen Riesling Eroica


2021 Chateau Ste. Michelle & Dr. Loosen 
Riesling Eroica

Eroica är ett samarbete mellan Chateau Ste. Michelle i Woodinville, strax utanför Seattle i Washington State och Weingut Dr. Loosen i Bernkastel-Kues. En mycket liten "stad" i Mittelmosel, någon timmes bilresa från Koblenz. Medan Dr Loosen uteslutande arbetar med Riesling innehåller portföljen hos Chateau Ste. Michelle viner på en hel del olika druvor. Faktiskt har firman två vinerier. Ett för de vita vinerna som ligger i utkanten av Seattle och ett för de röda som placerats i Walla Walla Valley. Förutom partnerskapet med Dr. Loosen i Mosel samarbetar man också med Marchesi Piero Antinori i Toscana.

Jag har skrivit om Eroica en gång tidigare. Men det var mycket länge sedan vi provade vinet och jag minns egentligen inte alls hur det smakade. Därför var det med stor spänning jag såg fram emot att ge det tysk-amerikanska vinet en ny avsmakning.

Vinets namn kommer från Beethovens tredje symfoni och Eroica betyder ungefär hjältemodig. Beethoven dedicerade symfonin till Napoleon Bonaparte men ändrade sig och tog tillbaka detta när  Napoleon utropade sig själv till kejsare 1804. 


Vinet funkar ganska mitt i prick till den sichuanrätt vi lagar, Det handlar om Laziji, Mala kyckling, Chongqing Chicken, Dry Chili Chicken eller Firecracker chicken. Kärt barn har, som det heter, många namn. Och det här blev direkt en rätt jag gärna återvänder till. Hett men inte knasigt trots den enorma mängden chillifrukter och med härlig smak och kittlande munkänsla från sichuanpepparn. 

Ett recept på rätten från sidan China Sichuan Food finns nedan. Vi lagade dock en variant som mer påminner om det som lagas av far och son Pang i filmen nedan. Vi hade inte möjlighet att besöka någon asiatisk matbutik men hittade den helt nödvändiga chilin från Sichuan på Drakfrukt.



Eroica doftar gult äpple, citrus och citronkola tillsammans med marsipan. Trots att vinet inte har så många år på nacken finns en tydlig petroleumdoft. I smaken är det framför allt citrus och ananas som regerar. Sötman är påtaglig men jag tror inte det kvalificerar sig som mer än halvtorrt. Läskande och gott!

Firecracker chicken

2 pers

4 kycklinglårfiléer
frityrolja
1,5 dl Sichuanchili
1,5 msk. Sichuanpeppar
3 cm ingefära, skivad
2 vitlöksklyftor
2 salladslökar, skivade (spearera den vita undre delen från den övre gröna)
1 tsk. socker
1 msk. sesamfrön
nypa salt

Marinad
1 msk ljus soya
1 msk. risväger
¼ tsk. vitpeppar
2 tsk. maizena
liten nypa salt

Lägg den hela chilin i vatten 15 minuter. 

Skär kycklingen i munsbitar. Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg i kycklinbitarna. Marinera i 10 min.

Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera kycklingen i omgångar och lägg på galler med papper för att rinna av.

Hetta sedan upp din wok. Häll i någon halv msk olja och stek chili i ett par minuter. Tillsätt Sichuanpeppar
och stek i ytterligare någon minut. Ta ur chili och peppar. Ställ åt sidan.

Torka ur woken och tillsätt ny olja. Woka ingefära, salladslök (gröna delarna) och vitlök ett par minuter. Lägg de friterade kyckingbitarna, chili och peppar i woken. Tillsätt sesamfrö, socker, salt och de gröna salladslökarna. Blanda väl och servera.

Receptet kommer från China Sichuan Food och är alltså inte riktigt det vi lagade. Men säkert jättegott ändå!


Laziji, Dry Chili Chicken, Mala Chicken, Firecracker Chicken 
eller 
Chongqing Chicken. Mycket gott blev det!

lördag, april 27, 2024

2020 Calera Pinot Noir Central Coast


Jag har inte kollat speciellt ordentligt men tidigare har denna bas-pinot från Calera i Hollister, San Benito County, varit det vin som oftast hamnat på bloggen. Jag misstänker att det fortfarande kan vara så men är som sagt inte helt säker. Däremot vet jag att det är ett väldigt bra vi som jag tycker mycket om. Finns just nu i massor av Sb:s butiker. Priset ligger på det i sammanhanget moderata 299 kr. Vi plockar fram en flaska när vi bestämt oss för att tillaga en citronkyckling som vi serverar med rostad potatis, grillad sparris och en örtsås. 

Vinet doftar jordgubbe, björnbär och bigarråer. En del svartpeppar har letat sig i bilden och en lätt rökighet. Kan det var skogsbränderna jag nämnde i förra inlägget? Vinet har en relativt hög men avrundad syra. I smaken handlar det om hallon, blåbär och lakrits. Enkelt men bra och även om årgången kanske inte lockar till nya inköp kommer vi hålla oss framme när 2021 lanseras i Sverige.

Citronkyckling med rostad potatis som vi serverar med
grillad sparris och örtsås.


lördag, april 20, 2024

2020 Saxum White James Berry Vineyard

 

2020 Saxum White James Berry Vineyard

1980 köpte James Smith 22 hektar mark i Willow Creek, Paso Robles. Där planterade han vita druvor. Samtidigt flyttade hela familjen med honom till Willow Creek. Sonen Justin var då 10 år. 

De vita druvorna försvann 1990 när pappa James fick rådet att börja odla rhonedruvorna Syrah, Grenache och Mourvedre. Redan tidiga pressningar visade att det fanns stor potential i frukten från den lilla vingården.

Spolar vi fram i historien till 2002 var det då som sonen Justin Smith och hans fru Heather grundade  det numera mytomspunna Saxum Vineyards. Vineriet ligger vid vingården James Berry och här har storverk uträttats. Saxum gör i dag några av USA:s mest eftertraktade röda viner med GSM-druvor som bas. Det mesta säljs till exklusiva restauranger men en liten rännil letar sig till olika butiker. Tack vare svenske importören Divine finns det ibland möjlighet att köpa Saxum i Sverige. 


Flera röda men endast ett vitt

Som sagt så är lejonparten av Saxums viner röda. Men i portföljen finns det också plats för en vit blend med druvor från James Berry-vingården. 2020 bestod blandningen av 58 % Grenache blanc, 29% Rousanne, 15% Chenin blanc och 3% Chardonnay. Vinet låg 20 månader på mestadels ny fransk ek men ett fat på 600 liter var begagnat. Justin Smith är ganska stolt över att fatet tidigare använts av Domaine Didier Dagueneau i Pouilly-Fumé. Vinet låg på jästfällningen i 20 månader.

Allt detta sammantaget och den stora hypen kring Justin Smiths viner gör att flaskorna kostar en hel del. För 2020 Saxum White James Berry Vineyard fick man hosta upp 1999 kr när vinet fanns tillgängligt våren 2023. 

Att det är ett fantastiskt vin råder det inga som helst tvivel om. Men när det handlar om måltidsdryck för tvåtusen pistoler per flaska, går det så klart aldrig att säga att smaken är så pass bra att det rättfärdigar priset. Det handlar om helt andra saker. Som att vilja prova! 



Vinets doft innehåller röda äpplen. Både färska och torkade. Vi hittar också hjortron, marmeladkulor, brioche och honung. 2020 var det ovanligt många skogsbränder i Kalifornien och vissa säger att det märks i flera viner. Men varken Jen eller jag hittar några sådana tecken i vinet från Saxum.

I smaken finns marsipan tillsammans med citrus, mango och något exotiskt fruktigt vi tycker liknar rambutan. De röda äpplena återkommer men nu handlar det mest om färska. Vinets höga alkoholhalt på 15,8% märks inte alls. Ett väldigt, väldigt bra vin som smakar alldeles utmärkt och som funkar fint till dagens mat. Kan förmodligen tjäna lite på att vila några år till.

Jag tycker det är kul att välja till synes enkla rätter till "fina" viner. Därför känns det helt på sin plats att svänga ihop en korv Stroganoff med potatismos till 2020 Saxum James Berry Vineyard White. Moset gjorde vi med brynt smör och korven var en riktigt god Salukorv från Korvhantverk. Korven har 88% kötthalt och innehåller inte nitrit. Eftersom Falukorv måste innehålla det har Korvhantverks variant tappat det inledande f:et.

Korv Stroganoff med smetana, saltgurka och 
potatispuré på brynt smör.

lördag, april 13, 2024

2021 Substance Sauvignon Blanc

Fisksoppa med tomat och saffran är det bestämt. Då lossar vi skruvkapsylen på en Sauvignon Blanc från Charles Smith's Substance i Washington State. Druvorna till vinet kommer från fyra vingårdar i Columbia Valley. Vinet har legat 8 månader på jästfällningen. 90% i rostfria fat och 10% i neutrala franska fat.

Substance Sauvignon Blanc finns bland Sb:s ordervaror och kostar 189 kr. Det har en ganska typisk Sauvignon Blanc-doft men det som sticker ut är en tydligt ton av grapefrukt och vingummi. Grape återkommer i den friska smaken som också innehåller citron och grönt äpple. Ett mycket trevligt friskt vin med avrundad syra.
 

Fisksoppa med tomat och saffran.


lördag, april 06, 2024

2014 Ojai Syrah Duvarita Vineyard


2014 Ojai Syrah Duvarita Vineyard

Vingården Duvarita är sval. Så sval att det ofta är problem att få druvorna att mogna. Men i händerna på Adam Tolmach och The Ojai Vineyard kan resultatet bli ganska enastående. Precis så är fallet med årgång 2014 och nu, tio år efter skörd, är detta ett alldeles fantastiskt vin. Den bästa Syrah vi druckit på länge! Det gjordes 191 lådor av detta vin 2014.

Doften är ganska komplex med lufttorkad skinka, färskt kött, blod och järn. Men även frukt i form av björnbär och moreller. Smaken är ganska kryddig. Här finns körsbär och blåbär tillsammans med mjölkchoklad och lakrits. Tanninerna är fina och mjuka. En fröjd att dricka!

Vi serverar vinet till cavatelli och en ragu på lamm med ärtor och mynta. Vinvänlig mat och det sitter som en sportmössa till ett av de allra bästa viner jag provat från mästaren Adam Tolmach.  


Lammragu med ärtor och mynta.

lördag, mars 30, 2024

2020 Bogle Vineyards Old Vine Zinfandel


2020 Bogle Vineyards Old Vine Zinfandel


Eftersom det inte finns några bestämmelser som reglerar vad som får betecknas som gamla rankor, är det fritt fram för alla producenter att sätta "Old Vine" på sina etiketter. När det gäller Zinfandel från Bogle Vineyards handlar det rankor som är mellan 60 och 80 år gamla. Bakom Bogle står syskonen Warren, Jody och Ryan Bogle. Firman ligger i Clarksburg, strax utanför Sacramento. 

Familjen Bogle har sysslat med lantbruk sedan 1800-talet men det var först 1968 som  de första rankorna planterades. Då är del enkelt att räkna ut att druvorna till familjens Old Vine Zinfandel inte kommer från de egna vingårdarna. De köps in från kontrakterade odlare i Lodi och Amador County.

När vi sniffar på vinet hittar vi björnbär, vinbär, fat och lite mynta. I munnen dominerar blåbär med blandade mörka bär, svartpeppar och choklad. Sötman finns närvarande men aldrig på en störande nivå.

Vi dricker 2020 Bogle Vineyards Old Vine Zinfandel till en chili vi gör på högrev och serverar med ris, majs, creme fraiche och några tortillachips. Sitter som handen i handsken och det är precis till denna typ av mat med aningen hetta som vinet kommer helt till sin rätt. Jättegott!

2020 Bogle Vineyards Old Vine Zinfandel finns inte längre på Sb. Dock kom nyligen årgång 2021 som jag naturligtvis inhandlat men inte provat än. Det vinet ligger på 189 kr och det är bara att köpa. I skrivande stund finns vinet i 157 butiker runt om i landet och bättre Zinfandel för under tvåhundringen går inte att hitta. Se bara till att anpassa maten efter den aningen förhöjda sötman. 


Chili på högrev med ris och majs.

lördag, mars 23, 2024

2020 Tyler Santa Barbara Chardonnay

2020 Tyler Santa Barbara Chardonnay

Justin Tyler Willett startade Tyler så sent som 2005. Justin var då 24. Det började snabbt gå bra och 2015 köpte Justin och hand fru Amanda, Mae Estate i Santa Rita Hills. Där har man planterat Chardonnay, Pinot Noir och Syrah på lite mer än 11 hektar. Första skörden av de egna druvorna gjordes 2019. Men druvorna i vårt vin kommer inte från Mae Estate. Dessa har blivit vin under egen etikett.

2020 Tyler Santa Barbara Chardonnay har en frisk och något brödig doft med citrus, ACO-citronkola, äpple och päron. Här finns också vanilj och stenfrukt. Även i smaken hittar vi vanilj, citron och päron. Detta kompletteras med mango och en del nypoppade popcorn. 

Till vinet bestämde vi oss för att laga pizzaiola, en italiensk-amerikansk rätt som många säkert har hört talas om via diverse TV-serier. Det är helt enkelt en utbankad biff med en enkel tomatsås. Vår variant serverade vi med fusilli och riven parmesan. Funkade fint men ett rött vin med hög syra hade nog varit en ännu bättre matchning till den goda maten.


Steak pizzaiola med fusilli.

lördag, mars 16, 2024

2019 Kistler Chardonnay Sonoma Mountain

 

2019 Kistler Chardonnay Sonoma Mountain

I New England på den amerikanska östkusten och framför allt i Maine, har mac and cheese med hummer växt fram som en riktig favorit. Jag tyckte det lät helt underbart att kombinera de krämiga makaronerna med söt hummer och kände att det var helt nödvändigt att testa. Några humrar inköptes och vi valde självklart amerikanska skaldjur. Inte för att de är bäst utan för att vara trogna originalet. Behöver jag säga att det blev jättegott!

Vi ville kombinera maten med en fet amerikansk Chardonnay och av det som fanns att tillgå och som bäst verkade stämma in på denna smakprofil var 2019 Kistler Sonoma Mountain. Kistler Vineyards grundades 1978 av Steve Kistler och anses i dag som en av de främsta producenterna av Chardonnayvin i Kalifornien. Steve Kistler har numera sålt sina andelar i företaget för att fokusera på sitt nya projekt Occidental.

Katten Errol tyckte att de röda skaldjuren var ytterst fascinerande.

Det aktuella vinet inhandlades i maj 2022 och kostade 895 kr.Mycket pengar men ska man dricka chardonnay till mac and cheese är priset av underordnad betydelse.

I doften hittar vi toffee, hasselnötter, citrus och gult äpple. I smaken handlar det om päron, gult äpple och citrus tillsammans med hasselnöt, smörkola och aningen popcorn. Hur gott som helst och det funkar fantastiskt bra till hummern och makaronerna.


Mac and cheese med hummer

3-4 pers

3 humrar, kokta och rensade
500 g makaroner
salt
25 g + 2 msk smör
1/2 dl vetemjöl
1 tsk lökpulver
1/2 tsk senapspulver
1/2 tsk Old Bay kryddblandning
1/2 tsk svartpeppar
5 dl mjölk
1/2 dl grädde
3 dl riven cheddar
1 riven mozzarella 
1 dl + 2 msk parmesan riven
1 dl panko
hackad persilja

Värm ugnen till 200 grader. Smörj en stor ugnsfast form. Blanda 2 msk parmesan och panko. Skär hummerköttet i mindre bitar. Ställ åt sidan.

Koka makaroner i saltat vatten 1 minut kortare än anvisningarna. Häll av vattnet och ställ åt sidan. Smält smöret i kastrull och vispa i mjölet. Stek i ett par minuter. Häll i all mjölk och vispa kraftigt direkt och tills det kokar upp. Tillsätt grädden och koka upp igen. Sjud i ett par minuter. Ta bort från värmen och tillsätt osten. Rör tills allt smält. Blanda i makaronerna och hälften av hummer köttet. Häll allt i den ugnsfasta formen och lägg resterande hummerkött ovanpå. Strö över panko och parmesan. Klicka på smöret i mindre bitar. Gratinera i ugn 20-25 min. Stö över hackad persilja. 

Vi har på ett ungefär följt ett recept från Spend with Pennies.

Mac and cheese med hummer.

lördag, mars 09, 2024

2021 Angeline Winery Pinot Noir Reserve

2021 Angeline Winery Pinot Noir Reserve

Courtney Benham är mannen bakom bland annat Angeline Vineyards & Vinery. Courtney kommer från en jordbrukarfamilj och det var på pappans firma han lärde sig grunderna innan han startade eget. Numera driver Courtney Benham tre etiketter. Förutom Angeline även Martin Ray och Synthesis. Av dessa står Angeline för de enklaste vinerna. Flaskorna från Martin Ray kan kosta ända upp till tusenlappen.

I doften hittar vi läder, röda och svarta vinbär, körsbär och tobak. I munnen är vinet mjukt och runt. Syran är relativt hög. Vinbären återkommer i smaken och de är fortfarande både röda och svarta. Här finns också en del choklad. Eftersmaken är ganska kort.

Jag köpte vinet i november 2023 och det kostade 239 kr. Alla flaskor är slutsålda men nyligen släpptes den aningen enklare 2022 Angeline Winery Pinot Noir California (vit etikett) som kostar 179 kr. Jag har inte hunnit smaka detta vin än. Båda är gjorda med druvor från flera olika vingårdar. I det dyrare vinet är frukten från Medocino, Russian River Valley och Carneros. I vinet med vit etikett  kommer druvorna både från ett betydligt större område i Central Coast och North Coast.

Vi serverar Angelie Pinot Noir Mendocino till Mezze Maniche och en kycklinggryta som den australiensiske kocken Jack Ovens kallar för toscansk och som bland annat innehåller soltorkade tomater och spenat i en gräddig sås. Det smakar förträffligt, oavsett om någon har lagat detta i Toscana eller inte. Jag använder sällan kycklingbröstfilé men om man är försiktig så att det inte blir torrt funkar brösten fint i denna enkla rätt.


Jack Ovens toskanska kyckling

2 pers

2 kycklingbröstfiléer
1 msk olivolja
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1/2 tsk paprikapulver

Toscansk sås
1 msk smör
1 gul lök, hackad
6 vitlöksklyftor, hackade
1 msk tomatpuré
100 g soltorkade tomater, grovhackade
1 tsk oregano
1/2 tsk paprikapulver
1 dl vitt vin
3 dl kycklingbuljong
4 dl vispgrädde
172 dl riven parmesan
150 g babyspenat
basilika

Skör filéerna så de blir fyra tunna. Krydda filéerna. Häll på olja.  Lägg i skål och ställ åt sidan under tiden såsen kokas ihop. Stek dem sedan hastigt och låt gå klara i den varma såsen.

Stek lök i smör. Tillsätt vitlök och låt den gå med på slutet. Rosta tomatpurén. Lägg i soltorkad tomat, oregano och paprikapulver. Häll på vin och låt det ånga av. Tillsätt buljong och grädde. Koka ihop 5-10 min. Tillsätt parmesan och spenat. Krydda med färsk basilika, salt och peppar.

Servera med nykokt pasta.

Mezze Maniche och kycklinggryta med soltorkade tomater,
spenat och basilika.

lördag, mars 02, 2024

2022 Pike Road Wines Pinot Gris

 
2022 Pike Road Wines Pinot Gris

Denna Pinot Gris från Pike Road i Willamette Valley släpptes på Sb i början av november och vi har redan hunnit återkomma till den ett par gånger. Första gången drack vi det fruktiga vinet till en härlig tonfiskpasta. Recept finns nedan.

Förutom egna druvor hämtar Pike Road frukt från 20 familjejordbruk i den norra delen av Villalmette Valley som man har långa avtal med. 

Viktigt att tänka på att betoning ska ligga på a:et i Villamette. Området brukar kallas för "Oregon Wine County" och här finns över 700 vinerier.

Willamette Valley i Oregon, USA. I det som brukar kallas för "Oregon
Wine County" finns över 700 vierier.

Vinet är härligt fräscht men utan rakbladsvass syra. Gult äpple dominerar både i doft och smak. Här finns också päron, stenfrukt och en behaglig kryddighet. Ett trevligt vin som både Jen och jag uppskattar och som fungerar fint till maten. Vinet kostade 189 kr men har sedan dess gått upp med ett par kronor.

Vi drack vinet till Genovese al tonno från boken "Una Bella Spaghettata" av Niko Amandonico. En supersmaskig rätt med penne, massor av långkokt lök och färsk tonfisk. Recept nedan. Boken finns inte längre att köpa hos bokhandlare men är väl värd att leta upp på på antikvariat.


Genovese al tonno

4 pers

600 g penne rigate
7-8 gula lökar
2 selleristälkar
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1,5 dl vitt torrt vin
4 skivor färsk tonfisk, ca 400 g
färsk basilika
salt och svartpeppar

Hacka lök, morot, selleri och vitlök. Värm upp olivolja (spara lite) i en trakörpanna. Tillsätt allt det hackade och vin. Koka på svag värme i 2-3 timmar. Tillsätt mer vin vid behov. 
Koka pastan. Stek tonfisken hastigt på båda sidor i olivolja. Flytta till pannan med grönsaker. Koka i 5-10 min så tonfisken går sönder. Häll ner den avrunna pasta i såsen tillsammans med basilika salt och peppar. Rör runt i någon minut.


Genovese al tonno.

lördag, februari 24, 2024

2016 Jonata Winery Todos

 
2016 Jonata Winery Todos

Jag har endast druckit vin från Jonata vid ett fåtal tillfällen. Men det har varit trevliga upplevelser och jag hade väntat mig mer från Todos. Ett vin som är precis vad det heter. Druvblandningen bestod 2016 av 50% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon, 11% Petite Sirah, 6% Petit Verdot, 5% Sangiovese, 2% Merlot, 2% Cabernet Franc, 1% Viognier, 1% Sauvignon Blanc och 1% Semillion. Det är alla sorter som Jonata odlar. Todos alltså!

Sammanlagt gjordes strax under 2500 lådor och vinet fick fin kritik. Tyvärr kan jag inte instämma i denna. Eller var det min flaska? Jag tyckte inte vinet var speciellt roligt och definitivt inte i närheten av att vara värt de 599 kr jag betalade i juni 2021. Men något uppenbart fel hittar varken jag eller Jen.

Just nu finns det ett vin från Jonata att handla via Sb. Det är 2009 La Sangre de Jonata som är gjort på 98% syrah, 2% viognier. Jag drack vinet för några år sedan och då smakade det helt fantastiskt. Tryffelsvinet importerar och priset ligger på 1701kr.

Vi käkade ostburgare till Todos. Lika gott som det är med
ostburgare är det svårt att få till en bild som ser något mer
än hopplös ut. Åtminstone för en amatörfotograf som mig...

lördag, februari 10, 2024

2006 Bimbadgen Family Selection Jolly Jake Shiraz


2006 Bimbadgen Family Selection Jolly Jake Shiraz

Hunter Valley ligger ungefär 30 mil norr om Sydney. Området är kanske mest kända för sina vita viner på Semillion men man gör också fantastisk Shiraz som är lite mer åt det eleganta hållet jämfört med kraftpaketen från Barossa. 

Bimbadgen är en del av Mulpha Australia. Om jag förstått det hela rätt är Mulpha ett investmentbolag med stora intressen inom bl a hotellsektorn. Den övervägande delen av Bimbadgens produktion säljs därför på restauranger och hotell med koppling till Mulpha.

Vinet vi druckit handlade vår gode vän Ali på plats för ganska många år sedan. Ali bor för tillfället utomlands men kom hem till Sverige för att fira jul och nyår. Han hade då inte tillgång till sin vinkällare men lyckades få fram en Shiraz som vi bestämde att vi skulle dricka till nyåraftonens ryggbiff. 

Jag är glad att Ali fick fram just detta vin. Det var en alldeles underbar Hunter Valley-shiraz som bara har mått bra av att en längre vilostund. I doften hittade vi blåbär, körsbär, läder och våt, salt sten. I munnen är det mjukt och halvfylligt med smak av plommon och körsbär. Den salta minerliga tonen finns även här.

Vi drack Bimbadgen till utmärk fin ryggbiff, potatisgatäng och bea. Funkade utmärkt!

Ryggbiff som vi käkade med potatisgratäng,
sallad och bearnaisesås.

lördag, januari 13, 2024

2019 Rabble Wine Company Zinfandel Paso Robles


2019 Rabble Wine Company Zinfandel Paso Robles 

2010 startade Rob Murray Rabble Wine Company. 2021 såldes firman till snabbväxande O’Neill Vintners & Distillers som i dag är det sjunde största vineriet i Kalifornien. Rabble gör flera olika viner och i oktober släppte svenske importören Lively Wines Sweden AB ett par viner bland SB:s ordervaror. Bland annat den Zinfandel vi provat. Samtidigt kom det också en Cabernet Sauvignon. Båda kostade 249 kr och är enligt hemsidan slutsålda.


Vi drack 2019 Rabble Zinfandel till Ragù Bolognese och behövde kyla vinet lite extra innan middagen. Sötman upplevdes initialt som aningen för hög. Tyvärr hittar jag ingen info om årgång 2019 men 2021 har legat 10 månader på en blandning av franska och amerikanska ekfat där 25% var nya. Jag misstänker att ungefär detsamma gäller för den årgång vi provat. I doften hittar vi björnbär, plommon, svartpeppar och en grön ton. Dessutom lite mentol. I våra smaknoteringar har vi plitat ner svarta vinbär, björnbär, blåbär och svartpeppar. Smaken är relativt söt och som jag skrev tidigare behövde vi kyla vinet för att det skulle fungera perfekt till ragun. Rätter med mer hetta alternativt sötma hade varit ett ännu bättre val än pasta och köttsås. Rable själva rekommenderar vinet till "pulled pork sandwiches, smoked brisket and, best of all, Chinese takeout". 


Jag gör Ragù Bolognese med utgångspunkt i Kenji López-Alts enkla variant av rätten. Att jag kallar den enkel beror på att Kenji också har ett betydligt mer avancerat alternativ. 

Trots "enkelheten" funkar receptet utmärkt och blir jättegott! Men det blir så lätt lite freestylande i matlagningen och därför lägger jag inte upp något recept på bloggen. Istället länkar jag till YouTube ovan.



Vi valde att servera köttsåsen med toglioni. Dagen innan svängde vi förbi Melanders på Åsögatan i huvudstaden för att handla deras fantastiska gravade lax. I butiken fanns det pasta av ett fabrikat varken Jen eller jag provat förut. En sådan chans kan vi så klart inte missa och ett paket inhandlades. 

Det visade sig vara ett bra beslut! Jättefin, tuggig pasta. Tyvärr kan jag inte länka till producenten då min snabba eftersökning inte ledde någonstans. Men har ni vägarna förbi Melandes är rådet att handla ett paket och testa själv!

Ragù bolognese med taglioni och parmesan.