torsdag, juli 26, 2012
2010 Cline Cellars Mourvèdre Ancient Vines
Druvorna till detta vin från storfirman Cline kommer till största delen från stockar som är en bit över 100 år gamla och som producerar mellan två och tre ton druvor per hektar. Vinet har legat 8 månader på 25% ny mörkrostad amerikansk ek. Vinet finns i beställningssortimentet på Sb och kostar 135 kr.
Det är ett fantastiskt bra pris för ett riktigt bra vin som fungerar utmärkt till vår stekta hare med gräddsås och klassiska tillbehör. Inte någon sommarmat direkt men galet gott!
Mourvédrevinet som doftar björnbär och körsbär har också en ton av eukalyptus och här finns ytterligare örter som jag dock inte kan precisera närmare.
Smaken är frisk med vinbär och körsbär och initialt inverkar den höga alkoholhalten (14,5%) negativt men med lite luftning blåser problemet bort nästan helt.
Förmodligen hade detta vin tjänat en hel del på att få ligga några år och jag kommer beställa några flaskor till som om jag kan hålla mig, inte ska öppnas förrän 1015.
lördag, juli 21, 2012
2010 Cline Cellars Cashmere
2010 Cashmere från Cline är gjort på 39% Grenache, 38% Syrah och 23% Mourvèdre. Vinet har legat på franska ekfat (25% nya) i nio månader. Årgång 2010 lanserades på Sb i april för 99 kr och det finns fortfarande flaskor kvar runt om i landet.
Cline Cashmere är inte något stort vin men fruktigt, smakrikt, mjukt och lättgillat. Vinet doftar av röda solmogna bär, främst körsbär och vinbär men en aning bakpulver anas också.
Smaken är packad med mogna körsbär och björnbär men örter och bakkryddor finns också med på ett hörn.
Vi dricker Cashmere efter en lat semesterdag på Råå till grillat fläskkött och för hundra spänn är det ett bra grillvin. Nuff said!
Kväll i Råå hamn och grillen är tänd! |
tisdag, juli 17, 2012
2010 Pierre Sparr Pinot Gris Reserve
I lördags lagade vi asiatiskt inspirerade druvsticks, sauterad paksoi och snabbpicklad rödlök till detta valde vi en gammal trotjänare på Sb från Pierre Sparr i Alsace. Sparr förfogar över 15 ha egna vinodlingar men har kontrakt på frukt från ytterligare ca 130 ha.
Firmans Pinot Gris från 2010 har en brödig doft. Här finns aprikos, persika och grapefrukt tillsammans med mineral.
I munnen är vinet svagt spritsigt. Syran är moderat och restsötman är ganska hög. Sb kategoriserar det som torrt men jag skulle nog vilja säga att det smakar halvtorrt. Sockerhalten ligger på 13gram/liter. Vi hittar apelsin, citron och melon och även i smaken är det gott om mineral.
2010 Pierre Sparr Pinot Gris Reserve som kostar 129 kr är inte något stort vin men helt OK och det fungerar utmärkt till dagens mat.
I morgon bär det iväg mot Skåne där det förhoppningsvis blir en hel del grillande. På vinfronten har jag bland annat tänkt mig att prova igenom de viner som Cline har i sortimentet i Sverige.
Asiastiskt inspirerade drumsticks med sauterad paksoi och picklad rödlök. |
söndag, juli 15, 2012
2009 Bodegas Angel Rodriguez Verdejo Martínsancho
Nyss hemkomna från en kortare resa till Bryssel och Paris bestämmer vi oss för att laga en enkel pastarätt och tar en sväng förbi Nacka Forum för att handla något att dricka till. På Sb finns det för närvarande 3 viner som gjorts av druvan Verdejo, utan att ha blandats med någon annan druva. Vi slår till med Martínsancho från Bodegas Angel Rodriges som kostar 100 kr och är den i särklass dyraste!
Druvan Verdejo var nära att försvinna i början av 1970-talet men rankorna i vingården Martínsancho revs aldrig upp för att omplanteras med mer lönande sorter. Detta beslut har gett Angel Rodriges hjältestatus i regionen Rueda och han har också blivit uppmärksammad nationellt för sitt arbete. I dag gör Bodegas Angel Rodriges strax under 4000 lådor Verdejo Martínsancho per år.
Vi dricker vinet till fidelinipasta med pesto gjord på bland annat grillad röd paprika och pecorino. Det fungerar jättebra med det friska men samtidigt mjuka vinet.
Martínsancho doftar friskt och blommigt. Initialt handlar det mest päron men också krusbär och citrus, framför allt grapefrukt. Efterhand tonas pärondoften ner till förmån för gräs och persika.
Också i smaken återfinns päron men vi hittar också grönt äpple, melon, citruszest och örter. Munkänslan är krämig och aningen fet. En mycket intressant bekantskap!
Måste också passa på att nämna den fantastiska restaurangen Chez L'Ami Jean på 27 Rue Malar i Paris 7:e arr som vi besökte i onsdags och där vi åt lilla menyn "Le Petit Voyageur" som består av soppa, två förrätter, två huvudrätter och två desserter. Trots konkurrens, bland annat från omtalade Le Chateaubriand var det inte någon tvekan om att detta var vår resas kulinariska höjdpunkt. Fantastisk god och vällagad mat, utmärkt service och ett skådespel att se och lyssna på Stephane Jego som ropar ut order från köket.
Pesto med paprika och pecorino
2 pers
2 röda paprikor
1 kruka basilika, finhackad
1 msk pinjenötter, rostade
1/2 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 dl riven pecorino
ca 1 dl olivolja
salt
svartpeppar
Sätt ugnen på grill, högsta värme. Rosta paprikorna runtom tills de blir helt svarta. Lägg dem i burk eller påse ca 10 min och skaka sedan bort allt det svarta skalet. Ta bort kärnor och finhacka paprikorna. Tillsätt vitlök, basilika, pinjenötter och pecorino. Blanda i olivolja till en rinnig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Fidelini med paprikapesto, pecorino och tomat. |
måndag, juli 02, 2012
2010 Trinity Hill Viognier Gimblett Gravels
Lite förenklat börjar historien om Trinity Hill på restaurangen Bleeding Heart i London 1987. Där och då bestämmer sig restaurangägarna Robert och Robyn Wilson tillsammans med John Hancock att börja odla druvor i Hawkes Bay på Nya Zeelands nordö.
I dag gör man vin på en mängd olika druvor, inte bara de som anses klassiska för Nya Zeeland. Gimblett Gravels-serien som tillhör firmans mellanprissegment finns representerade i fyra varianter på Sb som alla kostar 199 kr.
Vi väljer firmans Viognier som vi tror ska fungera med en lite knasig men mycket god rätt som bland annat består av torskfilé, musslor, chorizo och saffransmajonnäs. Originalreceptet kommer från restaurang Hugo's i Portland, Maine.
Vinet är mycket fruktigt både i doft och smak. I doften handlar det om galiamelon och päron och en hel skål med olika tropiska frukter tillsammans med vanilj och ek.
Den blommiga smaken är fräsch trots en ganska låg syra. Här finns ananas och melon tillsammans med lite mineral och fat. Viognier när den är som bäst!
Torskfilé med musslor och chorizo
2 pers
300-400 g torskfilé
salt
1/2 kg blåmusslor, skrubbade
1 msk olja
1 schallotenlök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 färsk chorizo med skinnet borttaget, hackade
2 dl torrt vitt vin
en nypa saffran
en nypa chiliflakes
några timjanstjälkar
några msk hackad bladpersilja
1 tomat, urkärnad och skruren i tärningar
1 inlagd grillad paprika, skuren i tärningar
Värm ugnen till 150 grader. Salta torsken, dela den i två delar och lägg i ugnsfast form. Slå på 1/2 dl vin och sätt in formen i ugnen. Torsken är klar när lamellerna lätt separeras från varandra. Hetta under tiden upp oljan i en stor kastrull. Tillsätt schalottenlök och fräs någon minut. Tillsätt sedan vitlök och fräs vidare ca 30 sek. Lägg i saffran, chili flakes, timjan och musslor och sedan ca 1,5 dl vin. Koka upp och sjud i 5 minuter. Ta bort musslorna och tillsätt chorizo, tomat, paprika och persilja och sjud några minuter. Ta bort musslor från skalen. Lägg tillbaka musslorna och hetta upp dem.
Servera torsken och musslorna med t ex risnudlar och toppa med en syrlig (lime) saffransmajonnäs.
Torskfilé med saffransmusslor och chorizo på breda risnudlar. |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)