Anpassad sökning

lördag, augusti 31, 2013

2008 Charles Smith Wines Royal City Syrah

2008 Charles Smith Wines Royal City Syrah

Att påstå att mitt förhållande till blodpudding varit kluvet är en rejäl underdrift. Ett barndomstrauma när jag var sju gjorde att jag höll mig borta från maträtten ända tills jag 2011 hamnade på en winemakers dinner med Charles Smith19 Glas i Gamla Stan. Där bjöds vi bland annat på rökt blodkorv och jag tyckte det smakade fantastiskt! Det är över 35 år emellan dessa båda händelser!

Det som hände när jag gick i första klass var att det skulle serveras blodpudding eller blodkorv (eftersom det hände i Skåne var det nog snarare det senare) och min klasskamrat Per lovade att blodkorv var bland det godaste som fanns. Jag hade ingen aning eftersom rätten inte serverades i mitt hem och det var således premiär för mig. Eftersom Per lovade att blodkorv var fanatiskt, lassade jag upp massor men redan efter första tuggan insåg jag mitt misstag. Det var ävskyvärt!

På Råå Södra Skola var det 1976 fortfarande obligatoriskt att att äta upp det som låg på tallriken. Jag minns att den stränga vaktmästaren övervakade att jag stoppade i mig varenda smula av den äckliga blodkorven. Speciellt mycket rast blev det inte den dagen eftersom det tog sin lilla tid... Efter detta undvek jag alltså blodkorv och blodpudding men jag förlät trots allt Per och vi är fortfarande vänner.

Eftersom jag blev serverad vin från Charles Smith till den rökta blodkorven på 19 Glas som fullständigt förändrade min syn på denna maträtt, kändes det helt rätt att korka upp exklusiva 2008 Royal City Syrah till blodpuddingen som vi köpt hos vår granne Hammarby Sjöstads Kött och Deli.

Det gjordes endast 600 lådor av 2008 Royal City Syrah och 240 flaskor släpptes på Sb i december 2011. Vinet är självklart slut sedan länge, även om det kostade respektingivande 820 kr. Svensk importör av Charles Smiths viner är Handpicked.


Även om vi räknade med att Roual City skulle fungera till blodpuddingen som vi serverar med Puy-linser, stekta äppleskivor, bacon och ciderreduktion, fungerar det ännu bättre än vad vi hoppats på. Framför allt är det vinets toner av nejlika och skånsk pepparkaka som gifter sig med kryddningen av blodpuddingen som smakar helt annorlunda och vansinnigt mycket bättre än vad jag minns från första klass.

Förutom nejlika och skånsk pepparkaka är det bär som dominerar i vinets doft. Här finns både björnbär, körsbär, blåbär och hallon men också tobak, peppar och kanel. De 27 månader som Royal City legat på franska ekfat (25% nya) har satt spår i form av bacon, fudge och vanilj.

Smaken är bärig, tät, aningen skitig och ganska underbar men även om jag är svag för ung Syrah, tror jag att vinet hade blivit ännu bättre om det fått ligga i några år till. Här finns toner av mörk choklad, Coca-Cola och pepparkaksdeg. Syran är hyfsat hög och tankarna går lite åt tranbärsjuice-hållet. Tanninerna är mjuka, talrika och fantastiskt silkiga. Gott skit som förmodligen är ännu bättre om fem år!

Blodpudding med Puy-linser, stekta äppleskivor,
bacon och ciderreduktion.

söndag, augusti 18, 2013

2010 Michael-David Vineyards Cabernet Franc Inkblot


Jag gillar Michael-David Vineyards från Lodi men oftast blir jag inte knockad av hur bra deras viner är. Det är kanske snarare inställningen jag är svag för. Familjeföretaget Michael-David där nu den sjätte generationen blivit delaktig i företaget, gör ungefär 5 000 000 flaskor vin per år. 80% av dessa utgörs av 7 Deadly Zins, en billig Zinfandel som det bland annat säljs en hel del av i Sverige. Eftersom ekonomin därmed är i hamn gör firman också en del vin där det knappast är några tunga ekonomiska överväganden som ligger bakom.

Inkblot-serien är just ett exempel på detta. I serien gör Michael-David tre viner: Tannat, Petit Verdot och Cabernet Franc. Den sistnämnda som vi har provat, gjordes det 2500 lådor av i årgång 2010. Druvorna kommer från en vingård på 3,6 ha i västra Lodi och rankorna är 25 år gamla. Förutom Cabernet Franc har också små mängder Cabernet Sauvignon och Petite Sirah blandats i. Inkblot-vinerna såldes tidigare endast till medlemmar i Michael-Davids vinklubb och i firmans "tasting-room" men från och med årgång 2009 gjordes vinerna tillgängliga för en större publik.


Inkblot Cabernet Franc är precis som namnet antyder ett mycket, mycket mörkt vin. Doften domineras av svarta vinbär, blåbär och jordgubbar men här finns också viol, rått kött och trä. Tyvärr luktar vinet också av de 15,2 procenten alkohol.

I munnen är vinet mycket mjukt. Smaken handlar till stor del om blåbärssoppa och rökelse med patchouli. I rättvisans namn ska jag tillägga att här också finns viol, hallon, vinbär och fat. Vinet har legat 17 månader på fransk ek. Tyvärr stör alkoholhalten en del.

En rolig upplevelse men Inkblot Cabernet Franc får knappast godkänt. 344 kr kostar spektaklet som finns i beställningssortimentet. Jag inledde med att säga att jag gillar Michael-David men att jag sällan blir knockad av deras viner. Inkblot har inte gjort någonting för att förändra detta. 


Vi drack Inkblot till pizza med grillad aubergine och prosciutto.

söndag, augusti 11, 2013

2009 George Wine Company Pinot Noir Ceremonial Vineyard Vintage VII


Pinot Noir-middagen vars första viner du kan läsa om i föregående post, fortsatte med en risotto med trattkantareller och lättrökt prosciutto. Till detta drack vi ett elegant vin från den pyttelilla firman George Wine Company i Healdburg, Kalifornien. Firman ägs och drivs av George Levkoff som gör allt arbete själv, vilket inte minst märks på den något annorlunda etikettsdesignen. Då är George betydligt bättre på att göra vin.

Vinet som det endast gjordes 2499 flaskor av, har en bärig doft med hallon och vinbär. Här finns en rökig ton men också örter, kanel och ingefära.  I smaken hittar vi björnbär och jordgubbar tillsammans med en aning mynta, andra örter, liten syrlighet och aningen sötma. Mycket bra och hatten av för George Levkoff!

Ett härligt, elegant vin och George Vintage VII Ceremonial Vineyard finns i beställningssortimentet. Kalifornienexperterna Vinopia importerar och det kostar 759 kr. Vinet fungerar utmärkt i dag efter vi gett det rejält med luft. Den som har tid att vänta innan korken ryker är bara att gratulera!


Efter att vi mellanlandat i Oregon, Österrike och Kalifornien var det så dags att vända hem till Bourgogne. Vi gjorde det med 2006 Louis Jadot Pommard 1er Cru Grands Épenots som J & C bjöd på till utmärkta, örtfyllda kycklinglår, härlig sås och krämig potatisstomp.  Här fick vi ett aningen mer utvecklat vin med högre syra än vinerna från USA och det från Österrike. Jag blev något förvånad över den relativt höga sötman i det härligt fruktiga och kryddiga vinet från Bourgogne.



Middagen avslutades med lakritspannacotta och blåbär och nu hade vi slut på Pinot Noir. Istället hällde vi varsin skvätt 2011 Muscat från Innocent Bystander i glasen. Vinet som kommer från Victoria i Australien var en mycket trevlig överraskning som fungerade över förväntan till lakritsdesserten.

Tack till alla inblandade för fantastisk mat och härliga viner. Vi ses snart igen!

2011 Antica Terra Pinot Noir Rosé Erratica


Vi dricker inte speciellt ofta rosé och även om det står så på etiketten till Erratica från Antica Terra är det tveksamt om vi skulle kalla vinet för en rosé utan att veta det på förhand. Erratica som Maggie Harison kallar för Antica Terras mest okonventionella och experimentella vin, är snarare en lättare version av Pinot Noir än än rosé. Men gott är det!

Erratica tillverkas ungefär som om det vore ett vitt vin. Druvorna jäser med sina skal i ungefär en vecka. På den sjätte till åttonde dagen precis innan vinet blir ett rödvin, silas druvorna bort och saften hälls på ekfat där den får ligga kvar i ett år. Det har gett vinet doft av solmogna jordgubbar och hallon. Här finns också stenfrukt, melon och örter.

I smaken är det jordgubbar, hallon och persika som dominerar men också här återfinns en del örter, till exempel salvia.

Erratica är ett vin jag genast förälskar mig i. Det är alldeles vansinnigt bra och kan inte jämföras med andra roséviner, oavsett ursprung. Inte heller priset bör jämföras med andra roséviner. Erratica finns i beställningssortimentet och kostar 499 kr. Tydligen har Divine fortfarande flaskor kvar och jag vill köpa fler. Till skillnad mot konventionell rosé kan Erratica säkert tjäna på att ligga på rygg i något år.

Men vad handlar egentligen namnet Erratica om, kanske någon undrar? Antica Terra förklarar att namnet syftar på flyttblock som skiljer sig markant från allt annat som omger dem i naturen och att vinet Erratica på ett liknande sätt särskiljer sig från andra viner. Mer spännande än så var det alltså inte.

Erratica inleder en liten middag med temat Pinot Noir som hölls tillsammans med vänner i går. Vi drack Erratica till murkelpaté med cornichoner och rödlökscumberland. Det fungerade bra även om den sistnämnda vara aningen för söt för vinet.

Nästa rätt på programmet var kantareller på stekt levain med parmesanflarn. Till detta hällde M & M upp 2010 Loimer Terarassen och det var första gången jag drack Pinot Noir från Österrike, vilket gav mersmak. Ett fruktig och kryddigt vin och rött från Österrike vill jag gärna utforska mer i framtiden.



Kantareller på stekt levain med parmesanflarn.

söndag, augusti 04, 2013

2010 Ravenswood Old Vine Zinfandel Sonoma County

 2010 Ravenswood Old Vine Zinfandel Sonoma County

Jag har tidigare gillat Ravenswoods Sonoma County Zinfandel men 2010:an var en stor besvikelse. Så pass stor att halva flaskan fick gå direkt i vasken. Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 179 kr. Enligt Sb:s hemsida är det fortfarande årgång 2006 som gäller och därför har jag inte länkat till dem.  Bibendum som är svensk importör anger inte på sin hemsida vilken årgång av vinet som man beskriver men man visar bild på årgång 2001 och på Ravenswoods sida är det fortfarande 2009 som gäller. På andra sidor har jag dock hittat att druvblandningen i 2010:an är 765 Zinfandel, 23% Petite Sirah och 1% Carignan.

Vinets alholhalt ligger på 14,5% och integreringen av denna är totalt misslyckad. När vi doftar på vinet sticker det i näsan. Bortom detta hittar vi plommon, körsbär och vinbär tillsammans med vanilj och peppar.

Smaken är ganska tunn men här finns körsbär och vinbär tillsammans med fat, choklad och mint. Eftersmaken kort och även här störs vi av alkohol. Är det något fel eller ska det vara så här? Våra goda jalapeñocheeseburgare med en tunn skiva kokt skinka och friterade lökningar hade förtjänat bättre.


Jalapeñocheeseburgare med skinka och friterade lökringar.

lördag, augusti 03, 2013

2010 Buena Vista Zinfandel Sonoma



Sista kvällen på semestern i Skåne satsar vi på att grilla korv. Men det handlar om de knasigaste grillade korvar jag har stött på så följ med nu!

Receptet på Crosshatch Hot Dogs on Grilled Crossants hittade jag hos Food & Wine och receptmakare är tidningens Marcia Kiesel. Idén att använda en grillad, smörad croissant istället för korvbröd låter ganska vulgär men jag tyckte själv att det blev spektakulärt gott. Om de andra tyckte likadant eller om de bara åt för att vara artiga låter jag vara osagt men alla korvarna gick i alla fall åt och runt bordet fanns det gäster från 8-70 år.

Hunden Santos fick varken korv eller vin men ville ändå vara med på bild.
6-åringen drack läsk tror jag men vi aningen äldre provade en Zinfandel från Buena Vista Winery i Sonoma. Buena Vista Winery grundades så tidigt som 1857, vilket är rena stenåldern i Kaliforniens vinvärld. Firmans grundare Agoston Haraszthy de Mokesa som så småningom kom att kalla sig för Greven av Buena Vista, hade utvandrat från Ungern på 1840-talet och hamnade så småningom i det vilda Kalifornien (tänk på att det var först 1850 som Kalifornien blev en delstat i unionen) där han efter att ha varit sheriff i San Diego och guldhandlare i San Francisco, satsade på druvor och kvalitetsvin i Sonoma.

Greven dog 1869 i en flod i Nicaraguas djungler där han var för att arbeta med socker och rom. Därmed upphörde ganska snart vinframställningen i Buena Vista och återupptogs inte förrän efter andra världskriget. I dag ägs firman av Boisset Family Estates.

Buena Vistas Zinfandel årgång 2010 finns i beställningssortimentet på Sb och kostar 149 kronor men det går inte att beställa till Råå där vi semestrade. Av någon anledning finns det nämligen just nu i butiken. Den som befinner sig i närheten bör alltså skynda sig dit och handla!

Vinet som importeras av Gierts Vinimport är gjort av 100% Zinfandel som legat 14 månader på en blandning av fransk, amerikansk och ungerska ekfat där 10% var nya. Alkoholhalten är på 14,5%.

Jen och jag gillade 2010 Buena Vista Zinfandel Sonoma så pass att vi redan beställt några flaskor till, vilket får räcka i betygsväg. Vinet har en mullig, bärig doft med hallon, körsbär, björnbär och blåbär. Här finns också en dos ek, vanilj, peppar och lite tjära. I smaken dominerar plommon, björnbär och svarta vinbär men här finns också lite peppar och salmiak. Vinet har en liten sötma som vägs upp av aningen tanniner och en frisk syra.

I och med denna måltid och det härliga vinet var det dags att avsluta vår skånesemester för denna gång men vi kommer tillbaka! 

Hej då, Skåne!

Korv i grillade croissanter

8 st

8 grillkorvar av bra kvalité
4 msk ketchup
2 msk soya
1 msk olja
1/2 litet färskt vit- eller spetskålshuvud, finskuret
1/2 röd spansk pepparfrukt, skuren i tunna skivor
1 msk honung
1 msk mild ljus vinäger
8 croissanter
4 msk smör, rumstempererat
3 - 4 msk dijonsenap


Snitta grillkorvarna. Blanda ketchup med soya och olja och lägg korvarna i blandningen. Låt stå i minst 1 h i kyl. Vispa ihop honung och vinäger. Blanda kål och chilefrukten och häll över honung och vinäger. Blanda det mjuka smöret med senapen. Skär croissanterna på längden och bred på smörblandningen. Grilla croissanterna ca en halv minut med den smörade sidan mot gallret och därefter en kortare stund på andra sidan. Grilla korvarna. Lägg kål i bröden och korv ovanpå. Ät med senap och ketchup.

Originalrecept från Food & Wine.

Crosshatch Hot Dogs on Grilled Croissants

Till sist ännu en bild från Råå. Denna är från Styrmans-
gatan och det är Öresund man anar där i slutet.
1869 in an alligator-infested river in the jungles of Nicaragua - See more at: http://www.buenavistawinery.com/about-us/buena-vista-today#sthash.kt06XoMv.dpuf
1869 in an alligator-infested river in the jungles of Nicaragua - See more at: http://www.buenavistawinery.com/about-us/buena-vista-today#sthash.kt06XoMv.dpuf
1869 in an alligator-infested river in the jungles of Nicaragua - See more at: http://www.buenavistawinery.com/about-us/buena-vista-today#sthash.kt06XoMv.dpuf

torsdag, augusti 01, 2013

2011 Gardo & Morris Te Mana Chardonnay


I går var det en ovanlig semesterdag. Det grillades nämligen inte. Istället blev det ugnsstekt falukorv med en sötstark senapssås och till detta en Chardonnay från Hawke's Bay på östkusten av Nya Zeelands nordö.

Jag har tidigare provat några av Frida Gårdö Morris och Ben Morris viner men detta var första gången jag drack ett vin utan bubblor från den Svensk-Nya Zeeländska vinfirman. Gardo & Morris gör numera både egna viner och importerar från andra firmor i Tyskland, Frankrike, Sydafrika och Australien.


Vinet som legat 12 månader på små franska ekfat har en smörig doft med apelsin, citron, hasselnötter och Granny Smith-äpple. Också i smaken finns det smör tillsammans med citrus, champinjon och lite mineral. Fräsht och gott! På Sb kostar Te Mana Chardonnay 119 kr.

Vi dricker vinet till Ungsgrillad falukorv med en senapssås och stekt färskpotatis. Smakar utmärkt och fungerar fint till det friska, välgjorda Nya Zeeländska vinet.


Senapssås

2 msk smör
1 gul lök, hackad
1 1/2 dl vitt vin 2 msk kalvfond 
1
msk dijonsenap
1-2 msk grov senap  dl grädde 1 dl mjölk


Stek lök i smör utan att den tar färg, ca 5 min. Tillsätt vin och låt ungefär hälften ånga bort. Häll sedan i fond, senap, grädde och mjölk. Sjud i några minuter. 

Ungsstekt falukorv med senapssås, stekt färskpotatis, tomater från Kvistofta
och sallad från trädgården
.

En bild till från hamnen på Råå.