Anpassad sökning

lördag, april 30, 2011

2006 The Directors Cellars Cabernet Sauvignon Claremont


Kanske var jag alltför snål med luftningen. Ett par timmar räckte uppenbarligen inte alls för det här vinet från Coonavarra som enligt många är Australiens bästa cab-ditrikt.  I vilket fall som är vinet som bäst dag två.

Claremont Cabernet Sauvignon  är gjort på 85% Cabernet Sauvignon och 15% Merlot. Det har legat 8 månader på franska ekfat (30% nya, 70% begagnade). Vinet lanserades på Sb i april 2009 och det finns fortfarande spridda flaskor kvar. Kostar 159 kr.

Vinet doftar gummi, svarta vinbär, mint, choklad och fat. Svarta vinbär dominerar i smaken och det roligaste med Claremont just nu är att det är förslutet med skruvkapsyl. Lagra - enligt importören WSB kan vinet ligga i 15 år, eller lufta riktigt länge.

Red Scream... och Korkdragaren har också provat.

måndag, april 25, 2011

1998 Kloster Eberbach Rüdesheimer Berg Schloßberg Riesling Spätlese

1998 Kloster Eberbach Rüdesheimer Berg Schloßberg Riesling Spätlese

Åter hämtar vi inspiration i Minh Du Alnengs bok Äta ris när det gäller att hitta het mat som ska fungera till en Spätlese. Denna gång fastnar vi för en nudelsallad med kyckling och ingefärssås men vi använder sådant vi har hemma och avviker därmed ganska rejält från originalreceptet. Ingefärssåsen är däremot kopierad rakt av.

I början av mars drack vi årgång 89 av detta vin men 98:an tycker jag är bättre. Vinet doftar ännu mera bilverkstad och här finns gott om frukter som melon, mango, aprikos och persika. Dessutom citrus, honung och en stor bukett gula blommor.

Sötman är hög och vinet klarar rejält med chilehetta. Syran är rund och ganska blygsam men tillräcklig för att allt inte ska falla ihop till sockerlag. I smaken finns främst röda äpplen och honung.

Jag minns inte säkert vad vinet kostade men det var under 150 kronor vilket gör det till ett fantastiskt kap!



Vermicellisallad med kyckling och ingefärssås

2 pers

2 lårfiléer av kyckling
150 g risvermicelli
100 g böngroddar
100 g sockerärtor
2 schalottenlökar, strimlade
2 asiatiska chiles. utan kärnor, strimlade
1/2 lime, jos
4 spring onions, strimlade
1 knippe sweet basil, strimlad
1 knippe koriander, strimlad
isbergssallad, strimlad (en näve)

Koka kyckling i vatten ca 15-20 min. Låt svalna och strimla. Blanda med limejos. Stek schalottenlök och 1 chile i lite olja. Ställ åt sidan. Lägg böngroddar i kokande vatten 1 minut. Skölj i kallt vatten. Koka vermichelli enligt anvisningar på paketet. Skölj i kallt vatten. Blanda alla ingredienser och servera med ingefärssås.


Ingefärssås

3 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
1  röd asiatisk chili
1,5 msk socker
2 msk vatten
1/2 lime, jos
2 msk fisksås

Skala ingefärsrot och vitlök. Dela chilen och skrapa ur kärnorna. Hacka allt grovt och lägg i mortel med socker. Stört tills det blir en puré. Tillsätt limejos, vatten och fisksås. Rör om tills sockrets löst sig.

Vermicellisallad

fredag, april 22, 2011

2007 Louis M. Martini Cabernet Sauvignon


Omdömena om 2007 Louis M. Martini Cabernet Sauvignon har varit väldigt blandade. Den Långe Jugoslaven avråder från köp och föga förvånande är vinet inget som Finare Vinare går igång på. Frankofilen och Red Scream and Riesling är mer positiva och Punkarn lite mitt emellan.

Bland de professionella ser det ungefär likadant ut där Göteborgs Posten skriver "...väl värt sina två hundralappar." och Livets Goda menar: "På tok för högt pris."

Att vi skulle prova  vinet rådde det aldrig någon tvekan om. En Napa-cab för under 200 går såklart inte att hoppa över men det har dröjt till nu innan vi tar fram korkskruven. Den stora frågan är om vi ska köpa in några flaskor för att lägga undan några år?

Historien om Louis M. Martini startar i Genua som Louis lämnar i slutet av 1800-talet med sikte på Kalifornien. Under förbudstiden tillverkade Louis nattvardsvin och 1933, direkt efter förbudstiden byggdes ett nytt vineri i St. Helena, Napa Valley. På 50-talet lämnades ansvaret över till sonen Louis P. Martini och 1977 blev det sonsonen Michaels tur. Michael är fortfarande vinmakare men 2002 köpte jätten Gallo hela rasket.

Eftersom vi förväntar oss en del syltighet i vinet dricker vi det till lammstek med en ganska söt blåbärssås med en del kryddighet och det fungerar mycket bra.

Vi luftar vinet några timmar och när vi sätter näsorna till möts vi av massor med solmogen mörk frukt, främst svarta vinbär och björnbär. Här finns en del fattoner, mjölkchoklad och läder. På toppen aningen nyvässad blyertspenna och någon ört vi inte närmare kan bestämma.

Smaken är fruktigt generös men aningen tunn i mitten och med blygsam men märkbar syra. Här finns plommon, svarta vinbär och björnbär tillsammans med mjölkchoklad. Tanninerna är väldigt blygsamma men eftersmaken lång och det är först när temperaturen stiger som de 14,5 procenten alkohol börjar störa.

Frågan var om vi ska lagra 2007 Louis M. Martini några år och svaret blir ja. Vi återkommer med ny rapport om ett par år.


Blåbärssås

1/2 vilöksklyfta, hackad
1 chalottenlök, hackad
smör
3 msk blåbärssylt
1,5 dl portvin
1 kryddnejlika
1 tsk kardemumma, mortlad
1 tsk färsk rosmarin, hackad

SMält smöret och fräs lök och vitlök utan att det tar färg. Häll i portvin, blåbärssylt och kryddor. Reducera till 2/3 och sila.
Lammstek med blåbärssås, haricots verts och bakad potatis

onsdag, april 20, 2011

2008 Anthony Road Dry Riesling


Detta är första gången jag dricker vin från Finger Lakes och för att vara helt ärlig hade jag inte väntat mig speciellt mycket.

Finger Lakes är 11 långsmala sjöar som sträcker sig i nord-sydlig riktning i Upstate New York. Anthony Road Wine Company ligger väster om Lake Seneca som är den största och djupaste (188 m) av sjöarna. Att det går att odla druvor och att det ligger över 100 vinerier i området är sjöarnas förtjänst. 

Historien bakom Anthony Road startas när Ann och John Martini flyttade till Finger Lakes District 1973. De första åren skötte Ann vingårdarna och Johan arbetade på Cornell University. Något eget vin gjordes inte förrän 1990 utan druvorna såldes vidare till olika vinerier i New York State.

1990 kom de första egna vinerna, gjorda med inlånad utrustning från grannarna. I dag är tyske Johannes Reinhart chefsvinmakare på Anthony Road Wine Company och man gör en hel uppsjö viner. Främst Riesling, allt från torra varianter som den vi dricker till söta dessertviner men i portföljen finns det också vin gjort på till exempel Chardonnay, Pinot Gris, Gewurztraminer, Cabernet Franc, Pinot Noir och inhemska druvsorter.

Anthony Road Dry Risling som är gjort på 10% botrytisangripna druvor har en helt fantastisk doft med mandelmassa, bensinmack, saffran och honung. Här finns persika och aprikos tillsammans med rejält mogen ananas, citron och lime.

Smaken imponerar inte på samma sätt. Här finns omogna vildäpplen och omogna krusbär tillsammans med Granny Smith och citronzest, honung och saffran. Här finns en del restsötma(7 g/liter), en något klumpig syra och aningen beska.

Av 2008 Anthony Road Dry Risling gjordes det bara strax över 400 lådor. Vinet kostar 149 kr i beställningssortimentet och importeras av Andersson Wines International. Även om det är inte helt i vår smak är det tillräckligt intressant för att vi ska fortsätta utforska Finger Lakes.

Vi dricker vinet till fiskgratäng med mandel som blivit över sedan en middag tidigare i veckan. Anthony Road Dry Riesling är verkligen ett matvin och det fungerar utmärkt till fiskgratängen som från början gjordes för att ätas till det helt annorlunda 2008 Hedges Family Estate CMS.


Fiskgratäng med mandel


4 pers

FISKEN
600 g vit fiskfilé (vi använder torsk)
3 dl vitt vin
1 dl vatten
5 vitpepparkorn
1 msk salt
1 schalottenlök, finhackad

Sjud fisken i vin och vatten med lök och kryddor några minuter tills den är färdig men ej faller sönder.

GRATÄNGSÅS
1 schalottenlök, finhackad
25 g smör
1 dl vitt vin
2 msk fiskfond
2 dl gräddde
salt och peppar
ev vetemjöl till redning

Fräs lök i smör utan att den tar färg. Slå på vin och fiskfond. Reducera tills ungefär 2/3 återstår. Häll på grädde och koka i 20-30 min. Red ev med lite vetemjöl.

DUCHESSPOTATIS
1 kg potatis, skalad
1-2 dl grädde
2 äggulor
salt
vitpeppar
riven muskot

Koka potatisen mjuk. Pressa med potatispress ner i en bunke. Blanda i ägg och grädde och smaksätt med salt, peppar och riven muskot.

MANDELTÄCKE
100 g flagad mandel
1 dl riven parmesan
1/2 citron, zest
salt, peppar
2 msk smör, rumstempererat

Blanda.

MONTERING
400 g fryst bladspenat, tinad
salt
peppar

Koka bort så mycket av vätskan som möjligt från spenaten. Lägg i botten av en ugnsfast form. Salta och peppra. Lägg fisken ovanpå spenaten. Häll sås på fisken. Spritsa mos längst kanterna av formen. Häll resten av såsen i formen. Lägg mandelblandningen i mitten av formen. Gratinera 200° tills moset får fin färg.


Fiskgratäng med mandel

söndag, april 17, 2011

2008 Heartland Dolcetto & Lagrein


Jag har tidigare hävdat att det enda röda vin som funkar till mexikansk mat är sötfruktig Zinfandel men efter att ha provat 2008 Heartland Dolcetto & Lagrein till snabblagade enchilladas måste jag revidera mig.

Visserligen är vi försiktiga med hettan i våra köttfärsenchilladas och väljer att inte använda några inlagda jalapenos i rätten men det är ändå överraskande hur väl det australiensiska vinet med de norditalienska druvorna fungerar ihop med tex/mex-maten.

Heartland Wines med vingårdar i Langhorne Creek, 6,5 mil sydöst om Adelaide och Limestone Coast ytterligare ett 20-tal mil söderut längst kusten, drivs av en grupp herrar med Ben Glaetzer som chefsvinmakare i spetsen och startades 2002.

I dagens vin är fördelningen av Dolcetto och Lagrein är hälften/hälften. Heartlands är förresten världens största Lagrein-producent (utanför Italien), vilket kanske inte säger så mycket. Odlingarna upptar endast 12 ha av Heartlands mark.

Två tredjedelar av druvorna i vinet kommer från vingårdarna i Langhorne Creek och resten från Limestone Coast. På 1850-talet planterades de första vinrankorna i Langhorne Creek vilket gör området till ett av de äldsta för vinframställning i Australien. Riktigt så gamla är inte Heartlands rankor som planterades för ca 15 år sedan.

I både doft och smak bär vinet tydliga spår av fatlagring men jag har inte till fullo lyckats reda ut hur det egentligen ligger till med detta. Det jag lyckats luska fram är att hälften av Dolcettovinet inte fått någon fatlagring alls med den andra hälften legat på franska fat men jag vet inte hur länge. Lagreinvinet låg 11 månader på nya ekfat, 70% franska och 30% amerikanska.

Förutom den ganska markerade fatdoften hittar vi också massor av röda och svarta bär. Här finns främst björnbär, svarta vinbär och körsbär. Detta trängs med ett knippe örter och ljus tobak.

Vinet är oerhört fruktigt och smakar en del drottningsylt men här finns en syra som fint stramar upp det hela. Svarta vinbär är tydligast i smaken men här finns också körsbär, hallon och choklad. Det sistnämnda kanske inte inte hamnar på fruktkontot... Sötman understiger 1g/liter. Den höga alkoholen(14,5%) märks mest som en extra krydda och stör oss inte alls. En del tanniner finns det också.

Ett riktigt bra hundrakronorsvin som vi gillar jättemycket men som absolut inte passar "the averige eurocentric". Tyvärr bara finns enstaka spridda flaskor kvar på Sb.

Vinum Vita Est har också testat.


Köttfärsenchilladas (snabbvariant)

3 pers

SÅS
3 msk olja
3 msk vetemjöl
4 dl kycklingbuljong
4 msk chilipeppar
1 tsk kummin, rostad och mortlad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 tsk salt
en nypa mald kanel
1 tsk socker

Värm oljan i en kastrull. Pudra över mjöl och vispa tills det är helt blandat. Stek på svag värme några minuter under konstant vispning. Tillsätt chili och vispa tills det är helt helt inrört i mjölet. Häll på buljong under vispning, lite i taget. Tillsätt vitlök, kummin, salt, kanel och socker och koka i 5 minuter


FYLLNING
1/2 kg malet kött
1 gul lök, finhackad
3 vitlökslyftor, finhackade
1/2 tsk kummin
1 dl tomatpuré
1 msk olja

Stek lök i olja tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlök och fräs vidare en halv minut. Tillsätt sedan köttfärs och stek vidare. Se till att allt blir stekt. Tillsätt tomatpuré och kryddor och stek vidare någon minut. Ställ åt sidan.


ENCHILLADAS
6 majstortillas
300 gram cheddar, riven

Sätt ugnen på 200 °. Lägg lite av såsen o botten av en ugnsfast form, ca 25x15 cm. Lägg 1-2 msk köttfärsfyllning på ett tortillabröd och ungefär lika mycket ost. lägg också på en sträng med sås. Rulla ihop  ganska hårt och placera i formen. Gör likadant med resterande tortillas och häll sedan all sås ovanpå. Fördela resten av osten på toppen. Gratinera i ca 20 minuter. Srvera med sallad.
Köttfärsenchillada

lördag, april 09, 2011

2006 Chateau Ste. Michelle Cabernet Sauvignon Ethos


Jen har frågat efter kalvlever och jag är inte den som säger nej! Vi bestämmer oss för Anglais och fastän cab från Washington nog inte det ultimata dryckesalternativet är jag sugen på att prova Ethos och om Jen bestämmer maten måste såklart jag ha vetorätt när det gäller vinet!

Chateau Ste. Michelle har vi druckit förut med blandat resultat men då har det handlat om vita viner. Detta är första gången vi provar något rött från jättefirman med säte i Woodinville, 2,5 mil nordöst om Seattle.

I amerikanska viner måste 75% av en viss druva ingå i blenden för att druvans namn ska få skrivas på etiketten och i Ethos är det 93% Cabernet Sauvignon. Resten består av 3% Syrah, 2% Merlot och 2% Petit Verdot.

När jag ändå är inne på vinlagstiftning och som skulle kunna vara aktuellt i fallet Ethos, måste 95% av druvorna komma från den delstat som står på etiketten. Det kan verka självklart att druvorna måste komma från det ställe som står på flaskan men problemet dyker upp när ett odlingsområde sträcker sig över flera delstater och Columbia Valley som är angivet på Ethos-etiketten går från Washington och in i Oregon.

Hur det egentligen ligger till med Ethos vet jag inte men Ste. Michelles Canoe Ridge där en liten del av druvorna kommer från, ligger farligt nära gränsen mot Oregon.  Den största mängden druvor (ungefär 1/3) kommer dock från Cold Creek Vineyard som ligger längre norrut. Resten är från Wahluke Slope, också det en bra bit in i Washington.

Vinet har legat 22 månader på amerikansk och fransk ek. Av årgång 2006 gjordes 2300 lådor.

Doften av fat är ganska påtaglig men här finns också massor av vinbär, både i form av saft, gelé och färska bär. Vi hittar också tobak och ceder.

Syran i vinet är relativt hög och här finns både körsbär och vinbär. Den första fruktkicken följs av mörk choklad och lakrits. Vi luftar vinet några timmar men här finns en del sandiga tanniner. Ethos är riktigt, riktigt bra och det enda vi sätter på minuskontot är att alkoholen (14,2%) inte är helt integrerad.

Kalvlever anglais

söndag, april 03, 2011

2008 Hedges Family Estate CMS


Historien om Hedges Family Estate startar på 1970-talet då Tom Hedges från Richmond i Washington State gifte sig med Anne-Marie Liégeois i Champagne, där Anne-Marie växt upp. Paret flyttar till Washington State och i mitten av 80-talet efter att ha sysslat med vinexport i mindre skala, gör firman sitt eget vin och den första större kunden blir AB Vin och Spritcentralen. I dag är också Toms och Anne-Maries barn involverade i firman vars vineri ligger i Benton City och huvudkontor i närliggande Seattle.

Hedges gör ett vitt och ett rött vin som döpts till C.M.S. Druvblandningen i det röda är Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah medan det vita som vi dricker består av  Chardonnay (21%), Marsanne (2%) och Sauvignon Blanc (77%). Andelen av respektive druva tycks variera något från år till år.

Jen och jag gillar verkligen det här vinet som har en härligt frisk och salivframkallande syra men samtidigt en fet och mjuk munkänsla. Vi dricker vinet till gös med örttäcke, potatismos och sauterad spenat med pinjenötter (recept i listan till höger). Det fungerar förträffligt och vi har redan lagt in en ny beställning på fler flaskor C.M.S som i beställningssortimentet kostar 128 kr.

Vinet doftar mineralig Sauvignon Blanc men här finns också päron, ananas, citrus och vått gräs. Även i smaken är det tydligt att det handlar om Sauvignon Blanc med mycket gröna äpple. Även här hittar vi ananas, mineral och gräs.


Gös med örttäcke

4 pers

4-600 g gösfilé
salt
vitpeppar
2 morötter
1 blekselleristjälk
1 gul lök
1 dl torrt vitt vin
3 champinjoner
100 g smör, rumstempererat
1/2 citron, zest
1 äggula
1 dl hackade örter, efter smak (vi använde persilja, basilika, oregano, rosmarin och timjan)
1 dl smulat vitt bröd

Skär morötterna och sellerin i slantar och löken i ganska grova halvmånar. Finhacka en del av löken så att det blir 1 msk. Ställ denna åt sidan. Lägg resterande lök, morötter och selleri i en ugnsfast form. Slå på vinet. Lägg fisken ovanpå. Stek champinjonerna i smör och lägg på fisken. Blanda smör, den finhackade löken, citron, örter och äggula. Lägg örtsmöret ovanpå fisken och champinjonerna. Häll på brödsmulorna. Stek i ugn 200° i ca 20 minuter tills fisken är färdigkokt och ytan fått fin färg.

Gös med örttäcke som vi serverar med potatismos och
sauterad spenat med pinjenötter.

lördag, april 02, 2011

2008 Planeta Chardonnay


Till dagens hamburgare med fruktsalsa hjälper Den långe Jugoslaven mig att plocka fram denna Chardonnay från Sicilien som kostar 199 kr på Sb.  

Planeta har gjort Chardonnay-vin sedan 1994 och det kom 360 flaskor av 2008:an i december 2010. Druvorna till vinet kommer från Ulmo vid Sambuca, en liten kommun med ungefär 6500 invånare.

Det mycket fruktiga vinet doftar clementin, röda äpplen, aprikos och konserverad persika. Här finns gula blommor, mineral och aningen fat.

Smaken är frisk med citrus, aprikos och honung. Här blir fatlagringen mera påtaglig men fortfarande inte speciellt genomträngande. Vinet ger en ganska fet och vaxartat munskänsla. Ett strålande bra vin så länge temperaturen hålls nere men när den stiger till närmare rumstemperatur märks det en tydlig obaland och alkoholen blir alltför påtaglig (13,5%).

Jag dricker det alltså väl kylt och till fruktsalsan med inlagda jalapeño fungerar Planeta Chardonnay mycket bra!


Hamburgare med exotisk fruktsalsa av mango, papaya, 
ananas, jalapeño, rödlök och koriander som blandas 
i en krämig citrusmajonnäs.