Anpassad sökning

söndag, mars 08, 2015

2009 Shafer Relentless

2009 Shafer Relentless

Till vardags äter Jen och jag sällan kött. Istället blir det fisk en eller ett par gånger i veckan och i övrigt nästan uteslutande grönsaker. Däremot gillar vi bra kött och väljer gärna att steka en biff till middag en lördagskväll och plocka fram en bra flaska rödtjut. 

Utskuren biff hamnar däremot aldrig i vår stekpanna. Inte för att det är något fel på denna del av kon. Det handlar om namnet.  Utskuren biff låter så tråkigt, menlöst, oattraktivt och vardagligt att jag vägrar fira helg med en sådan på min talrik. Att tillsätta en utredning för att kalla den utskurna biffen något värdigare borde vara en prioriterad fråga för landsbygdsminister Sven-Erik Bucht!

Clubstek däremot som är samma kött som den utskurna biffen men med ben och fettrand kvar, köper och lagar jag gärna när tillfälle ges och ett sådant dök upp för några veckor sedan. 

Clubstek
Köttet serverade vi med sauterad svartkål, pommes på sötpotatis och en kryddig majonnäs med Arirangs goda Katzusås. Ur vinförrådet plockade vi fram en flaska 2009 Relentless från Shafer. Relentless är en blandning av Syrah och Petite Sirah och i årgång 2009 var andelen Petite Sirah 18%. Det är ovanligt mycket. Som en jämförelse kan nämnas att 2011 som är aktuell årgång på Sb, innehåller 91% Syrah och 9% Petite Sirah.

Vinet har en härlig doft med mörka bär som körsbär, vinbär och björnbär. Vi hittar också fat, rökt korv och viol. Även smaken domineras av mörka bär. Här finns framför allt blåbär och björnbär men också mörk choklad och även fatlagringen på 100% nya franska fat är tydlig. Vinet är fortfarande ungt med en hel del tanniner och vi störs en del av att alkoholen inte är speciellt väl integrerad. Alkoholhalten i vinet är höga 15.8%.

2009 Relentless är ett strålande vin! Jag betalade 495 kr/flaska på Sb våren 2013.Årgången är kanske inte den starkaste vi testat men ett gott råd till den som har 2009 liggande i garderoben, är ändå att låta flaskorna fortsätta vila ett eller ett par år.   

Clubstek med sauterad svartkål, pommes på sötpotatis och Katzumayo.

onsdag, mars 04, 2015

Bloglovin'

Blev uppmärksammad på att jag inte fanns på Bloglovin'. Därför rättade jag till det och blev då uppmanad att klistra in nedanstående text.

Follow my blog with Bloglovin


söndag, mars 01, 2015

2012 Ridge Chardonnay Estate

2012 Ridge Chardonnay Estate 

Min kärlek till vin från Kalifornien startade med Ridge. Jag minns inte exakt när detta var men en grov uppskattning är någon gång mellan 1988 och 1992 och vinet jag föll för var en alldeles för ung Cabernet Sauvignon Santa Cruz Mountains som vinet hette då. Firmans Chardonnay Estate upptäckte jag först långt senare men är barnsligt förtjust i dem vissa årgångar och 2012 är just en sådan. 

Vinet som släpptes på Sb i december är tyvärr slut. Det fanns endast 180 flaskor att dela på och de kostade 349 kr. Det är ett bra pris trots att det är mycket pengar och förmodligen skulle Ridge och importören Vinunic kunna krama ut betydligt mycket mer ur Ridgefantaster som mig. 

Jen och jag bestämmer oss för att dricka vinet både till primi och secondi. Vi börjar med risotto och smörstekta champinjoner. Svamp och Chardonnay en svårslagen kombo!

Ridge Chardonnay Estate 2012 har en krämigt gräddig men också fruktig doft. Päron är mest tydliga men här finns också citron, aprikos och blandade tropiska frukter. Fatlagringen är tydlig med ceder och vanilj. Vi hittar också hasselnötter och något som påminner om köttgryta med lagerblad.    

Risotto med smörstekta champinjoner.
Till huvudrätt ugnssteker vi kycklingfilé från Fridhill på Österlen. Där får kycklingen växa i cirka 70 dagar innan slakt, istället för strax över en månad som är den ålder då svenskodlade kycklingar uppnår slaktvikt på runt 2 kg. Det som mest skiljer Fridhills kyckling från "vanlig" är konsistensen på köttet som är betydligt tuggigare och inte alls svampigt som speciellt bröstfiléer brukar vara. Till kycklingen blir det sauterad svartkål, rostad pinje och en citronklyfta. Så enkelt som möjligt för att framhäva den goda skånska fågeln.  

Tillbaka till vinet som har en blommig smak med päron, vanilj och fat. Citronen vi hittade i doften är ersatt av apelsin och smaken sitter kvar länge i munnen. Ett härligt vin och jag undrar om Chardonnay kan bli så mycket bättre än så här?

Keeping it simple - kycklingbröst, svartkål, pinjenötter och citron.