Anpassad sökning

lördag, mars 12, 2011

1989 Kloster Eberbach Rüdesheimer Berg Schloßberg Riesling Spätlese

1989 Kloster Eberbach Rüdesheimer Berg Schloßberg Riesling Spätlese

800 flaskor av detta vin släpptes 1 februari på Sb och tog slut i ett nafs. Även om det inte är den bästa Riesling vi druckit är rusningen efter mogen Riesling inte speciellt svår att förstå när priserna ligger på den nivå de gör. Att viner från 1989 kan säljas år 2011 för 139 SEK är näst intill häpnadsväckande.  Jag behövde inte ens köa då kamraten Jacob ordnade detta åt mig. Tack!

Det största problemet med vinet har varit den förvirring som tycks råda vad gäller producentnamnet och om detta ska vara "Hessische Staatsweinguter", "Staatsweinguter Eltville", "Kloster Eberbach" eller en kombination av dessa.

Oavsett namn har vinet en närmast övertydlig doft av gammal bilverkstad och diverse ingredienser från kemhyllan i närmsta snabbköp. Vidare finns här marmeladkulor, gula plommon och mango.

Vinet har fortfarande en hel del sötma och syra kvar. Marmeladkulorna återkommer i smaken tillsammans med gult äpple och en lite grape-bitterhet. En aning glycerin tittar fram i eftersmaken.

Vi strimlar rumpstek som får ligga i en oljig blandning med bland annat sesamfrö några timmar och som sedan wokas hastigt. Till detta blir det breda risnudlar och en sallad med en vinägrette med bland annat mirin. Gott! Inspiration till sesambiffen hämtar vi från boken "Äta ris - maten och maten i Vietnam" av Minh du Aleng.


Strimald sesambiff

2 pers


250 g oxkött, strimlad
2 msk rostade sesamfrö
1 citrongrässjälk
2 vitlöksklyftor, hackade
1 röd asiatisk chili, hackad
1 msk japansk soya
1 msk fisksås
1 msk honung
1/2 tsk sesamolja
1, 5 msk jordnötsolja
svartpeppar

Skär bort roten på citrongräset och tag bort yttersta bladet. Banka på stjälken och strimla den sedan. Lägg gräset, vitlök och chili i en mortel och stöt samman till en pasta. Blanda i olja, honung, soya och fisksås och häll över köttet. Ställ i kyl några timmar.

Woka i olja på hög värme några minuter. Servera med nudlar alternativt ris.


Mirinvinägrette

1/2 dl mirin
1/2 dl japansk soya
2 msk risvinäger
1 dl olivolja
salt
peppar

Blanda vätskorna och smaka av med salt och peppar.

Strimlad sesambiff med risnudlar och sallad med mirinvinägrette

Inga kommentarer: