Anpassad sökning

söndag, april 03, 2011

2008 Hedges Family Estate CMS


Historien om Hedges Family Estate startar på 1970-talet då Tom Hedges från Richmond i Washington State gifte sig med Anne-Marie Liégeois i Champagne, där Anne-Marie växt upp. Paret flyttar till Washington State och i mitten av 80-talet efter att ha sysslat med vinexport i mindre skala, gör firman sitt eget vin och den första större kunden blir AB Vin och Spritcentralen. I dag är också Toms och Anne-Maries barn involverade i firman vars vineri ligger i Benton City och huvudkontor i närliggande Seattle.

Hedges gör ett vitt och ett rött vin som döpts till C.M.S. Druvblandningen i det röda är Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah medan det vita som vi dricker består av  Chardonnay (21%), Marsanne (2%) och Sauvignon Blanc (77%). Andelen av respektive druva tycks variera något från år till år.

Jen och jag gillar verkligen det här vinet som har en härligt frisk och salivframkallande syra men samtidigt en fet och mjuk munkänsla. Vi dricker vinet till gös med örttäcke, potatismos och sauterad spenat med pinjenötter (recept i listan till höger). Det fungerar förträffligt och vi har redan lagt in en ny beställning på fler flaskor C.M.S som i beställningssortimentet kostar 128 kr.

Vinet doftar mineralig Sauvignon Blanc men här finns också päron, ananas, citrus och vått gräs. Även i smaken är det tydligt att det handlar om Sauvignon Blanc med mycket gröna äpple. Även här hittar vi ananas, mineral och gräs.


Gös med örttäcke

4 pers

4-600 g gösfilé
salt
vitpeppar
2 morötter
1 blekselleristjälk
1 gul lök
1 dl torrt vitt vin
3 champinjoner
100 g smör, rumstempererat
1/2 citron, zest
1 äggula
1 dl hackade örter, efter smak (vi använde persilja, basilika, oregano, rosmarin och timjan)
1 dl smulat vitt bröd

Skär morötterna och sellerin i slantar och löken i ganska grova halvmånar. Finhacka en del av löken så att det blir 1 msk. Ställ denna åt sidan. Lägg resterande lök, morötter och selleri i en ugnsfast form. Slå på vinet. Lägg fisken ovanpå. Stek champinjonerna i smör och lägg på fisken. Blanda smör, den finhackade löken, citron, örter och äggula. Lägg örtsmöret ovanpå fisken och champinjonerna. Häll på brödsmulorna. Stek i ugn 200° i ca 20 minuter tills fisken är färdigkokt och ytan fått fin färg.

Gös med örttäcke som vi serverar med potatismos och
sauterad spenat med pinjenötter.

Inga kommentarer: