Anpassad sökning

söndag, april 12, 2009

2004 WG Wegeler Riesling Geheimrat J Spätlese Trocken

2004 WG Wegeler Riesling Geheimrat J Spätlese Trocken

Denna Riesling från Rheingau blev tvåa bland de vita vinerna när Vinordic Wine Challenge gick av stapeln i april 2007. Tävlingen är tänkt att utse de mest prisvärda vinerna på Sb, inte de bästa men då Geheimrat J kostade 213 kr när 2004:an släpptes tyder väl det ändå på att experterna anser att det har viss kvalité.

Druvorna kommer från olika vingårdar i Rheingau och andelen varieras mellan de olika årgångarna. Bland de bästa lägena märks bland annat Berg Rottland, Rüdesheimer Berg och Geisenheimer Rothenberg. Geheimrat J görs endast under bra år och debuterade 1983.

Familjen Wegelers vinhistoria sträcker sig tillbaka till 1882 och J:et i namnet på det här vinet syftar på Julius Wegeler som grundade Weingüter Wegeler. I dag förfogar man över 54 hektar druvodlingar i Rheingau, Mosel och Pfalz . Sammanlagt tillverkar Wegeler 33 000 lådor/år.

Vinet har en väldigt komplex doft som enkelt uttryckt innehåller mineral och fruktsallad. Om vi ska precisera lite närmare vad som finns i fruktsalladen blir det; gråpäron, gula och gröna äpple (flest av de förstnämnda), blodapelsin, melon, clementin, ananas och annan syrlig tropisk frukt samt fruktcocktail på burk.

I smaken dominerar gula äpple men några gröna märks också liksom en stor burk konserverade persikor. Mineralen finns med också här tillsammans med honung. Vinet är friskt med vass syra men här finns trots det en utmognad mjukhet. Kan definitivt ligga och vila ytterligare några år i väntan på petoleumtoner men med lite syrlighet i maten fungerar det strålande redan nu.

Vi dricker vinet till en påskmiddag med stekta laxfiléer, mandelpotatismos, grön sparris som kokats i smör och olja samt en Maltersersås. Den sistnämnda är en variant på Hollandaise där denna smaksätts med skal och saft från blodapelsin. Utmärkt kombination till stekt eller grillad lax men även till sparris och givetvis till vita viner med massor av härlig syra som 2004 Geheimrat J.


Maltesersås

4 pers

Reduktion:
50 g finhackad schalottenlök
10 hela vitpepparkorn
2 persiljestjälkar
1 dl vitvinsvinäger
½ dl vatten

3 äggulor
300 g smält smör
citronsaft
salt
vitpeppar 1 blodapelsin, saften
1 tsk zest från blodapelsin

Blanda alla ingredienser till reduktionen i en gryta och reducera tills det bara återstår 5 % och sila. Smält smöret och ta bort "skummet” med en hålslev. Ös upp det skirade smöret med en slev men lämna bottensatsen. Häll reduktionen i en ny gryta i vattenbad. Tillsätt äggulorna och vispa noga i 5–10 minuter. Tillsätt det skirade smöret (ska ha samma temperatur som de vispade äggulorna, ca 50 grader). Droppvis i början. Tillsätt saft och zest från blodapelsin. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmm ! Riesling och sparris, sehr gut. Fast ibland är jag tveksam om
Riesling från Alsace eller från Rheigau är bäst eller Sylvaner från Pfalz, ja här finns varianter.
Gott är det i alla fall.

Din sås skall jag prova, jovisst som kockutbildad känner igen det hela men blodapelsin var något nytt.(kock-utbildningen är från 1970-talet) men jag har matintresset vid liv, trots att jag arbetade en tid på Savoy i Malmö som då var högklassig. Jag fick slava, men avancerade till soppor och tillbehör samt garnityr. Det var klassisk fransk matlagning från grunden.

Jo varför kallas det för Maltersås, jag har varit på Malta och grannön Gozo (det är därifrån dom hämtar allt ätbart) i drygt 3 månader utan att notera någon sås kallad Maltersås men det kan ju finnas andra förklaringar. Malt finns det i öl eller hur?.

Anonym sa...

Jodå även jag gillar sparris med Riesling. Tyskarna vräker i sig försvarliga mängder när det är dags för skörd och sköljer ned med Riesling. Även som ovanstående skribent skriver tycker jag receptet med blodapelsin låter spännande, var hittade du det?/Höganäs

johan p sa...

Personligen tycker jag att Moselriesling med sötma och klassiskt låg alkoholhalt kommer på första plats!

Har ingen aning om varför det heter Maltesersås ( eller Maltaisesås) och en snabb Google-sökning gav inte något svar men jag misstänker att det har mer med Malta än med malt att göra ;-) Kanske handlar det bara om att det behövdes ett vackert namn. Det heter föresten detsamma (Maltaise Sauce) på engelska.

Höganäs: Jag vet inte var jag först kom i kontakt med såsen men det verkar vara vanligt att kombinera med just sparris. En intressant variant jag tänkt testa framöver är att byta blodapelsinen mot blodgrape.