Anpassad sökning

lördag, maj 18, 2024

2016 Piedrasassi Syrah Bien Nacido Vineyard

2016 Piedrasassi Syrah Bien Nacido Vineyard


Bakom Piedrasassi Bread & Wine på East Chestnut Avenue i Lompoc, Santa Barbara County, ligger det äkta paret Melissa Sorongon och Sashi Moorman. De startade firman 2003 och fokus för vinerna ligger i stort sett uteslutande på Syrah. Visserligen gör Piedrasassi också en sangiovesebaserad Vin Santo. Men i övrigt är det endast så kallade "single vineyard" Syrah plus instegsvinet PS där syrahruvorma kommer från flera olika vingårdar i Santa Barbara County.

I dagens vin kommer alla druvorna från legendariska Bien Nacido Vineyard. Vingården som är lite över 320 hektar stor, ligger i Santa Maria Valley AVA och här odlas mest Pinot Noir och Chardonnay men även en del andra druvor. Till exempel Syrah. 

Vingården planterades 1973 av bröderna Stephen och Bob Miller. Genom åren har flera namnkunniga vinfirmor producerat vin med druvor från Bien Nacido. Man kan t ex nämna Au Bon Climat, Qupé, Ojai, Paul Lato, Chanin och Calera.



Vi köpte vinet i februari 2020 och det kostade då 449 kr. I den intensiva doften hittar vi chark, läder och järn tillsammans med massor av mörka bär som björnbär, moreller och blåbär. En liten viol sticker också fram.

Vinet har en hel del tanniner kvar men de är mycket mjuka,. Bär dominerar smaken i form av svarta vinbär, körsbär och blåbär. En metallisk ton stör en del men lite mynta piggar upp. På det hela taget är detta ett mycket bra vin som ändå inte riktigt når hela vägen. Men bra nära!



Som pricken över i:et lagar vi en mycket vinvänlig ragu på get som inte helt oväntat fungerar fint med vinet från Lompoc.

För den som är nyfiken på Piedrasassi släpptes ett antal flaskor 2021 PS Syrah i tillfälliga sortimentet på SB i februari. Den brukar alltid hålla hög klass även om det inte kommer upp i samma nivå som de vingårdsbetecknade vinerna. Men i skrivande stund finns den endast kvar i en handfull butiker runtom i landet. Priset ligger på 345 kr per flaska. Jag var ute i tid och säkrade några buteljer men någon korkskruv lär de inte få se de närmsta åren. 

Bland ordervarorna på SB finns 2017 Piedrasassi Sta Rita Hills Syrah för 649 kr. Jag vet inget om detta vin men för den som vill testa Piedrasassi kan det var ett intressant alternativ. Lär inte behöva någon ytterligare lagring.

Getragu med taglioni och chèvre.

Inga kommentarer: