Anpassad sökning

söndag, november 29, 2020

2017 Cuvaison Pinot Noir Carneros

Cuvaison i Carneros startades av familjen Schmidheiny 1969. Tio år senare köptes 160 ha mark som planterades med framför allt Chardonnay och Pinot Noir. Vingården och hela området kyls av dimma och vind från San Pablo Bay. Detta har gjort Carneros till det svalaste området i hela regionen. Utmärkt för odling av Pinot Noir och Chardonnay. 

Mitt i vingården ligger Cuvaisons vineri. Både vineriet och vingården drivs på ett hållbart vis och firman är certifierad Napa Green Winery, Napa Green Land, Bay Area Green Business och Fish Friendly Farming. Sedan 2002 är Steve Rogstad vinmakare på Cuvaison. 

Cuvaisons vingård kyls av vind och dimma från San Pablo Bay


Vi väljer att beställa 2017 Cuvaison Pinot Noir för att servera till årets firande av Mårtens gås. Vi satsar på gåsbröst istället för helstekt gås eftersom vi endast blir två vid bordet detta märkliga år. bort Till brösten lagar vi brysselkål med bacon, parmesan och granatäpple (recept nedan), gräddsås och Kenji Lopez Alt / Serious Eats fantastiska rostade potatis (film med recept nedan). Vi kompletterar med rödkål från Lulles i Söderhallarna (där även gåsbröstet kommer från), vår egen äppelmos och mintgelé.




Vinet är ungt och vi häller det på karaff redan på morgonen och ger det chans att andas under en hel dag. Dessutom gillar jag Pinot ganska kylt och vi låter vinet stå i kyl i nästan två timmar innan servering. 

I doften hittar vi blåbär, söta björnbär, lakrits och viol. Smaken är elegant med hallon, vinbär och syrliga körsbär. Vi hittar en del tanniner och syran är härligt frisk. En mycket god och elegant Pinot Noir som finns i beställningssortimentet på Sb och kostar 399 kr.


Ugnsstekt brysselkål med bacon och granatäpple

4 pers

500 g brysselkål
olivolja 
salt och peppar
1 paket a' 140 g bacon
1 granatäpple (kärnorna)

Sätt ugnen på 200°. Gör rent brysselkål och ta bort de yttersta bladen. Dela stora huvuden och skär ett kryss i stammen på små huvuden. Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper. Strimla eller tärna bacon och strö över kålen. Ringla över olivolja, salta och peppra. Blanda allt. Stek i ugn 20-25 min tills kålen fått fin färg på utsidan och är mjuk på insidan.


Stekt gåsbröst med rödkål, gräddsås, brysselkål med bacon och
granatäpple samt gele och äppelmos.


Inga kommentarer: