Anpassad sökning

lördag, mars 10, 2012

2010 Seghesio Family Vineyards Arneis


Zinfandelspecialisterna Seghesio i Healdsburg, lite mer än en timmes bilfärd från San Francisco har jag skrivit om tidigare här på bloggenI dag har det åter blivit dags att prova ett av familjens vita viner. Senast var det Pino Grigio det handlade om men i dag har turen kommit till den för mig okända druvan Arneis.

Arneis härstammar från Piedmonte där druvan ofta använts för att göra viner på Nebbiolo mjukare och mera lätttillgängliga. Druvan kallas därför även för Barolo Bianco. Arneis betyder ungefär "liten lymmel" vilket anspelar på att druvan anses svår att odla.

Familjen Seghesio som också kommer från Piedmonte, är ensamma om att odla Arneis i Sonoma men druvan odlas också på andra platser i Kalifornien. I Seghesios vingård Keyhole Ranch i Russian River Valley upptar Arneis strax över 2 ha och rankorna planterades 1992.

Efter att ha läst på lite om vinet väljer vi att laga en enkel pastarätt med smörstekta champinjoner, räkor, avokado, ärtor och päron samt aningen röd spansk peppar, gräslök och parmesan. Det hela fungerar utmärkt med vinet som både Jen och jag tycker mycket om.

I doften hittar vi päron, citrondryck, grape, apelsin och mineral. Smaken domineras av päron men här finns också äpple, grape-bitterhet och en kryddig ton. Vi hittar också lite vanilj och en aning restsötma. Munkänslan är ganska fet. Vinet är utmärkt att dricka nu och finns i beställningssortimentet för 179 kr.

Spaghetti med smörstekta champinjoner, räkor, avokado, ärtor och päron
som serveras med röd spansk peppar, gräslök och parmesan. 

Inga kommentarer: