måndag, december 28, 2015

2014 Willi Schaefer Riesling QbA


QbA i namnet och på etiketten till detta vin från Willy Shaefer i Mosel, står för Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete. Vinet är Shaefers enklaste och QbA är kvalitetsklassen över Tafelwein och Landwein. 

2014 Willi Schaefer Riesling QbA lanserades på Sb i november och det finns fortfarande flaskor kvar runtom i landet. 

Vinet har en frisk doft av päron, äpple och blodapelsin. Det hela rundas av med honung och gula blommor. Vinet är friskt och har ganska hög restsötma. Samma saker som fanns i doften återkommer i smaken men blodapelsinen är utbytt mot söt blodgrape. Typ... 

Priset för en flaska 2014 Willi Schaefer Riesling QbA ligger på 139 kr. Ett mycket trevligt vin som är ett utmärkt val när maten kräver vin med viss sötma. Vi dricker det till en ganska het thaicurry med strimlade grönsaker och oxkött.


fredag, december 25, 2015

2013 Randall-Monroe Cellars Zinfandel Paso Robles

2013 Randall-Monroe Cellars Zinfandel Paso Robles

Det verkar vara ett tag sedan Randall-Monroe Winery uppdaterade sin hemsida med ny information. 2011 är senaste årgången av de viner som omnämns på sidan. Då fanns det inte någon Zinfandel Paso Robles i firmans portfölj men däremot en Zinfandel California med druvor från "California’s Sacramento River Delta and the cooler growing areas in the San Joaquin Valley". Därför är det svårt att veta om denna Zinfandel Paso Robles är ett vin framtaget efter importören Concealed Wines specifikationer eller något Randall-Monroe kommit på själva. Enligt uppgift, bland annat på Sb:s hemsida, är vinet gjort uteslutande på Zinfandel men jag misstänker att en liten andel Petite Sirah-juice också finns med i bilden.  

Vinet lanserades på Sb 1 december. I skrivande stund finns Randall-Monroe Zinfandel i 99 av Sb:s butiker och ska finnas i sortimentet i åtminstone sex månader. Vinet kostar 139 kr. 

Jag har saknat en billig zin som känns så här pass seriös. Ett vin där det inte krävs att maten anpassas med antingen sötma eller hetta. Visst finns det en antydan av sylt men det är inget som stör och blir kladdigt. 

Bär finns det däremot gott. I smaken handlar det främst om blåbär och björnbär. Här finns också smörkola, karamell och stekt svamp. Vinet är mjukt men har en del tanniner.

Doften är mycket fruktig med plommon, björnbär och vinbär. Vi hittar också rostade fat, choklad, peppar och någon ört vi inte närmare kan precisera. Klart godkänt och 2013 Randall-Monroe Zinfandel Paso Robles har inte någon riktigt seriös utmanare i klassen "Bästa Zinfandel under 150 kr". Jag är osäker om det finns någon lagringspotential men kommer att lägga undan några flaskor för att se vad som händer efter ett par-tre är på rygg. 

Vi dricker 2013 Randall-Monroe Zinfandel Paso Robles till vildsvinsköttbullar, potatismos, stekt brysselkål, pressgurka, gelé och en gräddig sås som fått smak av ansjovisspad och lingonsylt. Mums! 

Vildsvinsköttbullar med potatismos, gräddsås, stekt brysselkål, pressgurka
och svart vinbärsgelé.

söndag, december 20, 2015

2013 Lioco Chardonnay Sonoma County


Ibland blir det inte bra och mitt experiment med med blodgrape, lax, maltesersås och polenta var ett utmärkt exempel på det. Att göra såsen på blodgrape istället för blodapelsin, visade sig vara en ganska dålig idé och inte heller blev det succé att kombinera den ganska bittra citrusfrukten med lax. Fast idéer måste självklart testas. Den stekta polentan var i alla fall god!

Största förlusten var att utmärkta 2013 Chardonnay från heta Lioco hade förtjänat bättre. Lioco startades 2005 av Matt Licklider som arbetade med vinimport till USA och Kevin O'Connor som då var ansvarig för vinkällaren på Spago Beverly Hills. Vinmakare är John Raytek som gjorts sig ett namn genom sina viner från Ceritas. Lioco beskriver själva sina viner som "a bridge between the leaner California Chardonnays of the '70’s and those being made today".

Druvorna kommer från flera vingårdar i Russian River Valley, Dry Creek Valley och Sonoma Coast. Exakt vilka har jag inte lyckats ta reda på men Lioco köper frukt bland annat från de legendariska vingårdarna Hirsch och Hanzell

Det som först slår oss med 2013 Lioco Chardonnay är den perfekta balansen mellan fräschör, druvmognad och fat. Det mesta av druvor och vin har fermenterats och lagrats på rostfria fat. Jag har hittat motstridiga uppgifter om andelar men det står klart att ekfat använts ganska sparsamt. I den rena doften hittar vi päron, citruszest och kalk. Ungefär samma saker återkommer i smaken men nu har citrusfrukten också fått bidra med lite juice och här finns också lite mineral och musselskal.

Vinet är perfekt att dricka nu men går självklart att lägga undan några år. Däremot tror jag inte att det tjänar på någon långlagring. Importeras av Vinopia och finns i beställningssortimentet för 290 kr.

söndag, december 13, 2015

2013 Piedrasassi Syrah PS


Bakom Piedrasassi Bread & Wine på East Chestnut Avenue i Lompoc, Santa Barbara County, ligger det äkta paret Melissa Sorongon och Sashi Moorman. Piedrasassi gör både vita och röda viner på olika druvor men framför allt är det Syrah som gäller. När Jen och jag provade firmans 2012 Syrah PS våren 2014 tyckte vi det var årets hittills roligaste överraskning

Burgare på svensk, fet och grovmald högrev.
Vi dricker vinet tillsammans med vänner som är syrah- eller snarare shirazfantaster och vi är alla fyra helt överens om att 2013 Piedrasassi Syrah PS är ett riktigt, riktigt bra vin! Själv är jag smått lyrisk och har svårt att finna ord för att uttrycka min beundran för vinmakare Sashi Moorman.


Druvorna till PS kommer från flera vingårdar i närheten av Santa Rita och Purisima Hills. I vinets fruktiga doft som domineras av björnbär, finns en ton av chark och något vi närmast förknippar med sol på trä, tillsammans med kakao, lakrits och svartpeppar. Vinet är fruktigt med björnbär och körsbär men ganska stramt och har härlig frisk syra. Tanninerna är mjuka och tuggiga.

Piedrasassi importeras av Vinopia och finns i beställningssortimentet. Priset ligger på 349 kr och det måste anses som ett fynd! 

Högrevsburgare, coleslaw och ugnsbakad sötpotatis.

söndag, december 06, 2015

2014 Birichino Chenin Blanc Jurassic Park Vineyard



Chenin Blanc är centrala Loire och Stellenbosch, även om druvan i Sydafrika är mer känd under namnet Steen. Även i Kalifornien har Chenin Blanc varit stor. Mest användes druvorna till att göra billiga och något söta viner. På 1980-talet startade Chardonnay sin claim to fame och flera odlare beslutade sig för att rankorna med Chenin Blanc skulle rycktes ur marken. 

Den 37 hektar stora vingården Jurassic Park som ligger vid Los Olivos, strax norr om Santa Barbara, gick emot strömmen. Vingården planterades 1978 och i dag räknas rankorna härifrån som old vine. Druvorna säljs till några mindre producenter som Habit, Leo Steen, Lo - Fi, Field Recordings och Birichino

Vi provar Birichinos variant till en lasagne på zucchini med bland annat högrev och ricotta. Egentligen hade jag tänkt leta efter ekologisk kycklingfärs när jag handlade men glömde bort det. Därför lånade jag lite fet, grovmalen högrev från Mälardalen som vi köpt för att göra hamburgare på. Det blev ändå bra och rätten fungerade utmärkt till vinet. Jag tror också att 2014 Birichino Chenin Blanc Jurassic Park Vineyard skulle vara perfekt till rätter med smörstekt fisk.

Vinet smakar äpple, citrus och mineral. Här finns också en angenäm, svag bitterhet. Den blommiga doften är ganska komplex med gult äpple, apelsin och tropiska toner. Här finns honung, aningen fat, champinjoner och olivspad. Mycket trevligt!  

Vi gillar 2014 Birichino Chenin Blanc Jurassic Park Vineyard och kommer beställa fler flaskor. 2014 är andra årgången Chenin Blanc som Alex Krause och John Locke på Birichino tillverkar. Vinet importeras av Handpicked och kostar 225 kr. Finns i beställningssortimentet.


Zucchinilasagne med högrev och ricotta

2-3 pers

2 små zucchini, skivad
1/2 tsk salt
100-200 g köttfärs
1/2 gul lök, hackad
1 msk torkad oregano
en nypa strösocker
2 msk tomatpuré
2 tomater grovhackade
ev 1/2 dl vatten
salt och svartpeppar
1 burk ricotta
2 dl finriven parmesan
100 g riven mozzarella

Skiva zucchinin med mandolin, 3 mm. Lägg på hushållspapper och strö över salt. Torka av efter cirka en kvart. Stek köttfärs och lök. Tillsätt tomatpuré och rosta någon minut. Lägg i oregano, hackad tomat (spara ca 1/4), strösocker och ev lite vatten. Koka ihop och smaka av med salt och nyriven svartpeppar.

Rör ihop 1 burk ricotta och 2 dl finriven parmesan.

Lägg lite tomathack i en ugnsfast form. Placera ett lager zucchini ovanpå och sedan ricotta/parmesan. Fortsätt med köttfärsen och kör sedan det hela en gång till. Avsluta med ostmixen. Lägg folie över formen och gratinera i 175° i ca 35 min. Ta bort folien och lägg på mozzarellan. Fortsätt gratineringen i 5-10 min. Öka därefter värmen, sätt ugnen på grill och ge lasagnen fin färg.

Zucchinilasagne med högrev och ricotta.