Anpassad sökning

söndag, september 27, 2009

2005 Vina Robles Syrée


Att Vina Robles hör hemma i Paso Robles ungefär mitt emellan Los Angeles och San Francisco är ganska självklart. Företaget som ägs av Hans Nef från Schweiz har gjort vin sedan 1999.

Namnet på det här vinet härstammar från Syrah och cuvée och ingredienserna till den senare i årgång 2005 är 72% Syrah från vingården Ryan Road, 15% Petite Sirah från Penman Springs och 13% Cabernet Sauvignon från Adelaida Springs. Inga av dessa vingårdar är Vina Robles egna.

Muram International som importerar har på sin hemsida istället för att redovisa korrekta siffror på de olika druvsorternas andelar i blenden valt att helt enkelt kopiera siffrorna från 2004 Syrée vilka var helt annorlunda. Bland annat saknades Cabernet Sauvignon helt i den årgången. Däremot har de redovisat exakt från vilka fyra vingårdar druvorna till årgång 2004 kom. Hur seriösa vill Muram uppfattas? Inte alls verkar det som.

Hur är då vinet? Helt OK enligt mig men knappast sensationellt. Doften är stor och kryddig med solmogna mörka bär, framför allt björnbär, bigarråer och plommon men här finns också gräsiga och örtiga toner liksom lakrits och läder. Fat finns också men inte är det speciellt tydligt.

I smaken hittar jag mer av faten som bärs upp av samma solmogna bär som i smaken och även örterna och kryddorna återkommer. Tanninerna är helt integrerade.

För ett år sedan när detta vin släpptes på Sb var det flera provare som menade att det behövde eller snarare krävde lagring men i dag har jag inga önskemål om ytterligare sådan. Att vinet dessutom reas på Sb gör det kanske ännu mer attraktivt men trots prissänkningen kostar det fortfarande en hel del även om det är ett gott vin är det bara med tvekan jag kan rekommendera det.

Vi drack 2005 Vina Robles Syrée till älgragu med kantareller. I stort sett samma recept som till vildsvinsragun som finns i listan till höger men med en del små ändringar. Perfekt mat till 2005 Vina Robles Syrée.

Inga kommentarer: