Anpassad sökning

söndag, december 14, 2008

2006 Landmark Chardonnay Damaris Reserve


Dags för en högklassig Chardonnay från Kaliforninen och efter Frankofilens rapport har förväntningarna stegrats ytterligare. Landmark som drivs av Michael Deere Colhoun är Chardonnayspecialister, mest kända för sitt Overlook där man hämtat frukt från en mängd vingårdar men man gör också Pinot Noir och Syrah.

Den 1 december släppte Sb Damaris Reserve, Overlook och Steel Plow Syrah. Namnet på det sista vinet är kanske inte så konstigt när man vet att familjen härstammar från John Deere (han med traktorerna, ni vet) som uppfann stålplogen.

Druvorna till 2006 Landmark Chardonnay Damaris Reserve kommer från två vingårdar i Sonoma. Största delen (61%) från Sangiacomo Vineyards i Carneros och en mindre (39%) från Flocchini i Sonoma Coast.

Som jag tidigare skrivit i bloggen har jag svårt att se nyanser i färger men Jen hävdar med bestämdhet att det här ser ut son danskt citronvand.

Doften är kompakt. Det är lite svårt att förklara men vi tycker att det doftar mycket olika saker men har ganska svårt att sätta fingret på vad. Initialt dominerar gula äpplen, päron, vita blommor och citrus i form av clementin och söta citroner. När vinet luftats några timmar och vi koncentrerar oss lite mer hittar vi också en tydlig brödighet, marsipan, hasselnötter, champinjon och inlagda gröna oliver. Här finns också en exotisk ton. Vi har svårt för att enas om vad men bestämmer oss för att vita persikor eller aprikoser är det som kommer närmast. 13 månader i franska ekfat gör sig påmint genom en söt vaniljton.

I munnen vinet är mycket mjukt. Fruktigheten är tydlig. Också här förekommer gula äpplen, päron och tydliga drag av vanilj men också en svag saffranston och honungsmelon. Eftersmaken är mycket lång. Av de 14,4 procenten alkohol märks absolut ingenting. En fantastisk balans!

Vi dricker vinet till mat som vi hämtat inspiration till genom California Avocado Commission. Hängmörad ryggbiff läggs på en skiva stekt surdegsbröd med ruccola, stekta tomatskivor, avokado, karameliserad gul lök och en kräm gjord på avokado och Stiltonost. Fantastiska mackor och en fullträff tillsammans med det likaledes fantastiska vinet. Det här skulle jag skulle vilja ha källaren fullt av!


Ryggbiff-sandwich med avokado och Stilton

2 pers

2 skivor surdegsbröd
2 skivor ryggbiff eller annan biff
2 avocado
100 g Stiltonost
2 dl ruccola
2 dl karameliserad lök (se nedan)
1 tomat
1 tsk balsamvinäger
smör
olja
salt
peppar

Dela avokadon och mosa tre halvor tillsammans med osten. Stek köttet och brödet. Stek tomatskivorna hastigt på hög värme i olja. Häll på balsamvinäger salta och peppra. Ställ åt sidan. Lägg en liten näve ruccola på varje brödskiva. Lägg en stor sked karamelliserad lök ovanpå och sedan biffen. Bred avokado/stiltonkrämen på köttet. Lägg på tomatskivor och toppa med några skivor färsk avokado. Avsluta med lite salt och nymald svartpeppar.


Karamelliserad lök

2 gula lökar
20 g smör
1 msk vitvinsvinäger
1 msk flytande honung
salt och peppar

Skala lökarna och skiva dem tunt. Fräs löken I smör under omrörning på svag värme i 15-20 min. Tillsätt vinäger, honung, salt och peppar.

1 kommentar:

Frankofilen sa...

Vad kul att ni smakade det här vinet så snabbt. Visst är det gott - skön California Sun på flaska. Måste funkat hur bra som helst till köttmackan. Visst skulle man gärna ha fler flaskor...