Anpassad sökning

söndag, april 09, 2023

2018 Bogle Vineyqards Zinfandel Old Vine


1968 planterade familjen Bogle i Clarksburg sina första vinrankor. I tio års tid odlade Bogle druvor till andra vinfirmor men 1978 startades Bogle Vineyards. I dag är det syskonen Warren, Jody och Ryan Bogle som sköter verksamheten och firman går i frontlinjen när det gäller miljömedveten hållbar odling och vinmakande. Något som inte alls är självklart när det gäller vin i de lägre prisklasserna. Däremot är det snarare regel än undantag att de lite dyrare vinerna från Kalifornien produceras med stor miljömedvetenhet.


Härlig KRAV-ryggbiff från pensionerad sörmländsk mjölkko. 

Jag brukar gilla Bogle Zinfandel Old Vine och årgång 2018 var inget undantag. Jag har haft vinet liggande sedan det inhandlades för två år sedan. Det kostade då 179 kr. 14 april släpps årgång 2020 på Sb. Priset kommer då att halka upp till 187 kr. Jag kommer att passa på att lägga vantarna på ett par flaskor som sedan får ligga till sig något år.

Bogle Zinfandel Old Vine är ett ganska enkelt vin och även om sötman upplevs som högre än knastertorr, kanske delvis beroende på att det är fin syra i vinet, är det långt ifrån de syltbomber som Sverige tycks älska. Vi dricker Bogle Zinfandel Old Vine till en härligt tjock bit ryggbiff som vi serverar på toskanskt vis, d v s skuren i strimlor på en bädd av ruccola med riven parmesan och citron. Svårare än så behöver det ibland inte vara.


Biff tagliata med ruccola, pressad citron och parmesan.

lördag, april 01, 2023

2019 Duckhorn Vineyards Merlot Napa Valley

 

Jen är på jobb i Båstad och då är det perfekt att ha halvflaskor med bra vin till fredagsmyset. Denna gång tar jag fram relativt nysläppta 2019 Merlot Napa Valley från Duckhorn Vineyards. Att korka upp en så pass ung Merlot är kanske dumt men recensioner från runtom i världen berättar att vinet är toppen redan nu. Dessutom finns det i skrivande stund fortfarande några flaskor kvar i Sb:s butiker runtom i landet och möjlighet att fylla på förrådet. En flaska på 375 ml kostar 240 kr och är värd varenda krona. 

Duckhorn Vineyards startades 1976 av Dan och Margaret Duckhorn. Dan hade innan dess rest runt i Bordeaux tillsammans med numera välkände vinmakaren Ric Forman. 1978 släpptes första årgången från Duckhorn. Det blev blygsamma 800 lådor Cabernet Sauvignon och lika många Merlot. Då från vingården Three Palms. Året efter släpptes Napa Valley Merlot första gången.

Vinet har en härlig doft med choklad, buljong, mynta och körsbär. Smaken domineras av svarta vinbär och hallon men jag hittar också tobak och en del spår av fatlagring. Vinet är mycket bra redan nu. Munkänslan är frisk och fräsch med en del mycket fint tannindamm och antydan till alkoholhetta.

Till det härliga vinet väljer jag att käka en favoritpizza med pepperoni, röd chili, basilika och Grana Padano från Crispy Pizza Bistro som funnits här i Hammarby Sjöstad i ett par år. Crispy gör gourmetpizza men långt ifrån Napoli-style. Istället har man en mer avslappnad inställning som känns ganska befriande. 

Det har blivit alldeles för elitistiskt i den svenska pizzadammen och då menar jag inte bara diskussionerna om Hawaiipizza. Att t ex följa samtalet (!) i Facebookgruppen "Pizza. Råd och recept för den bästa hembakade pizzan." är ett skämt. Gud nåde den som väljer annan ost än fior di latte, bakar i något annat än ugn från Ooni eller använder mjöl där vetet är odlat någon annanstans än i Italien. Slappna av!


Pizza med pepperoni, röd chili, basilika och Grana Padano.  


lördag, mars 18, 2023

2017 Ridge Chardonnay Estate

2017 Ridge Chardonnay Estate

Jag har skrivit det förut men det var vin från Ridge Vineyards som gjorde att jag fick upp ögonen för vin i allmänhet och för vin från Kalifornien i synnerhet. Men det var inte Chardonnay. Den druvan upptäckte och började jag älska långt senare. 

Trots att jag provat vin från en hel del olika firmor från The Golden State ligger Ridge mig fortfarande varmt om hjärtat. Det enda negativa jag kan säga är nog bara att flaskorna i Sverige tråkigt nog blivit rejält mycket dyrare på senaste åren. Men kanske har uppgången bromsat in. 2017 Chardonnay Estate inhandlade jag i februari 2020 och den kostade då 550 kr. I november förra året släpptes några flaskor 2020 i Sb:s webblansering och priset var då det samma. Bra!





Det finns just nu inte någon Ridge Chardonnay på SB. Däremot kan man fortfarande hitta Zinfandelblandningarna Lytton Springs (451 kr) och Geyserville (449kr) i en del butiker och Petite Sirah Lytton Estate (395 kr) i några fler. Alla rekommenderas!




Till det goda vinet lagar vi pastaspecialiteten pici från Siena i Toscana med brynt smör, citron och bacon. En enkel rätt som fungerar utmärkt till vinets smaker! 

Brynt citronsmör till pasta

2 pers

25 g smör
1/2 citron saft och zest
1 vitlöksklyfta, hackad
1 skvätt olivolja
1/2 dl riven parmesan

Bryn smöret i en stekpanna eller liknande med ljus botten. Det blir betydligt svårare att se smörets färg om man använder t ex gjutjärnspanna. För fler tips rekommenderas Serious Eats guide

Stek zest och vitlök någon minut i olivolja på mediumvärme. Blanda i det brynta smöret tillsammans med citronsaften. 

Häll smöret över pastan och blanda med parmesan. Tillsätt några dl pastavatten till en krämig konsistens. Krydda med svartpeppar och ev salt.


Pici med brynt citronsmör och bacon.

lördag, mars 11, 2023

2019 Seghesio Family Vineyards Chardonnay

En enkel men mycket trevlig Chardonnay som Seghesio satt en lite italiensk twist på genom att tillsätta 5% Vermentino. Kanske är det denna druva som gjort att trots en ganska rejäl smörighet känns vinet väldigt friskt och fräscht. 48% av druvorna är från Russian River Valley i Sonoma,  39% kommer från Santa Barbara och 13% från Napa.

Historien om Seghesio Family Vinyards började 1886 när Eduardo Seghesio utvandrade från Piemonte och hamnade i Sonoma. Ungefär tio år senare planterade han sin första egna vingård i Sonoma. I dag ägs firman av Crimson Wine Group.

Vinet har en tydlig doft av päron, både färska och inlagda i sockerlag men här finns också citron, vanilj lemoncurd och hasselnöt. I munnen har vinet en nästan lite oljig känsla, dock utan att detta upplevs som negativt. Citrus i form av citronfromage, återkommer i smaken tillsammans med grönt äpple och smör.

Det hela fungerar väldigt bra till vår torskrygg med hackat ägg, pepparrot och skirat smör. 

Seghesios chardonnay från 2019 finns i beställningssortimentet på Sb och kostar 219kr.

Torskrygg på bladspenat med kokt potatis, hackat ägg,
riven pepparrot och skirat smör. 

lördag, februari 25, 2023

2016 Raen Winery Pinot Noir Fort Ross-Seaview Home Field Vineyard


2016 Raen Winery Pinot Noir Fort Ross-Seaview  Home Field Vineyard


Det var länge sedan jag publicerade något nytt inlägg på den här bloggen men jag har saknat det och tänkte göra ett nytt försök. Det finns inte någon direkt anledning till min bloggpaus mer än att jag kände mig trött på det och jag hoppas att uppehållet givit mig ny kraft. Jag kommer att fortsätta fokusera på amerikanska viner, främst från Kalifornien. Helt enkelt därför att jag  fortfarande tycker vinerna därifrån är godast och mest intressanta.

Raen Winery i Sebastopol, en bit utanför Santa Rosa och ganska mitt emellan Napa Valley och Indiska oceanen, gör vin på druvorna Pinot Noir och Chardonnay. Bakom firman ligger bröderna Carlo och Dante Mondavi, barnbarn till Robert Mondavi, USA:s förmodligen mest kända namn när det gäller vin.

Carlo och Dante Mondavi startade Raen 2013. Namnet som ska uttalas "rain", står för det aningen pretentiösa Research in Agriculture and Enology Natrurally. Druvorna till vinet kommer från vingården Home Field vars totala yta omfattar mindre än två hektar. Pinot Noir-druvorna som växer här är av klonen 777. Home Field som ligger lite mer än 300 meter över havet och 3 km från Indiska Oceanen, är förhållandevis sval och druvorna plockas ganska sent.   

80% av druvorna jästes i hela klasar och endast naturlig jäst används. 10% av juicen har legat på fyra år gamla lufttorkade franska fat och 90% på neutrala fat. Vinet har inte klarnats eller filtrerats.



2016 Raen Pinot Noir Home Field köpte jag på Sb i december 2019. Självklart kunde det få ligga i åtminstone 5-10 år till men det är så himla bra nu och jag har svårt att se att det skulle kunna bli bättre. 

I doften dominerar hallon men här finns också jordgubbar, kryddor och en aning söt citrus. 
Smaken är fruktig men med en liten syra som fräschar upp och smak av hallon, körsbär och en aning apelsin. Ett mycket mjukt vin men med en viss tannintorrhet. Väldigt, väldigt bra!

Sås på kokosmjölk

Vi bestämde att vi skulle dricka Raen Pinot Noir till en lyxig husmanskost. Vi lagade köttbullar på lika delar fläskfärs och nöt, kokade potatis och gjorde puré, rörde konjakslingon och kokade morötter. Inga konstigheter så långt. Det som var lite speciellt och annorlunda var såsen. Med inspiration från Maria Borelius bok "Hälsorevolutionen Kokboken" som Jen varit med och stylat (kläder - inte maten) gjorde vi en brunsås baserad på kokosmjölk. Det blev över förväntan gott!


Gräddig sås utan grädde 

4 pers

1 burk kokosmjölk (400ml)
1 msk kalvfond
1/2 msk ljus soya
1 msk ansjovisspad
citronjuice
salt
peppar
2 msk maizena utrört i lite vatten

Häll kokosmjölk i stekpanna där köttet stekts. Alternativt stek en gul lök i lite olja och gör såsen i samma stekpanna. Häll i fond, soya och ansjovisspad. Koka upp och sjud i några minuter. Smaka av med citronjuice, salt och peppar. Red ev med maizena utrört i vatten.

Potatispuré och köttbullar med morötter, konjakslingon, pressgurka
och sås gjord på kokosmjölk.

lördag, mars 19, 2022

2018 Calera Chardonnay Central Coast


2018 Calera Chardonnay Central Coast

Josh Jensen startade Calera 1975 i Hollister, en liten stad i San Benito County. 2017 såldes livsverket till Duckhorn Vineyards.  Vid försäljningen blev det bestämt att Josh Jensen skulle ta plats i Duckhorns styrelse och att han skulle fortsätta som konsult för Calera i fyra år. Vad som händer nu efter tiden har gått ut, är okänt för mig. 

Druvorna till vinet (100% Chardonnay) kommer från diverse vingårdar i Santa Maria Valley (39%),  San Benito County (34%), Monterey County (17%) och Arroyo Grande AVA (10%). Vinet har legat tio månader på 100% fransk ek, där 5% av faten var nya. I den rena doften finns det vanilj, päron, passionsfrukt och gräddkola. I smaken hittar vi både gröna och röda äpplen, mogen persika,  mineral och en aning fat.

Vi har provat varje årgång av detta vin i runt femton år. Kvaliteten är oftast väldigt hög i förhållande till priset men så bra som vår flaska 2018 var nu i mars 2022 har jag inte varit med om någon gång tidigare. Vinet kan faktiskt mäta sig med de allra dyraste vinerna på Chardonnay från Kalifornien. Riktigt så fina lovord har jag aldrig tidigare tagit till om Caleras bas-chardonnay. Just nu finns inte vinet på Sb men ny årgång lär släppas så småningom. 2018 kostade 239 kr när jag köpte vinet i april förra året.


Krämig shrimp and grits med pancetta, paprika och stekt majs med vitlök.

söndag, januari 30, 2022

2019 Laetitia Estate Pinot Noir



Ett klart trevligt vin i det fasta sortimentet På Sb. Släpptes där i september förra året och kostar 179 kr. Det skulle ha kommit ytterligare en Pinot och en Chardonnay från samma producent i beställningssortimentet för några veckor sedan men de dök aldrig upp. Utan att ha kollat med importören Terrific Wines är det närma till hands att misstänka att det just nu är svårt att få tag på fraktcontainrar i USA.

I den romerska mytologin var Laetitia glädjens gudinna. Laetitia Estate i Arroyo Grande Valley grundades 1982 av champagnehuset Deutz. 1997 fick firman sitt nuvarande namn efter dåvarande ägarens dotter. Året efter såldes Laetitia igen. Nya ägare var en grupp där en av medlemmarna var nuvarande ägaren Selim Zilkha. Tillsammans med sin dotter Nadia Wellisz köpte Selim ut de andra ägarna 2001.

Fokus ligger på Pinot Noir men man odlar även Chardonnay, Pinot Blanc, Tempranillo, Syrah, Pinot Gris och Riesling.  Den sammanlagda vingårdsarealen ligger på 250 hektar. 

Vinet har en aning kryddig doft med hallon, jordgubb och körsbär. Vi kyler vinet ett par timmar i kylskåp och dricker det till pasta med svamp. Smaken är ganska stor med fat, solmogna röda bär och liten kryddighet. Gott!

Tortelloni med svamp och stekta champinjoner.

söndag, november 28, 2021

Cycles Gladiator Pinot Noir



De flesta jag talat med är mycket skeptiska till vin förpackat på annat sätt än i glasflaska. Själv har jag inga problem med t ex vin på burk och tycker absolut att det finns tillfällen då en sådan kan vara att föredra. Det mest uppenbara är nog på utflykt. Oavsett om det kallas hajk (kängor och skalplagg) eller picnic (lågskor och linnekostym). 

Miljöaspekten ska heller inte förglömmas. Nu är jag inte tillräckligt insatt för att veta något om tillverkning av glasflaska jämfört med aluminiumburk men det är inte särskilt svårt att räkna ut att flaskans vikt definitivt blir en nackdel vid transport. När det gäller lagring av vin tror jag det mesta talar till burkens nackdel. Detta var första gången jag drack vin på burk men jag tror inte det var den sista.

Vi valde att testa denna Pinot Noir till härligt dekadenta Chili Cheese Fries med en ljuvlig gul cheddarsås. Inte nyttigt och inte fancy. Helt enkelt perfekt mat till vin på burk. Som faktiskt var helt OK även om Cycles Gladiator saknade komplexitet och var i allra enklaste laget. Precis som väntat.

I doften hittade vi björnbär, körsbär och jordgubb. Allt i form av godisbitar (om den liknelsen går att förstå?).  I smaken finns det hallon, cassis och lakrits. En burk på 375 ml kostar 69 kr på Sb.

Chili Cheese Fries