En enkel men mycket trevlig Chardonnay som Seghesio satt en lite italiensk twist på genom att tillsätta 5% Vermentino. Kanske är det denna druva som gjort att trots en ganska rejäl smörighet känns vinet väldigt friskt och fräscht. 48% av druvorna är från Russian River Valley i Sonoma, 39% kommer från Santa Barbara och 13% från Napa.
Historien om Seghesio Family Vinyards började 1886 när Eduardo Seghesio utvandrade från Piemonte och hamnade i Sonoma. Ungefär tio år senare planterade han sin första egna vingård i Sonoma. I dag ägs firman av Crimson Wine Group.
Vinet har en tydlig doft av päron, både färska och inlagda i sockerlag men här finns också citron, vanilj lemoncurd och hasselnöt. I munnen har vinet en nästan lite oljig känsla, dock utan att detta upplevs som negativt. Citrus i form av citronfromage, återkommer i smaken tillsammans med grönt äpple och smör.
Det hela fungerar väldigt bra till vår torskrygg med hackat ägg, pepparrot och skirat smör.
Seghesios chardonnay från 2019 finns i beställningssortimentet på Sb och kostar 219kr.
Torskrygg på bladspenat med kokt potatis, hackat ägg, riven pepparrot och skirat smör. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar