Anpassad sökning

lördag, april 01, 2023

2019 Duckhorn Vineyards Merlot Napa Valley

 

Jen är på jobb i Båstad och då är det perfekt att ha halvflaskor med bra vin till fredagsmyset. Denna gång tar jag fram relativt nysläppta 2019 Merlot Napa Valley från Duckhorn Vineyards. Att korka upp en så pass ung Merlot är kanske dumt men recensioner från runtom i världen berättar att vinet är toppen redan nu. Dessutom finns det i skrivande stund fortfarande några flaskor kvar i Sb:s butiker runtom i landet och möjlighet att fylla på förrådet. En flaska på 375 ml kostar 240 kr och är värd varenda krona. 

Duckhorn Vineyards startades 1976 av Dan och Margaret Duckhorn. Dan hade innan dess rest runt i Bordeaux tillsammans med numera välkände vinmakaren Ric Forman. 1978 släpptes första årgången från Duckhorn. Det blev blygsamma 800 lådor Cabernet Sauvignon och lika många Merlot. Då från vingården Three Palms. Året efter släpptes Napa Valley Merlot första gången.

Vinet har en härlig doft med choklad, buljong, mynta och körsbär. Smaken domineras av svarta vinbär och hallon men jag hittar också tobak och en del spår av fatlagring. Vinet är mycket bra redan nu. Munkänslan är frisk och fräsch med en del mycket fint tannindamm och antydan till alkoholhetta.

Till det härliga vinet väljer jag att käka en favoritpizza med pepperoni, röd chili, basilika och Grana Padano från Crispy Pizza Bistro som funnits här i Hammarby Sjöstad i ett par år. Crispy gör gourmetpizza men långt ifrån Napoli-style. Istället har man en mer avslappnad inställning som känns ganska befriande. 

Det har blivit alldeles för elitistiskt i den svenska pizzadammen och då menar jag inte bara diskussionerna om Hawaiipizza. Att t ex följa samtalet (!) i Facebookgruppen "Pizza. Råd och recept för den bästa hembakade pizzan." är ett skämt. Gud nåde den som väljer annan ost än fior di latte, bakar i något annat än ugn från Ooni eller använder mjöl där vetet är odlat någon annanstans än i Italien. Slappna av!


Pizza med pepperoni, röd chili, basilika och Grana Padano.  


Inga kommentarer: