2017 Ridge Chardonnay Estate
Jag har skrivit det förut men det var vin från Ridge Vineyards som gjorde att jag fick upp ögonen för vin i allmänhet och för vin från Kalifornien i synnerhet. Men det var inte Chardonnay. Den druvan upptäckte och började jag älska långt senare.
Trots att jag provat vin från en hel del olika firmor från The Golden State ligger Ridge mig fortfarande varmt om hjärtat. Det enda negativa jag kan säga är nog bara att flaskorna i Sverige tråkigt nog blivit rejält mycket dyrare på senaste åren. Men kanske har uppgången bromsat in. 2017 Chardonnay Estate inhandlade jag i februari 2020 och den kostade då 550 kr. I november förra året släpptes några flaskor 2020 i Sb:s webblansering och priset var då det samma. Bra!
Det finns just nu inte någon Ridge Chardonnay på SB. Däremot kan man fortfarande hitta Zinfandelblandningarna Lytton Springs (451 kr) och Geyserville (449kr) i en del butiker och Petite Sirah Lytton Estate (395 kr) i några fler. Alla rekommenderas!
Till det goda vinet lagar vi pastaspecialiteten pici från Siena i Toscana med brynt smör, citron och bacon. En enkel rätt som fungerar utmärkt till vinets smaker!
Brynt citronsmör till pasta
2 pers
25 g smör
1/2 citron saft och zest
1 vitlöksklyfta, hackad
1 skvätt olivolja
1/2 dl riven parmesan
Bryn smöret i en stekpanna eller liknande med ljus botten. Det blir betydligt svårare att se smörets färg om man använder t ex gjutjärnspanna. För fler tips rekommenderas Serious Eats guide.
Stek zest och vitlök någon minut i olivolja på mediumvärme. Blanda i det brynta smöret tillsammans med citronsaften.
Häll smöret över pastan och blanda med parmesan. Tillsätt några dl pastavatten till en krämig konsistens. Krydda med svartpeppar och ev salt.
Pici med brynt citronsmör och bacon. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar