Anpassad sökning

söndag, december 15, 2019

2017 Substance Cabernet Sauvignon



Substance Cabernet Sauvignon från Charles Smith's Wines of Substance, ligger i beställningssortimentet på Sb men finns i en del butiker runtom i landet. Finns inte vinet nära dig är mitt råd att beställa genast! Årgång 2017 är ett riktigt trevligt vin och priset mycket tilltalande. En flaska kostar 179 kr.

Vi dricker 2017 Substance Cabernet Sauvignon till en biffsallad på ryggbiff med bland annat avokado, krutonger på levain, mâchesallad, parmesan, bacon och haricots verts. Vi dressar med balsamico, worcestershiresås och olja. Bearnaisesåsen serveras separat.

Vinet är gjort på 100% Cabernet Sauvignon och har lagrats i 12 månader på franska fat, där 50 procent var nya. I doften finns svarta vinbär läder och tobak tillsammans med eukalyptus och fat. I smaken finns det både röda och mörka bär tillsammans med choklad och lakrits. Ett mycket bra vin vars enda skavanker är att det kunde varit ännu fylligare och att smaken är aningen kort. Jag tänker köpa fler flaskor. Vinet är bra nu men jag tror det kommer att bli ännu bättre efter några år i källaren.

Biffsallad

lördag, december 07, 2019

2014 San Lorenzo Winery The Pearl

 2014 San Lorenzo Winery The Pearl

Den 23 oktober 2019 startade det som skulle bli den värsta skogsbranden i Sonoma Countys historia. Innan branden var under kontroll den 6 november hade 260 km² mark drabbats och 120 byggnader förstörts eller skadats. Det var med nöd och näppe och hjälp av brandkår och helikopter som den 16 ha stora vingården San Lorenzo klarade sig från att brinna upp.

Den äldsta delen av vingården kallas för The Pearl och består av drygt 70% Zinfandel. Andra druvor som växer här är bland annat Mataro, Carignan och Petite Sirah. Rankorna planterades så tidigt som 1896. 

San Lorenzo ägs och drivs av Peter och Cathy Seghesio som också ligger bakom fantastiska Journeyman Chardonnay som vi provade för några år sedan. Förväntningarna på The Pearl var alltså skyhöga redan från början...

Vinet har legat ett par år i vår källare. Det hade säkert kunnat ligga ytterligare några år men jag tror inte det hade blivit så mycket bättre. Vinet fanns i beställningssortimentet på Sb och kostade 634 kr. Johan Lidby importerade. Just nu finns vinet inte att få tag på i Sverige men det gör däremot Journeyman.

Förväntningar infrias

2014 San Lorenzo Winery The Pearl har en komplex doft av hallon, körsbär och blåbär. De senare både som färska och i form av paj. Vi hittar också lite lakrits och odefinierade kryddor. De olika elementen som återfinns i smaken är alla mycket välbalanserade. Här finns körsbär, björnbär och nypon tillsammans med hasselnöt, choklad och lakrits. Tanniner finns men är mycket finmalda.  

En av de allra bästa zinfandel-blandningar jag smakat och även om produktionen är mycket liten hoppas jag att det kommer fler årgångar till Sverige. Av den på hemsidan aktuella årgången 2017, gjordes endast 107 lådor. 

Vi dricker denna fantastiska zin-blend till lammracks med en caponata, rostad potatis, haricots verts och örtsmör.

Lammracks med caponata och rostad potatis.

lördag, november 23, 2019

2017 Lioco Chardonnay Sonoma County

2017 Lioco Chardonnay Sonoma County

En mycket trevlig bas-chardonnay från Matt och Sarah Licklider's Lioco i Santa Rosa. Redan från starten i mitten av 00-talet, har Lioco strävat efter elegans och lätthet framför kraft i sina viner. Europa och 1980-talets Kalifornien har varit förebild och succén har inte låtit vänta på sig. I dag gör Lioco vin på Chardonnay, Pinot Noir och Carignane.

Vi chansar lite och satsar på att vinet ska fungera till köttbullar med potatispuré och kantarellsås. Det gör det inte riktigt och men vi konstaterar att Lioco Chardonnay Sonoma County är ett mycket bra vin! Dessutom ett förvånansvärt lågt pris. En flaska kostade 189 kr men tyvärr är vinet i årgång 2017 slutsålt på Sb.

Frisk doft av äpple, citrus och melon. Vi hittade också piggelin och en del fat. I den komplexa smaken återkom melon men nu tillsammans med tropisk frukt, päron smör, vanilj och fat. Dessutom äpple i avslutet. Jag längtar till nästa årgång dyker upp på Sb.

Kalvköttbullar med trattkantarellsås, potatismos,
rårörda lingon och ättiksgurka.

lördag, november 16, 2019

2016 Girard Zinfandel Old Vine

2016 Girard Zinfandel Old Vine


Zinfandel Old Vine från Girard Winery är ett säkert kort när du vill dricka zin med viss sötma men utan att det blir syltigt. Anpassar man maten med viss hetta och/eller sötma lär man inte bli besviken på vad man har i glaset. 

Familjen Girard började göra vin under eget namn i början av 1980-talet. Tidigare hade man odlat och sålt druvor men nu hade det alltså blivit dags att sätta egna etiketter på flaskorna. Det gick riktigt bra och Steve Girard Jr utökade verksamheten till Oregon. 1996 tog Steve beslutet att flytta hela verksamheten över delstatsgränsen. Vineriet i Kalifornien och namnet Girard såldes till affärsmannen Leslie Rudd från Aspen. Tillsammans med vinmakarteamet Marco DiGiulio och Glenn Hugo dröjde det inte länge innan vinerna från det "nya Girard överglänste de som tillverkats före ägarbytet.

Druvorna till Old Vine Zinfandel kommer från flera vingårdar. En av dem är Morgan Vineyard i den sydöstra delen av Napa Valley där klimatet är något svalare och druvorna blir syrarikare. Det har gjort att vinet har relativt hög syra. I den mycket fruktiga doften finns björnbär, körsbär och svarta vinbär. Fatlagringen är tydlig. Vinet har legat på en mix av amerikansk, fransk och ungersk ek men jag har inte lyckats hitta någon info om hur länge. Vi hittar också örter och kryddor tillsammans med vanilj och choklad. I smaken finns det körsbär och björnbär, lakrits och choklad. Girard Zinfandel Old Vine kostar 215 kr på Sb och fungerar utmärkt till exempel till hamburgare.

lördag, november 09, 2019

2017 Three Finger Jack Cellars Cabernet Sauvignon East Side Ridge

2017 Three Finger Jack Cellars Cabernet Sauvignon East Side Ridge

Det är något av en gåta varför Sb och importören Enjoy envisas med att genomgående använda siffra istället för bokstäver i namnet för Three Finger Jack. Om man känner sig osäker kan man förslagsvis titta på etiketten... 

Three Finger Jack är ännu ett projekt av familjen Delicato. Enligt den egna hemsidan gör firman endast ett vin men på Sb finns för närvarande två. Dels den cab vi provat men även en Zinfandel gjord på druvor från stockar som är mellan 40 och 100 år gamla. 

Three Finger Jack har tagit sitt namn efter en, vad det sägs, beryktad desperado som i slutet av vilda västern-tiden härjade i området öster om Sacramento. Enligt den ganska intetsägande storytellingen vet ingen var han kom ifrån, hur han förlorade två fingrar eller var han dog...

Det vi vet är att vinet är gjort av 76% Cabernet Sauvignon, 9% Petite Sirah, 8% Malbec och 7% Merlot. Efter jäsning på rostfria ståltankar lagras 80% av vinet på amerikanska och franska ekfat i 8 månader.

Doften domineras av svarta vinbär men vi hittar också sassafras, mörk choklad och vanilj. Smaken är relativt söt. Här finns 5,8 g socker per liter vin. Också i smaken handlar det en hel del om svarta vinbär men också jordgubbar, björnbär och choklad.

Vi dricker Three Finger Jack till hamburgare och det funkar bra. Det är ett habilt vin men sötman gör att det mår bra av något sött i maten. The Finger Jack Cabernet Sauvignon finns i det ordinarie sortimentet på Sb och priset ligger på 149 kr.

torsdag, oktober 31, 2019

2016 Wente Chardonnay Morning Fog


Detta är inte första gången vi dricker 2016 Chardonnay Morning Fog från familjeföretaget Wente Vineyards i Livermore Valley, strax sydost om San Francisco. Vi tycker det är ett ett riktigt trevligt, bra och billigt vin. Druvorna kommer från Wentes egna odlingar i Livermore Valley AVA (American Viticultural Area) som ingår i San Francisco Bay AVA och Central Coast AVA. Vid sidan av Chardonnay innehåller vinet också 2% Gewürztraminer.   50% av vinet har fermenterats i neutrala amerikanska ekfat och 50% i rostfria fat. Den del som jäste på ek och hälften av det som låg i rostfria fat, fick ligga kvar på jästfällningen i fem månader. Vinet finns just nu i 12 av Sb:s butiker och priset ligger på 145 kr.

Istället för att skriva något om familjen Wente lämnar jag över presentationen till denna promovideo på YouTube:



Jag hade med mig några flaskor 2016 Chardonnay när Jen och jag i somras besökte familjen i Skåne och det blev en liten provning av viner i lite olika prisklasser. Vi var sex som provade och jag minns tyvärr inte vilket vin som vann. Däremot vet jag att det var väldigt jämnt och att alla vinerna hamnade högst upp på någons lista. Vinerna vi provade var, förutom Wente Morning Fog också Fritz Chardonnay Russian River 349 kr och Shafer Chardonnay Red Shoulder Ranch 495 kr


Uppställning vid sommarens Chardonnayprovning hos familjen på Råå.

Nåväl, när det nyss var högaktuellt med gula kantareller gjorde vi en pasta där vi även slängde i lite salsiccia. Mycket bra mat till Chardonnay! Bland provningsnoterna denna gång står det bland annat att vinets doftar grapefrukt, pomelo, gråpäron och vingummi. Där finns även en ton av exotisk frukt. I den ganska friska smaken finns det ananas, päron, gula plommon och äpple. Vi hittar också något salt, även om vinet innehåller en del restsötma. Fatlagringen gör sig också påmind. Riktigt bra, speciellt med tanke på priset.

Kantarell- och salsicciapasta.

lördag, oktober 26, 2019

2016 Richard Kershaw Wines Syrah Clonal Selection


Richard Kershaw är kocken från Sheffield som hamnade i Sydafrika 1999, där han lyckades bli Master of Wine. Landets första och fortfarande enda person som fått utmärkelsen. Sammanlagt i hela världen finns det i dag 390 personer som kvalificerat sig till att bli Master of Wine. Läs mer på institutets hemsida.

Richard Kershaw Wines startades 2012 i Elgin, Sydafrikas äppleträdgård, sydöst om Kapstaden och landets svalaste område att odla druvor i. Här gör Richard Kershaw fyra olika vinserier och just nu finns det sju viner från firman på Sb. Alla från Clonal- och Deconstructed serierna.

Det vin vi provat ingår i serien "Clonal Selection" där det även finns vin på Pinot Noir och Chardonnay. Produktionen är begränsad och av 2016  Syrah gjordes 9 300 flaskor. Vienerna importeras till Sverige av JPC Wines i Karlstad och priset för 2016 Syrah Clonal Selection ligger på 369 kr. I skrivande stund finns det fortfarande flaskor kvar i sex av Sb:s butiker. På Hansa i Malmö hela 36 stycken.

Vinet har en härlig, ganska elegant doft med mynta, aningen citrus, mörk choklad. körsbär och blåbär. I munnen känner vi en del finmalda tanniner och både röda och svarta bär finns i smaken. Mynta och choklad återkommer och vi hittar även plommon. Jag vet inte varför men jag får en 2016 Richard Kershaw Wines Syrah Clonal Selection ger mig en känsla av Italien. Något märkligt eftersom Italienska röda viner oftast inte är favoriter hos mig men Richard Kershaws Clonal Selection återvänder jag gärna till.

Vi drack vinet till "Smothered Pork Chops" – stekta fläskkotletter som fått sjuda i sås (men bytte ut kotletterna mot karré vilket nog inte var idealiskt...). Vår sås var en mjölkbaserad variant med örter och paprika. Till köttet serverade vi ris och stekt brysselkål.


Smothered Pork Chops (men vi använde karré).

söndag, oktober 06, 2019

2017 McManis Family Vineyards Petite Sirah


McManis Petite Sirah är en favorit bland de allra billigaste vinerna på Sb. Hemma hos oss brukar det bli åtminstone någon flaska från varje årgång men senast jag skrev något om vinet var i början av 2016. Då var det årgång 2013 som gällde.

Nu har turen kommit till 2017 och priset ligger fortfarande på 109 kr. Lika lite som när jag senast skrev om vinet – för ungefär tre år och tio månader sedan!

Doften är fruktig med mörka bär, eukalyptus, svartpeppar och fat. Dessa återkommer i den fruktiga smaken där plommon dominerar tillsammans med björnbär och körsbär.  Lite mörk choklad finns också med i bilden och tanninerna är mycket små och fina.

McManis Family Vineyards Petite Sirah är ett enkelt men habilt vin som fungerar utmärkt till dagens pepperonipizza. Nuff said!


Pepperonipizza med lök och tomat.

lördag, oktober 05, 2019

2017 Birichino Scylla


Scylla är ett helt nytt vin från Birichino.  2017 var den allra första årgången och druvblandningen bestod av 62 % Carignane, 33 % Grenache och 5 % Mouvèdre. Druvorna kommer från olika vingårdar i Lodi och från gamla rankor. Carignane planterades cirka 1920 och genomsnittsåldern på Grenache och Mourverdre var 99 år. Vinet har legat på gamla, neutrala ekfat i 8 månader.

Scylla började säljas på Sb i mars i år och kostade 199 kr. Nu finns det endast några flaskor kvar ute i landet men jag hoppas att importören Handpicked snart ska ta in årgång 2018.


2017 Scylla har en bärig och något kryddig doft med jordgubbar, hallon, och blåbär tillsammans med svartpeppar och lagerblad. Vi hittar också lite viol. I smaken återkommer hallon och jordgubbar men här finns också vinbär, både röda och svarta. Vinet har ganska hög men mjuk syra och gott om tannindamm.

Ett mycket trevligt vi som jag önskar jag köpt några fler flaskor av. Funkade alldeles utmärkt till pasta med långsam köttfärssås.

Den bästa köttfärssåsen

4 pers

1 msk olivolja
1 msk smör
1 gul lök, finhackad
500 g malet oxkött
2 msk tomatpuré
2 medelstora morötter, finrivna
1/2 dl rött vin
400 g hela tomater av hög kvalité (jag föredrar pomodorino corbarino)
1 msk kalvfond
1 msk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
en nypa socker
salt och svartpeppar

Mjuka upp löken i smör och olja. Höj värmen och stek köttet. Lägg i lite kött åt gången (ungefär 1/4 brukar vara lagom) så att det inte släpper vätska och blir kokt. Rosta tomatpurén några minuter. Häll på vinet och låt det ånga bort. Blanda därefter ner morötterna. Tillsätt tomater, fond och kryddor. Koka under lock på låg värme i tre-fyra timmar.

Pasta och köttfärssås

söndag, september 15, 2019

2016 Blankbottle Winery Nothing to Declare


Pieter Walser som är vinkakare och ägare till Blankbottle tycker man ska fokusera på hur viet smakar, inte på vilka druvor som finns i flaskan. Bara därför tänkte jag börja med att slå fast att vinet är gjort av 7% Roussanne, 14% Marsanne, 10,3% Viognier, 10,3% Fernao Pires, 10,3% Grenache Gris, 10,3% Clairette Blanche, 10,3% Viura, 9,5% Grenache Blanc och 8% Chenin Blanc. 

Namnet Nothing to Declare kommer från den tid då sydafrikanska vinmakare smugglade in vinrankor som de fått tag på i utomlands och som de trodde skulle funka i landet. Om ättlingar till druvorna i detta vin har kommit till landet på detta sätt låter jag vara osagt.

Vinet har en ganska komplex fruktig doft med melon, päron, äpple och stenfrukt. Vi hittar också något som påminner om gummi och en nötig ton. Munkänslan är något oljig. I smaken återkommer stenfrukt och päron men nu i sällskap av apelsin och vanilj. Ett härligt vin för 199 kr som tyvärr håller på att ta slut i Sb:s butiker.

Vi dricker Nothing to Declare  till Mississippi Roast Sandwich och det fungerar utmärkt. Köttet gjorde jag på högrev som kokas på låg värme i ugn 5-6 timmar med smör, ranchdressing och feferoni. Sedan dras köttet isär med gafflar, ungefär som pulled pork/beef och en rejäl hög placeras på en macka. Addera mozzarella och gratinera kort i ugn. Släng på lite persilja så är det klart. Mycket tillfredställande!


Mississippi Roast Sandwich

söndag, augusti 25, 2019

2017 Cruse Wine Company Monkey Jacket


Cruse Wine Co. startades 2013 av Michael Cruse som redan tidigare blivit omtalad för sina mousserande viner under namnet Ultramarine. Michael kommer från San Francisco men när han var tio flyttade familjen till Petaluma i Sonoma County. Han håller fortfarande till i den lilla staden med strax under 60 000 invånare.

Cruse Wine Co. importeras av Johan Lidby Vinhandel och 2 augusti släpptes två av firmans viner i det tillfälliga sortimentet på Sb. Dels en 2017 Chardonnay Rorick Vineyard och dels Monkey Jacket som vi har provat. Vinet är en blend som varje år ska ha störst andel av Valdiguié, den något bortglömda druvan som i Kalifornien tidigare gick under namnet Napa Gamay. 2017 bestod druvblandningen i Monkey Jacket av 42% Valdiguié, 22% blandade röda druvor, 14% Petite Sirah, 10% Carignan, 8% Syrah, 2% St. Laurent och 2% Pinot Noir.


Vi drack vinet till en rätt med inspiration från spanska patatas bravas. Det fungerade bra men vi var förstås noga med att inte göra salsan alltför kryddstark. Även om vinet är rejält fruktigt tror jag inte att mat med hetta blir dess bästa kompis.

Monkey Jacket, som fått sitt namn efter en sjömansrock, har doft av björnbär, färska röda plommon och sviskon. Vi hittar också nougat, fat och en salt ton.

Smaken är något funkig med björnbär, körsbär och choklad. Tanniner finns det ganska gott om. Känslan i munnen är åt det trögflytande hållet. Ett ganska trevligt vin som vi ändå inte faller helt pladask för. En flaska kostar 239 kr på Sb.

Friterad potatis, ryggbiff, limemayo och salsa brava.

torsdag, augusti 01, 2019

2018 The Ojai Vineyard Rosé


Jag vet inte hur mycket men jag påverkades förmodligen en hel del av att jag ville tycka om denna rosé från The Ojai Vineyard. Med den brasklappen vill jag härmed hävda att Adam Tolmachs rosé från 2018, som jag smakade för första gången, var den än så länge bästa rosén 2019. Det finns fortfarande en del flaskor kvar runt om i landet och för den som gillar rosé får tillfället inte missas. På Ojais hemsida är vinet slutsålt men priset där låg på $28. 259 kr på Sb är alltså rena reapriset!

Vinet doftar smultron, apelsin, stenfrukt och mineral. I smaken återkommer smultron tillsammans med persika och nektarin. Vi hittar också lite smör och fat. Vinet har legat på använda franska fat i fem månader. 

Jag är osäker på druvblandningen i vinet. Enligt importören Divine består den av är  51% Syrah, 21% Carignan, 19% Grenache och 9% Riesling. På Ojais egen hemsida heter det att vinet är gjort på lika delar Syrah och Carignan plus en skvätt Riesling. Oavsett så är resultatet jättegott!

Vi dricker Ojai Rosé till krämiga Shrimp and Grits med bland annat korv och bacon. Det sitter som en sportmössa.

Old Charleston Style Shrimp and Grits

söndag, juli 07, 2019

2016 Barra of Mendocino Cabernet Sauvignon


Detta är en post som blivit liggande länge. Inte för att det handlar om ett dåligt vi utan främst på grund av min tveksamma inställning till vin som vi köper här, men som inte är samma som säljs på vinets "hemmaplan." 

Charles Barra i Mendocino, en bit norr om San Francisco, har odlad ekologiskt i över 20 år. 1997 bestämde han sig för att inte enbart sälja sina druvor utan göra eget vin på dem. Han döpte sin firma till Barra of Mendocino.

På Barra of Mendocinos hemsida finns det i dag vin gjort på druvorna Chardonnay, Pinot Noir, Zinfandel, Petite Sirah och Sangiovese. Där har tidigare också funnits en 100% Cabernet Sauvignon men det hittas inte där nu. Det vin som säljs via Sb:s beställningssortiment (Prime Wine är importör) är gjort på 75% Cabernet Sauvignon, 18% Zinfandel och  7% Petite Sirah.

Mendocino County är beläget en bit norr om San Francisco.
Vinet kostar 129 kr och är KRAV-märkt. Det har en fruktig doft med både mörka och röda bär som svarta vinbär och solvarma jordgubbar. Här finns också mörk choklad, blyertspenna och spår av fatlagring. 25% av vinet har lagrats i ekfat, både franska och amerikanska, under 16 månader.

Även i smaken finns det svarta vinbär men också hallon och jordgubbar, choklad och lakrits. Ett helt OK men ganska enkelt vin.

Vi drack vinet till Bouef Bourgignon med krämiga grits och härligt mjälla vaxbönor. 

Bouef Bourgignon med krämiga grits och vaxbönor.

torsdag, juli 04, 2019

2017 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County






Nästan 920 000 flaskor av Seghesios bas-zin producerades i årgång 2017. Vinet går ofta att hitta även i små Sb-butiker. Det är utmärkt eftersom detta vin som numera kostar 209 kr, alltid brukar hålla hög kvalité.  

Seghesio Family Vineyards håller till i Healdsburg, strax norr om San Fransisco. Det var 1949 som familjen köpte Scatena Winery och flyttade en stor del av sin verksamhet till den lilla staden.  Seghesio är kanske mest kända för sina olika Zinfandels men har också flera andra druvor planterade på sina vingårdar. 

Druvorna till vinet kommer från vingårdar i nästan hela Sonoma County. Druvblandningen i årgång 2017 består av 87% Zinfandel, 9% Petite Sirah, 2% Carignan, 1% Syrah och 1% icke namngivna blandade röda druvor. Vinet har legat 9 månader på 70% amerikanska, där 12% var nya, och 30% franska ekfat.  

Det hela doftar körsbär och björnbär och en aning sylt. Vi hittar också choklad, mynta och lite grön paprika. Smaken domineras av mulliga, mörka bär. Fatlagringen är tydlig och här återfinns också choklad. En mycket trevlig seriös Zinfandel och 2017 är en riktigt fin årgång.. 

Vi dricker vinet till ryggbiff, bea och krossad potatis. Det senare är ett mycket trevligt sätt att servera små fina potatisar med skalet kvar. Koka, låt svalna. tryck till så potatisen krossas men inte faller isär och stek därefter i smör och olja.  


Ryggbiff med krossad potatis, sallad och bea.

lördag, juni 08, 2019

2017 Cakebread Cellars Sauvignon Blanc


En alldeles utmärkt Sauvignon Blanc från Kalifornien och Cakebread Cellars. Druvorna kommer från Cakebreads egna vingårdar i Carneros, Suscol Springs, Rutherford och Calistoga. Årgången kännetecknades av ovanligt små druvor men av god kvalité. Druvklasarna pressades hela och strax över 80% fermenterades i rostfria fat, resten i neutrala franska ekfat. Därefter fick allt ligga fem månader på använda franska fat innan buteljering i mars 2018.

Vinet doftar grönt äpple, päron och apelsin tillsammans med en del fat och vita blommor. Smaken handlar om gula plommon, melon, citrus och någon tropisk frukt. Även här finns spår av fat och dessutom lite vingummi. Bra syra och sötman upplevs som relativt hög men blir aldrig störande. 

Det något märkliga namnet Cakebread Cellars kommer från fotograferna Jack och Dolores Cakebread som i början av 1970-talet befann sig i Napa Valley för att ta foto till en bok om Amerikanskt vinframställning — "Treasury of American Wines" av Nathan Chroman. Jack och Dolores gillade Napa och slängde fram ett bud på en liten gård med tillhörande 9 hektar mark. Till deras förvåning accepterades budet och 1973 gjorde Cakebread sitt första vin. I dag har vingårdsarealen växt till sammanlagt 236 hektar, fördelade över Napa- och Anderson Valley. Cakebread, som fortfarande är familjeägt, gör i dag 17 olika viner.

Halal Style Cart Chicken

Cakebread Cellars importeras till Sverige av Ward Wines som mars släppte 2017 Sauvignon Blanc i Sb:s beställningssortiment. Vinet kostade 299 kr. Just nu finns det inget vin från Cakebread att köpa via Sb men jag hoppas på snar påfyllning.

Vi är sugna på kyckling till vinet men har ingen rolig idé på vad vi ska laga. Pålitliga Serious Eats konsulteras och vi hittar rätten vi båda varit sugna på utan att veta om det – Halal Style Cart Chicken and Rice with White Sauce. Det blir jättegott och funkar riktigt fint till vinet. 

Enligt originalreceptet på Serious Eats webbplats, heter denna smaskiga rätt
"Halal Cart-Style Chicken and Rice with White Sauce".

fredag, maj 31, 2019

2010 EMH Cabernet Sauvignon Black Cat Special Selection

2010 EMH Cabernet Sauvignon Black Cat Special Selection

1999 köpte Merrill Lindquist hus och en liten vingård i Napa Valley, strax utanför Calistoga, där grannen är inte helt okända Eisele Vineyards. Merrill döpte sin vingård till EMH Vineyars. Den är mindre än en halv hektar och planterad med 100% Cabernet Sauvignon. 

Eftersom första året var ett testår, såldes hälften av druvorna. Återstående del fick vinmakaren Art Finkelstein arbeta med och resultatet blev så bra att Merrill bestämde att i framtiden skulle alla druvor användas till den egna produktionen. Vinerna döptes till Black Cat efter familjens katt Sparkles.

Klicka för större karta.

Vinmakare Art Finkelstein gick tyvärr bort 2010 och Ken Vigoda tog över arbetet. Detta var det andra år som EMH's Black Cat Cabernet också gjordes i en Special Selection-variant och det är alltså den vi provat. Produktionen var ytterst blygsam och sammanlagt gjordes endast 300 flaskor.   

I doften hittar vi svarta vinbär, körsbär och andra djupt röda, nästan torkade bär tillsammans med en animalisk ton, choklad och gelé på vinbär. Körsbär och vinbär återkommer i smaken, där det också finns hallon och salmiak. Eftersmaken är lång och tanninerna mycket fina. Sötman är relativt hög men absolut inte störande. Brix anges till 25,8 och alkoholhalten till 14,4%.

Mycket, mycket, mycket gott och jag önskar jag hade fler flaskor. Tyvärr har EMH ingen svensk importör.

lördag, maj 18, 2019

2015 Ojai Pinot Noir Santa Barbara County

2015 Ojai Pinot Noir Santa Barbara County

Adam och Helen Tolmachs The Ojai Vineyard är något av en favorit hemma hos oss. Speciellt firmans viner på druvan Syrah. Den största anledningen är självklart att vi gillar vinerna men man ska inte sticka under stol med att tillgången också har betydelse. Importören Divine ser till att det alltid finns flera olika varianter av vin från Ojai på Sb.

Denna gång var det inte Syrah i flaskan utan istället Ojais basvin på Pinot Noir. Druvorna kommer från olika vingårdar i Santa Barbara County.


Doft är bärig med en kompott av blåbär, hallon, jordgubbar och körsbär tillsammans med lite fat, läder och bacon.

I den ganska kryddiga och något söta smaken hittar vi också massor av bär. Här finns både röda, blå och riktigt mörka. Tillsammans med lakrits och mjölkchoklad blir det hela riktigt bra.

Aktuell årgång på Sb är 2016 och den kostar 299 kr.

söndag, maj 05, 2019

2013 Long Meadow Ranch Reserve Rutherford Estate Vineyard

2013 Long Meadow Ranch Cabernet Sauvignon 
Reserve Rutherford Estate Vineyard


Long Meadow Ranch som ligger vid foten av Mayacamas Mountains, startades 1989 och drivs av Ted och Laddie Hall tillsammans med sönerna Timothy och Chris. Förutom druvor och vin sysslar ranchen också med olivodling och att föda upp Highland cattle (långhåriga skottska höglandsboskap). Allt bedrivs ekologiskt och hållbart. 

Druvorna till den cab vi provat, har växt i Rutherford Estate där familjen Hall också odlar Sauvignon Blanc och Merlot, frukt och grönsaker samt håller flera raser av ankor. 180 flaskor av vinet släpptes i Sb:s tillfälliga sortiment i januari 2018. De kostade respektingivande 749 kr. Jag hade egentligen tänkt låta vinet ligga i ytterligare flera år men rapporter på Cellartracker fick mig att ändra på detta och dra korken ur flaskan redan nu.

2013 Cabernet Sauvignon Reserve Rutherford från Long Meadow Ranch doftade svarta vinbär och plommon tillsammans med vanilj, choklad och fat. I smaken hittade vi mer svarta vinbär, nu tillsammans med hallon, choklad och salmiak. Här fanns en del fina tanniner. 

Sammantaget är detta ett habilt hantverk och ett gott vin som fått en alldeles för stor prislapp. Ungefär hälften så dyrt hade varit mer rimligt

Vi drack vinet till hamburgare på högrev med klassiska tillbehör och våra favoritbröd från Magnus Johansson Bageri & Konditori. Närapå vår granne här i Hammarby sjöstad.


En klassisk hamburgare.

söndag, april 28, 2019

2016 Buena Vista Pinot Noir Carneros


Det blir ofta rester över när man lagar Bouef Bourgignon. Därför har den vinvänliga rätten varit flitigt förekommande på vårt matbord under vintern. Men framför allt handlar det om att den burgundiska köttgrytan så himla god!

Denna gång plockade vi inte fram något vin ur källaren utan handlade en flaska Pinot Noir från Buena Vista Winery som är beläget strax utanför Sonoma stad. Vinet finns i massor av Sb:s butiker runt om i landet. En flaska kostar 199 kr.

Buena Vista Winery grundades så tidigt som 1857. Inte mycket att skryta med för européer men forntid i Kaliforniens vinvärld. Firmans grundare Agoston Haraszthy de Mokesa hade utvandrat från Ungern till Amerika på 1840-talet. Han tog sig till Kalifornien där han bland annat blev sheriff i San Diego och guldhandlare i San Francisco, innan han hamnade i Sonoma. Där satsade han på att odla druvor och producera vin. Ett koncept som var så pass framgångsrikt att Agoston började kalla sig för Greven av Buena Vista.  

Greven dog 1869 i en flod i Nicaraguas djungler dit han rest för att arbeta med socker och rom. Därmed upphörde produktionen av vin på Buena Vista. Den återupptogs inte förrän efter andra världskriget. I dag ägs firman av The Boisset Collection.

Doft och smak

Vinet doftar hallon och mycket mogna jordgubbar. Här finns också toner av fat, vanilj och kaffe. I den ganska kryddiga smaken återkommer hallon men ett och annat körsbär och lite choklad letar sig också in i bilden. Klart bättre än vad jag minns vinet från tidigare årgångar jag provat.


Boeuf Bourguignon med potatispuré

måndag, april 22, 2019

2017 Dune Shiraz Blewitt Springs


Denna relativt svala (eller lätta) och trots sin ungdom redan tillgängliga Shiraz, släpptes i Sb:s tillfälliga sortiment i februari. I skrivande stund finns det fortfarande flaskor kvar i en del butiker och jag rekommenderar alla att rusa. 179 kr är ett kap!

Om man inte är tillräckligt snabb eller har långt till butik med vinet å hyllorna, finns det flera varianter av vin från Dune i beställningssortimentet på Sb.  Då handlar det om blandningar med Shiraz och en eller flera andra druvor, förutom för Pyla som saknar Shiraz. Det finns tyvärr ingen info om druvor på Sb:s webbplats och därför kommer en lista nedan. Dune importeras av Johan Lidby.

2017 Mingsha Shan – Shiraz, Fiano 189 kr
2017 The Empty Quarter – Shiraz, Mourvedre, Grenache, Montepulciano 199 kr
2017 Tirari – Nero d’Avola, Negroamaro, Shiraz 179 kr
2017 Pyla – Nero d'Avola, Carignan, Mourvedre, Negroamaro, Montepulciano, Grenache 209 kr

Dune är ett helt nytt projekt av bröderna Peter och Duncan Lloyd. startat 2017 i Blewitt Springs som är en del av McLaren Vale. Bröderna kommer från en vin och matfamilj och efter ett antal år på olika platser i Australien och Europa, återvände bröderna till McLaren Vale och slog ihop sina påsar. Druvorna till vinerna från Dune kommer från en 8 ha vingård som brukas ekologiskt men som saknar certifiering.

2017 Dune Shiraz Blewitt Springs är gjord på 100% Shiraz. Vinet doftar körsbär, vinbär, lakrits och örter. Rär finns en svagt rökig ton och en del läder. Vinet innehåller tanniner men de är väldigt snälla och blugsamma. Körsbär och vinbär återkommer i smaken, som också innehåller hallon och choklad. En aning kärnbitterhet anas också. Gott!

Vi drack vinet till en härlig lasagne som vi gjorde på överbliven Ragù alla Bolognese på högrev.

Lasagne

söndag, april 07, 2019

2016 Michael David Winery 7 Deadly Zins


När jag tidigare druckit och skrivit om 7 Deadly Zins från bröderna Michael och David Phillips och deras Michael David Winery i Lodi, har jag näst intill bett om ursäkt för det snudd på vulgära vinet. Det tänker jag inte gör denna gång! Något bättre vin än 7 Deadly Zins har jag nämligen svårt att tänka mig till Jalapeño cheese dog mac & cheese. Receptet på denna knasiga men oemotståndliga rätt kommer från Lisa Fain AKA Homesick Texan.  

För att ett vin ska fungera till den heta maten hjälper hög sötma till men för att det ska bli riktigt bra behövde jag kyla vinet en hel del, ner till cirka 12-14° det. Då blev det helt perfekt!

7 Deadly Zins består inte till 100% av Zinfandel. Här finns också en liten andel Petite Sirah. Vinet  har doft av björnbär, blåbär, fat och svartpeppar. I den fruktiga smaken smaken finns det gott om björnbär, körsbär och svarta vinbär men också mörk choklad. Fatlagringen är påtaglig. Vinet har legat 12 månader på amerikanska ekfat. 

Våga gärna prova välkyld 7 Deadly Zins till heta makaroner enligt receptet nedan. 149 pix får man betala för en flaska.


Jalapeño cheese dog mac & cheese

250 g makaroner
3 wienerkorvar
3 msk smör
2 vitlök, finhackad
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
3,5 dl riven cheddar
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/4 tsk senapspulver
¼ tsk cayenne
2 dl hackad picklade jalapeños
4 dl krossad jalapeñokryddade potatischips

Sätt ugnen på 200°. 

Koka makaronerna i vatten och salt. Sila och spola med kallt vatten. Dela korvarna på längden. Stek i 1 msk smör på medelvärme tills båda sidorna får fin stekyta. Lägg korvarna åt sidan.

Tillsätt 2 msk smör till stekpannan och stek vitlöken i 30 sekunder. Rör sedan i mjölet. Häll sedan i mjölken och låt koka under omrörning i några minuter. Blanda sedan ner 2/3 av osten och låt smälta. Rör i saltet, peppar, senapspulver och cayenne. Stäng av värmen.

Skär korven i mindre bitar. Rör ner makaroner, korv och jalapeños i ostsåsen. Smaka av och krydda eventuellt ytterligare. Var försiktig med saltet.

Häll makaronerna med osten i en ugnsfast form. Fördela resterande ost ovanpå. Gratinera i ugnen tills osten bubblar vackert. Ta ut formen ur ugnen. Lägg de krossade chipsen ovanpå hela härligheten och servera.

Jalapeño cheese dog mac & cheese

söndag, mars 24, 2019

2010 West Wines Cabernet Sauvignon Reserve

2010 West Wines Cabernet Sauvignon Reserve


West Wines är Katarina Bonde och Bengt Åkerlind som i början av 1990-talet flyttade från Sverige till Seattle. Efter några år i Oregon köpte paret en 24 hektar vingård i Dry Creek Valley. Vi har tidigare provat firmans Sauvignon Blanc och Crest Cuvée

Denna gång hade det blivit dags för det vin som fortfarande är det enda amerikanska som serverats vid Nobelmiddagen (men då i årgång 2005). Vinet finns i beställningssortimentet men där anges att aktuell årgång är 2009. Priset ligger på 388 kr.

Vi dricker 2010 West Wines Cabernet Sauvignon Reserve till Boeuf bourguignon och det fungerar bra. Vinet har doft av söta röda- och mörka bär tillsammans med regnvått gräs. Tyvärr får vi också ett litet stick av alkohol i näsan.

I smaken hittar vi körsbär, lingon och svart vinbärssaft. Syran är ganska hög och här finns en aning tanninsträvhet. Helt OK men inget vin som skakar om min värld.

söndag, mars 10, 2019

2016 Chateau Ste. Michelle Cabernet Sauvignon Indian Wells

2016 Chateau Ste. Michelle Cabernet Sauvignon Indian Wells

3 mars släpptes denna Cabernet Sauvignon från Chateau Ste Michelle på Sb. Firman, som är en av de största producenterna i Washington State, ligger i Woodinville en knapp halvtimmes bilfärd nordöst om Seattle. Druvorna till vinet, 89% Cabernet Sauvignon  och 11% Syrah, kommer från vingårdar i Horse Heaven Hills, Cold Creek, Wahluke Slope, Red Mountain, Snipes Mountain och Yakima Valley. Alla dessa ligger i det stora Columbia Valley AVA.

2016 Chateau Ste. Michelle Cabernet Sauvignon Indian Wells har bärig doft med svarta vinbär och körsbär. Här finns choklad, tobak och fat. Vinet har legat 22 månader på 39% nya amerikanska- och franska ekfat.

23% av vinets druvor kommer från en ovanligt varm vingårs i Cold Creek. Förmodligen är det druvorna härifrån som gett vinet den ganska höga sötman. Annars är det bären som dominerar smaken. Främst svarta vinbär. Här finns också en rejäl dos av fat  Vinet har en pepprig eftersmak. Alkoholhalten på 14,5% är inte helt integrerad. 


Ett enkelt och ganska ruffigt vin som är lätt att tycka om men som inte kan skryta med någon vidare elegans. Jag tror att vinet kan bli bättre om det får tid på sig. Därför lägger jag undan ett par flaskor och återkommer om ett år eller två.

Vi drack vinet till boeuf Bourguignon, kokt potatis och haricots verts. Det fungerade OK men ett något stramare vin med lägre sötma, hade säkert varit ännu bättre. Vinet finns i ordinarie sortimentet på Sb och kostar 199 kr. Finns också på halvflaska för 105 kr.

Boeuf Bourguignon

lördag, mars 02, 2019

2016 The Hess Collection Chardonnay



Historien bakom the Hess Collection på Mount Veeder i Napa Valley, startar med vatten i Schweiz. När Donald Hess var i tjugoårsåldern ärvde han ett bryggeri. Han ändrade snart inriktning från öl till mineralvatten och Valser Wasser kom att bli dominerade på den schweiziska marknaden. Men det var inte nog. 

När Donald hörde talas om Perriers succé i USA åkte han över Atlanten för att försöka bygga upp en egen vattenverksamhet i det stora landet. Något sådant blev inte av men Donald fick prova vin i Kalifornien och föll pladask. Det ledde till förvärvandet av 360 ha mark på Mount Veeder och så småningom också ett vineri. Detta var så pass stort att det också fick tjänstgöra som galleri till Donalds redan då imponerande konstsamling. 

Sedan några år är Donald Hess pensionär sig men innan han drog sig tillbaka utvecklade han vinaffärerna till Sydafrika, Argentina och Australien. Även i Kalifornien har verksamheten växt.

I Australiens Barossa Valley köpte Hess välkända vineriet och storfirman Peter Lehmann. Konstsamlingen har också utökats och gallerier öppnats i Argentina och i Sydafrika.

Men om vi håller oss kvar på Mount Veeder och vin från the Hess Collection som just nu finns att köpa i Sverige, handlar det om Pinot Noir och den Chardonnay som vi provat. Importör är Sigva och vinet kostar 189 kr.    

Certified organic

Druvorna till vinet kommer från Hess egen vingård Su´skol som ligger ungefär 15 kilometer från San Pablo Bay. Vingården planterades 1995 och är strax över 60 ha stor. Här växer nio olika kloner av Chardonnay. Närheten till havet gör att morgondimman och eftermiddagsbrisen kyler vingården effektivt och förlänger tiden det tar för druvorna att mogna. Sedan 2015 är hela Hess verksamhet i Kalifornien certifierat ekologisk (organic). 

Vi dricker 2016 The Hess Collection Chardonnay till kycklingfilé som vi halverat och bankat ut. Därefter har fågeln panerats med polenta och riven parmesan. Vi serverar kycklingen med örtsmör, sallad och rotfruktpommes.

Det fungerar utmärkt till vinet som har en frisk, fruktig och något blommig doft med äpple, päron, apelsin och mineral. Här finns också en svag antydan om fat. Vinet har fått en varsam fatbehandling där 30 % av vinet har lagrats i franska ekfat i nio månader. 20 % av faten var nya. Vinet ger en något oljig munkänsla. I smaken handlar det om päron, gula plommon, aprikos och apelsin tillsammans med vanilj. Ett härligt vin vi gärna återvänder till. Många gånger!

Polentapanerad kyckling med örtsmör, rotfruktspommes med srirachadip
och grönsallad med ärtor och pinjenötter.