Anpassad sökning

lördag, juli 30, 2016

2009 West Wines Crest Cuvée


I början av 19990-talet flyttade Katarina Bonde och Bengt Åkerlind från Sverige till Seattle och innan årtiondet var slut hade de båda skaffat sig en 24 hektar stor vingård i Dry Creek Valley. Det blev starten på West Wines som firade en stor framgång 2010 när firmans 2005 Cabernet Sauvignon Reserve blev det första (och hittills enda?) amerikanska vinet som serverats på Nobelmiddagen.

I dag finns fem viner från West Wines i beställningssortimentet på Sb, tre vita och två röda. Ett av dem är Nobelvinet, men nu i årgång 2007. 

Det vin vi har provat är en blend med 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Malbec och 5 % Cabernet Franc. Druvorna är hämtade från olika vingårdar i Dry Creek Valley AVA och vinet har legat 20 månader på franska ekfat. Sammanlagt gjorde West Wines 170 lådor och flaskorna lagrades i två år innan försäljning. Alkoholhalten ligger på 14,1%. 


Vinet doftar solmogna björnbär och svarta vinbär samt lite fat. Mörka mogna bär och plommon dominerar i smaken men här finns också aningen fat och örter. I Sverige kostar West Wines Crest Cuvée 219 kr, vilket måste anses vara ett fynd!

Vi dricker 2009 Crest Cuvée till grillad flankstek, guacamole, grillad nyskördad spetspaprika och en krämig makaronisallad. Smarrigt men jag blev besviken på köttet från City Gross som gör stor sak av att de säljer "färskt svenskt kött som är styckat och packat i butik". Synd då att kvalitén inte är bättre än så här. 

Flankstek med guacamole, grillad spetspaprika och makaronisallad.

Inga kommentarer: