Anpassad sökning

söndag, april 28, 2019

2016 Buena Vista Pinot Noir Carneros


Det blir ofta rester över när man lagar Bouef Bourgignon. Därför har den vinvänliga rätten varit flitigt förekommande på vårt matbord under vintern. Men framför allt handlar det om att den burgundiska köttgrytan så himla god!

Denna gång plockade vi inte fram något vin ur källaren utan handlade en flaska Pinot Noir från Buena Vista Winery som är beläget strax utanför Sonoma stad. Vinet finns i massor av Sb:s butiker runt om i landet. En flaska kostar 199 kr.

Buena Vista Winery grundades så tidigt som 1857. Inte mycket att skryta med för européer men forntid i Kaliforniens vinvärld. Firmans grundare Agoston Haraszthy de Mokesa hade utvandrat från Ungern till Amerika på 1840-talet. Han tog sig till Kalifornien där han bland annat blev sheriff i San Diego och guldhandlare i San Francisco, innan han hamnade i Sonoma. Där satsade han på att odla druvor och producera vin. Ett koncept som var så pass framgångsrikt att Agoston började kalla sig för Greven av Buena Vista.  

Greven dog 1869 i en flod i Nicaraguas djungler dit han rest för att arbeta med socker och rom. Därmed upphörde produktionen av vin på Buena Vista. Den återupptogs inte förrän efter andra världskriget. I dag ägs firman av The Boisset Collection.

Doft och smak

Vinet doftar hallon och mycket mogna jordgubbar. Här finns också toner av fat, vanilj och kaffe. I den ganska kryddiga smaken återkommer hallon men ett och annat körsbär och lite choklad letar sig också in i bilden. Klart bättre än vad jag minns vinet från tidigare årgångar jag provat.


Boeuf Bourguignon med potatispuré

Inga kommentarer: