Anpassad sökning

torsdag, april 16, 2015

2012 Journeyman Chardonnay


Journeyman är Pete och Cathy Seghesios baby. I källaren under sitt hus har de byggt ett vineri men all frukt är inköpt och det är inga dåliga leverantörer de skaffat sig. 2012 är andra årgången av Journeyman Chardonnay och druvorna hämtades från fem vingårdar. Tre av dessa ligger i Russian River Valley och Green Valley (odlare inom parentes):
  • 29 % Goldridge Bench (George Martinelli)  
  • 17 % Richie Vineyard (Kent Ritchie)  
  • 9 % Old Rued Vineyard (Joe och Steve Dutton)  
Två av vingårdarna ligger i Jenner nära där Russian River möter Stilla Havet:
  • 28 % Bohan Dillon Ridge (Lee Martinelli Sr.)
  • 17 % Lucky Well Vineyard (Ulises Valdez)  
Ni som kan er cali-chard vet att det är tunga namn som brukar hälla druvjuice från dessa platser och odlare i sina flaskor. 

30% av Journeyman jäste i betong och 70% i franska fat (90% nya). Vinet fick ligga tre månader i dessa innan det buteljerades.

Av Journeyman årgång 2012 gjorde makarna Seghesio strax över 700 lådor. Av dessa lyckades Johan Lidby vinhandel få 30 till Sverige.

Resultatet av de strålande vingårdslägena som alla är planterade med olika chardonnaykloner och av arbetet i vineriet har blivit något som jag inte riktigt känner igen men som ändå är Kalifornien. I den komplexa doften finns det tropiska toner, citrus, päron, vanilj, gula blommor och mineral. I munnen upplevs vinet både elegant, slankt och ganska maffigt på samma gång. Här finns schysst syra och smak av ananas och citrus, fat och champinjoner.

Vi är fyra som dricker vinet denna kväll och vi ger alla tummen upp för Journeyman Chardonnay 2012. Finns i beställningssortimentet och kostar 389 kr.

Varken bästa bilden eller uppläggningen... Sorry!
Det föreställer i alla fall två skivor Flat Iron Steak,
wokad vårlök och stekt enoki med misosmör.

Inga kommentarer: