Anpassad sökning

lördag, mars 02, 2024

2022 Pike Road Wines Pinot Gris

 
2022 Pike Road Wines Pinot Gris

Denna Pinot Gris från Pike Road i Willamette Valley släpptes på Sb i början av november och vi har redan hunnit återkomma till den ett par gånger. Första gången drack vi det fruktiga vinet till en härlig tonfiskpasta. Recept finns nedan.

Förutom egna druvor hämtar Pike Road frukt från 20 familjejordbruk i den norra delen av Villalmette Valley som man har långa avtal med. 

Viktigt att tänka på att betoning ska ligga på a:et i Villamette. Området brukar kallas för "Oregon Wine County" och här finns över 700 vinerier.

Willamette Valley i Oregon, USA. I det som brukar kallas för "Oregon
Wine County" finns över 700 vierier.

Vinet är härligt fräscht men utan rakbladsvass syra. Gult äpple dominerar både i doft och smak. Här finns också päron, stenfrukt och en behaglig kryddighet. Ett trevligt vin som både Jen och jag uppskattar och som fungerar fint till maten. Vinet kostade 189 kr men har sedan dess gått upp med ett par kronor.

Vi drack vinet till Genovese al tonno från boken "Una Bella Spaghettata" av Niko Amandonico. En supersmaskig rätt med penne, massor av långkokt lök och färsk tonfisk. Recept nedan. Boken finns inte längre att köpa hos bokhandlare men är väl värd att leta upp på på antikvariat.


Genovese al tonno

4 pers

600 g penne rigate
7-8 gula lökar
2 selleristälkar
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1,5 dl vitt torrt vin
4 skivor färsk tonfisk, ca 400 g
färsk basilika
salt och svartpeppar

Hacka lök, morot, selleri och vitlök. Värm upp olivolja (spara lite) i en trakörpanna. Tillsätt allt det hackade och vin. Koka på svag värme i 2-3 timmar. Tillsätt mer vin vid behov. 
Koka pastan. Stek tonfisken hastigt på båda sidor i olivolja. Flytta till pannan med grönsaker. Koka i 5-10 min så tonfisken går sönder. Häll ner den avrunna pasta i såsen tillsammans med basilika salt och peppar. Rör runt i någon minut.


Genovese al tonno.

Inga kommentarer: