Anpassad sökning

lördag, mars 16, 2024

2019 Kistler Chardonnay Sonoma Mountain

 

2019 Kistler Chardonnay Sonoma Mountain

I New England på den amerikanska östkusten och framför allt i Maine, har mac and cheese med hummer växt fram som en riktig favorit. Jag tyckte det lät helt underbart att kombinera de krämiga makaronerna med söt hummer och kände att det var helt nödvändigt att testa. Några humrar inköptes och vi valde självklart amerikanska skaldjur. Inte för att de är bäst utan för att vara trogna originalet. Behöver jag säga att det blev jättegott!

Vi ville kombinera maten med en fet amerikansk Chardonnay och av det som fanns att tillgå och som bäst verkade stämma in på denna smakprofil var 2019 Kistler Sonoma Mountain. Kistler Vineyards grundades 1978 av Steve Kistler och anses i dag som en av de främsta producenterna av Chardonnayvin i Kalifornien. Steve Kistler har numera sålt sina andelar i företaget för att fokusera på sitt nya projekt Occidental.

Katten Errol tyckte att de röda skaldjuren var ytterst fascinerande.

Det aktuella vinet inhandlades i maj 2022 och kostade 895 kr.Mycket pengar men ska man dricka chardonnay till mac and cheese är priset av underordnad betydelse.

I doften hittar vi toffee, hasselnötter, citrus och gult äpple. I smaken handlar det om päron, gult äpple och citrus tillsammans med hasselnöt, smörkola och aningen popcorn. Hur gott som helst och det funkar fantastiskt bra till hummern och makaronerna.


Mac and cheese med hummer

3-4 pers

3 humrar, kokta och rensade
500 g makaroner
salt
25 g + 2 msk smör
1/2 dl vetemjöl
1 tsk lökpulver
1/2 tsk senapspulver
1/2 tsk Old Bay kryddblandning
1/2 tsk svartpeppar
5 dl mjölk
1/2 dl grädde
3 dl riven cheddar
1 riven mozzarella 
1 dl + 2 msk parmesan riven
1 dl panko
hackad persilja

Värm ugnen till 200 grader. Smörj en stor ugnsfast form. Blanda 2 msk parmesan och panko. Skär hummerköttet i mindre bitar. Ställ åt sidan.

Koka makaroner i saltat vatten 1 minut kortare än anvisningarna. Häll av vattnet och ställ åt sidan. Smält smöret i kastrull och vispa i mjölet. Stek i ett par minuter. Häll i all mjölk och vispa kraftigt direkt och tills det kokar upp. Tillsätt grädden och koka upp igen. Sjud i ett par minuter. Ta bort från värmen och tillsätt osten. Rör tills allt smält. Blanda i makaronerna och hälften av hummer köttet. Häll allt i den ugnsfasta formen och lägg resterande hummerkött ovanpå. Strö över panko och parmesan. Klicka på smöret i mindre bitar. Gratinera i ugn 20-25 min. Stö över hackad persilja. 

Vi har på ett ungefär följt ett recept från Spend with Pennies.

Mac and cheese med hummer.

Inga kommentarer: