Anpassad sökning

lördag, mars 09, 2024

2021 Angeline Winery Pinot Noir Reserve

2021 Angeline Winery Pinot Noir Reserve

Courtney Benham är mannen bakom bland annat Angeline Vineyards & Vinery. Courtney kommer från en jordbrukarfamilj och det var på pappans firma han lärde sig grunderna innan han startade eget. Numera driver Courtney Benham tre etiketter. Förutom Angeline även Martin Ray och Synthesis. Av dessa står Angeline för de enklaste vinerna. Flaskorna från Martin Ray kan kosta ända upp till tusenlappen.

I doften hittar vi läder, röda och svarta vinbär, körsbär och tobak. I munnen är vinet mjukt och runt. Syran är relativt hög. Vinbären återkommer i smaken och de är fortfarande både röda och svarta. Här finns också en del choklad. Eftersmaken är ganska kort.

Jag köpte vinet i november 2023 och det kostade 239 kr. Alla flaskor är slutsålda men nyligen släpptes den aningen enklare 2022 Angeline Winery Pinot Noir California (vit etikett) som kostar 179 kr. Jag har inte hunnit smaka detta vin än. Båda är gjorda med druvor från flera olika vingårdar. I det dyrare vinet är frukten från Medocino, Russian River Valley och Carneros. I vinet med vit etikett  kommer druvorna både från ett betydligt större område i Central Coast och North Coast.

Vi serverar Angelie Pinot Noir Mendocino till Mezze Maniche och en kycklinggryta som den australiensiske kocken Jack Ovens kallar för toscansk och som bland annat innehåller soltorkade tomater och spenat i en gräddig sås. Det smakar förträffligt, oavsett om någon har lagat detta i Toscana eller inte. Jag använder sällan kycklingbröstfilé men om man är försiktig så att det inte blir torrt funkar brösten fint i denna enkla rätt.


Jack Ovens toskanska kyckling

2 pers

2 kycklingbröstfiléer
1 msk olivolja
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1/2 tsk paprikapulver

Toscansk sås
1 msk smör
1 gul lök, hackad
6 vitlöksklyftor, hackade
1 msk tomatpuré
100 g soltorkade tomater, grovhackade
1 tsk oregano
1/2 tsk paprikapulver
1 dl vitt vin
3 dl kycklingbuljong
4 dl vispgrädde
172 dl riven parmesan
150 g babyspenat
basilika

Skör filéerna så de blir fyra tunna. Krydda filéerna. Häll på olja.  Lägg i skål och ställ åt sidan under tiden såsen kokas ihop. Stek dem sedan hastigt och låt gå klara i den varma såsen.

Stek lök i smör. Tillsätt vitlök och låt den gå med på slutet. Rosta tomatpurén. Lägg i soltorkad tomat, oregano och paprikapulver. Häll på vin och låt det ånga av. Tillsätt buljong och grädde. Koka ihop 5-10 min. Tillsätt parmesan och spenat. Krydda med färsk basilika, salt och peppar.

Servera med nykokt pasta.

Mezze Maniche och kycklinggryta med soltorkade tomater,
spenat och basilika.

Inga kommentarer: