Anpassad sökning

söndag, mars 15, 2020

2015 Darioush Chardonnay Signature

2015 Darioush Chardonnay Signature

En alldeles underbar Chardonnay som trots att den inte är lastgammal, redan hunnit få en del mognad. Jag brukar inte skriva om viner jag inte betalt själv men gör denna gång ett undantag. Flaskan är inhandlad i New York av en kär vän till Jen och mig och jag fick den i födelsedagspresent.

Darioush Khaledi som invandrat till Kalifornien från Iran, startade Darious 1997. I östra Napa Valley har Darouish Khaledi och hustrun Shahpar byggt en anläggning som ska påminna om den antika staden Persepolis, en gång huvudstad i Akemeniderriket i nuvarande södra Iran, inte långt från staden Shiraz. I planen ingick också att skapa fantastiska viner på på platsen. De flesta tyckare är ganska ense om att Darioush har lyckats med sina föresatser. Se gärna filmen nedan för att få en uppfattning om Darioush på 4240 Silverado Trail i Napa.


Vinmakare hos Darioush är Steve Devitt och av årgång 2015 gjordes 2 369 lådor Chardonnay. Druvorna kommer från Darioush egen vingård i  Oak Knoll och från vingårdarna Hudson och Beckstoffer. 66% av vinet har legat 12 månader på nya franska ekfat.  

Vi dricker vinet till lax med kokt potatis, gröna ärtor, hollandaisesås och rostade pinjenötter. Inte helt oväntat fungerar det ypperligt tillsammans. Vinet har en elegant, fyllig doft med citrus, bakade äpplen, fudge och vita blommor. Här finns också en antydan om fat, vanilj och rostade nötter. I munnen känns vinet runt, mjukt och gräddigt. Smaken är citrusfräsch med päron, melon, mandel och crème brûlée. Balansen är helt enastående!

Det finns för närvarande ingen Darioush Chardonnay på Sb. Däremot släpps firmans 2016 Cabernet Sauvignon den 27 mars. Flaskorna kommer att kosta 1165 kr. Vinobele importerar.

Inga kommentarer: