Anpassad sökning

lördag, maj 25, 2024

2019 Francis Ford Coppola Chardonnay Rosso & Bianco


Detta är första gången jag smakar något vin från Coppola. Det handlar egentligen inte om min aversion mot så kallade "kändisviner". I fallet Coppola har det långtifrån enbart handlat om att sätta sitt namn på en produkt och tjäna några kronor (eller $). Redan med intäkter från Gudfadern, köpte Francis Ford Coppola 1975 stora delar av det som varit Inglenook Winery. Dock inte namnet som blev hans först 2011. Enligt producenten själv betalade han mer för namnet än vad han en gång givit för vineriet och vingårdarna... Allt sammantaget verkar alltså vinintresset vara ganska genuint hos demonproducenten. 

2006 köpte Coppola Chateau Souverain i Sonoma och startade Frances Ford Coppola Winery. Förutom att göra vin har vineriet och området blivit mer som en nöjespark. Inspirationen kommer från  Tivoli i Köpenhamn. Målet var att barn kunde roa sig "close to their parents who are sampling wines and food". Men det var då. 2021 såldes Francis Ford Coppola Winery till Delicato Family Wines.

Det vin som vi provat är av den enklare och billigare sorten men det är inte alls oävet. En flaska kostar 159 kr och finns bland SB:s ordervaror. I serien "Bianco and Rosso finns även en Cabernet Sauvignon för samma pris.

Vinet har en brödig doft med citron och gult äpple. Detta återkommer i smaken men nu tillsammans med päron, citrus och litchie. Vinet har jäst i rostfria ståltankar och legat en tid på jästfällningen.

Vi dricker till en smörrebrödsliknande rätt med stekt torsk på rågbröd med äpple och en crème med pepparot och citron. Till maten passar en enkel och frisk chardonnay mycket bra. Mums!


Rågbröd med torsk, äppleskivor och kräm med pepparrot och citron.

Inga kommentarer: