Anpassad sökning

lördag, april 20, 2024

2020 Saxum White James Berry Vineyard

 

2020 Saxum White James Berry Vineyard

1980 köpte James Smith 22 hektar mark i Willow Creek, Paso Robles. Där planterade han vita druvor. Samtidigt flyttade hela familjen med honom till Willow Creek. Sonen Justin var då 10 år. 

De vita druvorna försvann 1990 när pappa James fick rådet att börja odla rhonedruvorna Syrah, Grenache och Mourvedre. Redan tidiga pressningar visade att det fanns stor potential i frukten från den lilla vingården.

Spolar vi fram i historien till 2002 var det då som sonen Justin Smith och hans fru Heather grundade  det numera mytomspunna Saxum Vineyards. Vineriet ligger vid vingården James Berry och här har storverk uträttats. Saxum gör i dag några av USA:s mest eftertraktade röda viner med GSM-druvor som bas. Det mesta säljs till exklusiva restauranger men en liten rännil letar sig till olika butiker. Tack vare svenske importören Divine finns det ibland möjlighet att köpa Saxum i Sverige. 


Flera röda men endast ett vitt

Som sagt så är lejonparten av Saxums viner röda. Men i portföljen finns det också plats för en vit blend med druvor från James Berry-vingården. 2020 bestod blandningen av 58 % Grenache blanc, 29% Rousanne, 15% Chenin blanc och 3% Chardonnay. Vinet låg 20 månader på mestadels ny fransk ek men ett fat på 600 liter var begagnat. Justin Smith är ganska stolt över att fatet tidigare använts av Domaine Didier Dagueneau i Pouilly-Fumé. Vinet låg på jästfällningen i 20 månader.

Allt detta sammantaget och den stora hypen kring Justin Smiths viner gör att flaskorna kostar en hel del. För 2020 Saxum White James Berry Vineyard fick man hosta upp 1999 kr när vinet fanns tillgängligt våren 2023. 

Att det är ett fantastiskt vin råder det inga som helst tvivel om. Men när det handlar om måltidsdryck för tvåtusen pistoler per flaska, går det så klart aldrig att säga att smaken är så pass bra att det rättfärdigar priset. Det handlar om helt andra saker. Som att vilja prova! Vinets doft innehåller röda äpplen. Både färska och torkade. Vi hittar också hjortron, marmeladkulor, brioche och honung. 2020 var det ovanligt många skogsbränder i Kalifornien och vissa säger att det märks i flera viner. Men varken Jen eller jag hittar några sådana tecken i vinet från Saxum.

I smaken finns marsipan tillsammans med citrus, mango och något exotiskt fruktigt vi tycker liknar rambutan. De röda äpplena återkommer men nu handlar det mest om färska. Vinets höga alkoholhalt på 15,8% märks inte alls. Ett väldigt, väldigt bra vin som smakar alldeles utmärkt och som funkar fint till dagens mat. Kan förmodligen tjäna lite på att vila några år till.

Jag tycker det är kul att välja till synes enkla rätter till "fina" viner. Därför känns det helt på sin plats att svänga ihop en korv Stroganoff med potatismos till 2020 Saxum James Berry Vineyard White. Moset gjorde vi med brynt smör och korven var en riktigt god Salukorv från Korvhantverk. Korven har 88% kötthalt och innehåller inte nitrit. Eftersom Falukorv måste innehålla det har Korvhantverks variant tappat det inledande f:et.

Korv Stroganoff med smetana, saltgurka och 
potatispuré på brynt smör.

Inga kommentarer: