Anpassad sökning

lördag, november 04, 2023

2019 Occidental Pinot Noir Freestone-Occidental

2019 Occidental Pinot Noir Freestone-Occidental

1978 startade Steve Kistler Kistler Vineyards i Sonoma County. Firman har hela tiden fokuserat på Chardonnay från enskilda vingårdar och fram till 2017 var det Steve Kisler som själv var chefs-vinmakare.Vinerna är mycket eftertraktade och med priser därefter. Många klassar Kistler som det bästa Kalifornien kan erbjuda. 2008 sålde Steve Kistler sin majoritetsandel i företaget men stannade kvar under några år för att hjälpa till med vinmakandet.

2011 var tiden mogen för Occidental Wines och här handlar det uteslutande om Pinot Noir från ett antal vingårdar i västra Sonoma. Occidental importeras till Sverige av Johan Lidby. Det har vid flera tillfällen dykt upp viner från Occidental på Sb men just nu finns inget. Flaskorna tenderar att ta slut i ett nafs och med tanke på kvaliteten är det fullt förståeligt.

Jag köpte den flaska vi druckit i februari 2022 och den kostade då 699 kr. I Freestone-Occidental ingår druvor från flera olika vingårdar som Bodega Headlands, Occidental Station och Bodega Ridge. Det är ett betydligt billigare vin är de rena vingårdscuvéerna som kostar nästan det dubbla. 
 


Vinet doftar hallon, björnbär, mjölkchoklad och lite salmiak, Röda bär som hallon, jordgubbar, röda vinbär och körsbär dominerar smaken och här finns också mjölkchoklad. Välpolerat, snyggt och smakrikt med aningen högre upplevd sockerhalt än sina europeiska släktingar. Steve Kistler verkar fixa Pinot Noir lika bra som Chardonnay.

Vi dricker Occidental till hjortköttbullar med potatispuré, kantarellsås, krispiga haricot verts och lingonsylt. Det fungerar finfint! Eftersom syran i vinet inte ligger på samma nivå som många av sina släktingar från Bourgogne och då sockerhalten åtminstone upplevs som något högre kör vi lingonsylt istället för de lite lyxigare men syrligare rårörda.  

 
Hjortköttbullar, potatispuré, kantarellsås, haricots verts och lingon.

Inga kommentarer: