Anpassad sökning

lördag, september 04, 2021

2019 Birichino Malvasia Bianca Pétulant Naturel

 

Första gången jag hörde talas om Pet Nat var när jag läste om Birichinos nya mousserande vin. Det var 2016. Ungefär samtidigt skulle Jen en sväng till New Yorks modevecka för att arbeta och jag bad henne kolla om hon kunde hitta en flaska och ta med sig hem. Men trots hjälp från en vän som då bodde i staden lyckades de inte hitta vinet. Personalen i butikerna ställde sig helt frågande när Pet Nat nämndes.

Sedan dess har intresset för detta sätt att göra mousserande vin exploderat och det är inte så vågat att påstå att det knappast finns någon vinbutik i NY som inte har flera varianter på sina hyllor.

Även på Sb drösslar det av Pet Nat även om det mesta är i beställnings- eller tillfälliga sortimentet. Men det var först tidigare i år 2021 som Birichinos variant hittade hit.

Det finns fortfarande en del ströflaskor kvar runtom i landet. Priset ligger på 249 och prisvärt kan man knappast kalla vinet. En hel del mousserande och champagne som presterar bättre går att köpa för ungefär samma peng eller mindre. Men Malvasia Bianca är en spännande druva och vackrare etikett har knappast något annat bubbel. Jag avråder definitivt ingen från att prova vinet.

I både doft och smak hittar vi en hel del fläder och äpple med låg syra. Här finns Fazer tutti frutti godis, aning kryddighet och vita vingummi. Smaken är något oren.

Vi dricker birichino Pétulant Naturel till smördegsbakelse. Vi börjar med att smeta Philadelphia på smördegen och strö lagrad riven ost över innan den åker in i ugnen på 200°. Efter cirka tio minuters gräddning lägger vi på löjrom, smetana, tunt skivad röd lök och dill. Efter fotografering och provsmakning ihop med vinet tar vi fram torkade blomblad och strör över. Det blir en fin brygga till det blommiga vinet.

Smördegsbakelse med löjrom, smetana, röd lök och dill.

Inga kommentarer: