Anpassad sökning

lördag, september 06, 2008

2006 Calera Pinot Noir Central Coast

2006 Calera Pinot Noir Central Coast


I dag kommer nästan hela familjen från Skåne och äter middag med oss. Anledningen är att syrran och hennes man ska på R.E.M.-konsert på söndag och passar på att semestra med barnen i storstaden några dagar. Eftersom det fanns en ledig plats i bilen beslutar sig morsan också för att åka med.

I morgon lördag blir det högvakt och livrustkammaren eftersom Isabel 6 år har bestämt att slottet och Naturhistoriska is the shit att se i huvudstaden. Fast så sade hon såklart inte.

På tal om utomordentligt tråkiga R.E.M. måste jag i denna post komma med ett av mina ytterst sällsynta men alltid livsnödvändiga musiktips. Jag har senaste veckan eller så lyssnat massor på fjorddiscomannen Hans-Peter Lindstrøms senaste CD ”Where You Go I Go Too”.

Jag har länge varit svag för Lindstrøm och hans vapendragare Prins Thomas och speciellt deras fantastiska gemensamma DJ-set. På nya CD:n är det mindre av skäggdisco men desto mer progressiv rock. Något påminner musiken om Jeff Waynes ”War of the Worlds” från 1978 fast utan sång, skapad med syntar och här och där lite dansiga beats. Fantastiskt bra och suggestivt och i gammal god progressiv anda är albumets tre låtar galet långa.

Över till maten och vinet. Receptet till lamm och svampragu med potatis-gnocchi kommer från Sb:s eminenta samling recept som nås via hemsidan och till det lite haricots verts och Creamed Corn. Barnen gillade ragun och majsen men blev inte speciellt förtjusta i gnocchi.

Till detta serverade vi en av septembers nyheter på Sb. En icke vingårdsbetecknad ganska lätt Pinot Noir från Calera i Hollister, strax söder om San Jose i Kalifornien. Ett mycket fruktigt men samtidigt elegant vin med massor av hallon, jordgubbar och körsbär i doften som är ganska kryddig och aningen fatig. Ungefär samma saker återkommer i smaken tillsammans med lite körsbärskärnor. Tanninerna finns men är väldigt snälla. Knappast den mest komplexa Pinot Noir vi druckit men mycket elegant och välbalanserad.

Till dessert åt vi två sorters sorbet: ananas/lime och hallon med vodka- och vaniljmarinerade björn- och vinbär och drack Moscato d’Asti från La Spinetta. Jag har förresten vid två tillfällen de senaste veckorna beställt Moscato d’ Asti från Bera och GD Vajra men utan resultat. Beställningssortimentet är många gånger ett skämt!


Vodka- och vaniljmarinerade bär

ca 500 g färska bär
1,5 dl strösocker
2 dl vatten
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
1 dl vodka

Lös upp strösocker i kokande vatten. Häll sockerlag och vodka på bären. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg dessa i tillsammans med Bönslidan. Marinera bären i minst 5 timmar.

Inga kommentarer: