Anpassad sökning

lördag, augusti 19, 2023

2014 Schug Chardonnay Carneros Schug Carneros Estate

 

2014 Schug Chardonnay Carneros

Walter Schug växte upp i Assmannshausen på Rhens strand i Rheingau. Walters far arbetade med vin på en gård som var känd för sin goda Spätburgunder (som Pinot Noir kallas i Tyskland). Walter studerade vinmakning och druvodling hemma i Tyskland. Efter examen sent 1950-tal flyttade han och hustrun Gertrud till Kalifornien där Walter började arbeta med vin och druvor. 

1973 blev Walter vinmakare hos Joseph Phelps och där skapade han den berömda bordeauxblandningen Insignia. Pinot Noir var vid denna tid ingen storsäljare i Kalifornien och 1979 slutade Joseph Phelps Winery att producera vin på druvan. Men Walter gav inte upp utan fortsatte i liten skala och buteljerade under sitt eget namn.

1983 lämnade Walter arbetet hos Joseph Phelps och startade Schug Carneros Estate med fokus på Chardonnay och Pinot Noir. Sedan dess har verksamheten växt och i dag producerar firman ungefär 30 000 lådor vi årligen. Walter avled vid 80 års ålder 2015 och numera är det hans son Axel som driver verksamheten. 

Vi drack vinet till kantarellpaj med salami. Innan öppnandet hade vi vissa betänkligheter angående vinets ålder men farhågorna var helt felaktiga. Det smakade alldeles förträffligt! Några egentliga noter tog vi inte men vinet var krämigt och smörigt med doft och smak som dominerades av citrus men där vi också hittade stenfrukt, päron, vanilj och en liten kryddighet. Lovley!

Den ser kanske inte så rolig ut men kantarellpajen med salami
smakade jättegott och funkade fint till vinet.

Inga kommentarer: